ProMoPro dostala od státu 551 milionů, říká Úřad vlády

Tereza Šídlová
1. 2. 2011 19:40
Úřad vlády zpřesňuje informace k podezřelé zakázce během předsednictví EU
Kongres ODS: Ministři Alexandr Vondra a Petr Nečas čekají ve frontě před volební místností
Kongres ODS: Ministři Alexandr Vondra a Petr Nečas čekají ve frontě před volební místností | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úřad vlády zveřejnil své propočty týkající se vyšetřované zakázky pro firmu ProMoPro během českého předsednictví EU. Společnost zajišťující audivizuální techniku podle Nečasových lidí inkasovala celkem 551 milionů korun z vládních peněz.

Tým tehdejšího vicepremiéra pro Evropu Alexandra Vondry kvůli stamilionové zakázce čelí trestnímu oznámení.

"Tato částka vyplývá z vnitřního elektronického účetního systému úřadu vlády a byla prověřena dvěma následnými kontrolami," řekl Aktuálně.cz mluvčí vlády Jan Osúch. K výši částky se ale premiér Petr Nečas nevyjádřil, podle něj má věc prošetřit policie.

Jednotlivé faktury firmy ProMoPro vláda nezveřejnila. Prý jich ale bylo celkem 183. A podepsané měly být tehdejší náměstkyní vicepremiéra Vondry Janou Hendrichovou.

"Výjimku tvoří čtyři faktury, tři z nich podepsal ředitel sekce pro lidská práva Czeslaw Walek a jednu tehdejší ředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek David Mlíčko, v zastoupení za náměstkyni Hendrichovou," dodal Osúch.

Vláda minulý týden vyvěsila na web rámcovou smlouvu s firmou ProMoPro, v jejímž doprovodném spisu se operuje s částkou 70 milionů.

Zastavené faktury

Hendrichová, která dnes pracuje na ministerstvu financí, ale už dříve řekla, že samotné objednávky pro firmu nepodepisovala. Majitel ProMoPro Jaroslav Veselý navíc Aktuálně.cz řekl, že právě s Hendrichovou se kvůli vysokým cenám dostával během předsednictví EU do konfliktů.

Proplácení faktur dokonce mělo být v jednu chvíli zastaveno - to, když si náměstkyně zadala audit, který měl posoudit cenové relace zakázky.

Premiér Petr Nečas se už v začátku kauzy podpořil svého vládního kolegu Vondru. Jeho někdejší útvar čelí nyní jednak trestnímu oznámení, podle něhož se při akcích předsednictví ztratilo 150 miliónů korun.

Dále musí zodpovídat otázky, jak se při předsednictví s rozpočtem 3,5 miliardy korun mohla utratit tak vysoká částka jenom za technické zabezpečení, které organizátoři exkluzivně a bez výběrového řízení svěřili firmě ProMoPro.

Úřad vlády také upřesnil, kolik ProMoPro dostalo od vlády za Vondrova fungování v čele předsednického týmu, údajně to bylo cca 283 milionů korun. Další peníze vyplácel úřad pod vedením Vondrových nástupců - úřednických ministrů.

Veselý Aktuálně.cz řekl, že za předsednictví EU firma ProMoPro od vlády inkasovala necelých 493 milionů bez DPH, vládní částka má být včetně daně.

 

Právě se děje

Další zprávy