Tisk: ABL vytáhla z databáze policie desítky údajů

Domácí Domácí
27. 1. 2011 10:21
Mělo jít o 78 osobních údajů o lidech, které v letech 2006 až 2007 prověřovala v Praze 11
Vít Bárta (VV)
Vít Bárta (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veřejnou omluvou ministra Víta Bárty případ sledování politiků jeho bývalou agenturou ABL zdaleka nekončí.

Bártova firma totiž získávala z policejních databází citlivé osobní údaje o lidech, což je nezákonné.

Bezpečnostní agentura ABL získala z policejních databází nelegálně 78 důvěrných osobních údajů o lidech, které v roce 2006 až 2007 prověřovala v Praze 11.

Informaci přinesla Mladá fronta Dnes (MfD).

Deník k tomuto číslu došel poté, co spočítal všechny osobní údaje uvedené v analytických zprávách ABL, jež jsou zaměřeny na politiky a občanské aktivisty této pražské čtvrti. Doklady, které shromáždila MF DNES, jsou přitom jen zlomkem toho, co ABL dělala.

Agenturu ABL vedl v té době současný ministr dopravy Vít Bárta. Ten po čtyřech měsících zapírání přiznal, že jeho agentura lidi z Prahy 11 prověřovala. A omluvil se premiéru Petru Nečasovi, jemuž dal původně čestné slovo, že ABL politiky nešpehovala.

Právě možnost, že z policejních databází unikala důvěrná data, premiéra na celé kauze velmi znepokojila. Bárta nyní říká, že nevydal pokyn k nelegálnímu "vysávání" informací z policejních databází, a dal ruce pryč od detektiva Pavla Pertlíčka, který měl případ na starosti.

"Získat informaci třeba o tom, komu patří to které auto, můžete poctivou detektivní prací, anebo to vezmete zkratkou (od policie). A jestli se ukáže, že to někdo vzal zkratkou, tak je to samozřejmě špatně. A musí platit padni komu padni," řekl deníku Bárta.

V rozpisu pracovních činností ABL, který rozeslal Pavel Kosek, jeden ze sekčních ředitelů firmy, 22. prosince 2006 e-mailem všem klíčovým zaměstnancům (včetně Víta Bárty), je přitom uvedeno, aby se v případě "policejních kontaktů" obraceli na Pertlíčka. Ten se nechce vyjádřit. Případ vyšetřuje policejní inspekce.

Policistovi, který údaje vynesl, hrozí obvinění ze zneužití pravomoci a detektivovi trestní stíhání za uplácení.

 

Právě se děje

Další zprávy