Jak zmizelo 150 milionů? Já to nevím, říká Vondra

Sabina Slonková
27. 1. 2011 21:15
Rozhovor Aktuálně.cz s ministrem obrany
Alexandr Vondra: Nic jsem neudělal, nic na mě nenajdou.
Alexandr Vondra: Nic jsem neudělal, nic na mě nenajdou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se ocitl pod tlakem.

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení, v němž podezírá jeho někdejší tým z doby českého předsednictví EU, že nese odpovědnost za 150milionovou škodu z předražené obří zakázky.

Ministr, pod něhož sekce předsednictví v době vlády Mirka Topolánka spadala, žádnou vinu necítí. Jak se však mohly ze zakázky ve výši kolem 750 milionů bez povšimnutí desítky milionů ztratit, vysvětlit neumí.

"To je otázka... Já to nevím. To všechno se dozvídám až v posledních týdnech, kdy se ke mně začaly dostávat informace o tom, co se chystá. Já jsem to tehdy nekontroloval, takže na to odpověď neznám. Jsem si ale na sto deset procent jistý, že na mě nic nenajdou, nic špatného jsem neudělal, nic jsem neukradl," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Stamilionovou zakázku na zajištění technických služeb na akcích spojených s předsednictvím EU získala před třemi lety pražská firma ProMoPro. Drtivou část ale svěřila subdodavateli.

Deník Aktuálně.cz již informoval, že ministerstvo financí v trestním oznámení firmu podezírá, že si 150 milionů neoprávněně ponechala.

Dnes v kauze předsednictví
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Dnes v kauze předsednictví

  • Ministerstvo financí potvrdilo informaci Aktuálně.cz, že podalo trestní oznámení kvůli hospodaření týmu, který připravoval akce českého předsednictví EU v prvním pololetí roku 2009. Ministr Vondra byl po dobu příprav předsednictví a pak až do pádu Topolánkovy vlády v březnu 2009 vicepremiérem pro evropské záležitosti
  • České předsednictví EU mělo celkově (včetně "přípravného" roku 2008) rozpočet cca 3,5 miliardy korun. V trestním oznámení se objevil údaj, že jenom technické zabezpečení, na něž byla najata firma ProMoPro, stálo více než tři čtvrtě miliardy. Finančně analytický útvar Kalouskova ministerstva pak podezřívá tehdejší Vondrův tým, že nese odpovědnost za "ztracených" 150 milionů z této třičtvrtěmiliardové zakázky
  • Vondra osobní odpovědnost odmítá. Říká, že smlouvu s ProMoPro neuzavíral a o penězích nevěděl. Podle něho v těchto věcech jednali lidé z tehdejšího Úřadu vlády. Říká, že za trestním oznámením je diskreditační kampaň proti němu a ODS
  • Šéf Úřadu vlády z éry předsednictví Jan Novák namítá, že sice podepsal smlouvu s ProMoPro, ale peníze pro tuto firmu, které narostly až na zmíněnou třičtvrtěmiliardu, podepisovali lidé z Vondrova týmu
  • Ministr financí Kalousek v reakci na slova o diskreditační kampani vyzval Vondru, aby se finančnímu analytickému útvaru jeho ministerstva omluvil. Útvar podle něj jednal na základě zákona o praní špinavých peněz - poté, co obdržel upozornění banky na podezřelou transakci se 150 milióny 
  • Premiér Nečas se na dotaz Aktuálně.cz postavil se za Vondru a jeho argumentaci, že odpovědnost nese tehdejší šéf Úřadu vlády

Aktuálně.cz: Váš aparát přece měl kontrolovat, jestli firmy za vyplacené peníze skutečně odvedly svou práci?

To šlo mimo mě, to se musíte ptát lidí z toho aparátu.

A.cz: To jsme se celý den pokoušeli, ale oni o tom odmítají mluvit. Že to prý musíte vy.

Já zkrátka nejsem schopen nyní říci, jestli to tak bylo, jestli se těch 150 milionů opravdu ztratilo. A jestli to měli kontrolovat lidé z mého tehdejšího týmu nebo lidé od tehdejšího šéfa úřadu vlády Nováka. Já jen vím, že on podepsal rámcovou smlouvu s firmou ProMoPro, já nic nepodepisoval.

A.cz: To sice ano, ale Novák říká, že následné objednávky a příkazy k vyplácení peněz už pak podepisovala vaše náměstkyně Hendrichová. Vám přišlo adekvátní, že výsledná suma, kterou jste firmě ProMoPro za technické služby nakonec vyplatili, přesáhla tři čtvrtě miliardy?

Myslím, že to adekvátní bylo. I když připouštím, že to oproti původním předpokladům skutečně narostlo. Ale to bylo proto, že se zvýšil i počet akcí, na jejichž zajištění se firma podílela. Navíc se neustále měnily požadavky, například na bezpečnost. Proto nebylo předem možné spolehlivě určit celkové náklady

A.cz: Mám informace, že úřad vlády se tehdy zpěčoval faktury proplácet. Řešili jste v průběhu předsednictví, jestli je enormní růst nákladů v pořádku?

Určitě se o tom jednalo, ale se mnou naprosto minimálně.

A.cz: Bývalý šéf úřadu vlády Jan Novák ale veřejně říká, že o tom s vámi mluvil a že jste ho ujistil, že je vše v pořádku.

Že by za mnou kvůli tomu někdy zašel, to ne. Je možné, že se o tom mluvilo někde na chodbě.

A.cz: Kdo za vámi přivedl firmu ProMoPro?

Nebylo to tak, že by je někdo přivedl. Ta firma se v minulosti úspěšně podílela na zajištění zasedání MMF či summitu NATO, měla z té doby bezpečnostní prověrku. Kromě toho asi dva roky před českým předsednictvím chytře - z jejich pohledu - uzavřela smlouvu s Kongresovým centrem v Praze. Ta pro nás v praxi znamenala, že každá jiná firma by se stejně s nimi musela dohodnout a tím by se celá věc ještě prodražila. A Kongresové centrum bylo pro pořádání ze všech aspektů nejvhodnější.

A.cz: Znáte se osobně s majitelem firmy ProMoPro, Jaroslavem Veselým?

Žádnou schůzku jsem si s ním nikdy nedomlouval, ani golf spolu nehrajeme. Jestli jsme se někde potkali na turnaji, to je možné, ale cíleně nikoli. Se zakázkou to nijak nesouvisí, stejně tak nejsou žádné jeho vazby na ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy