Kalousek posílá policii na Vondru, zmizelo 150 milionů

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
27. 1. 2011 9:28
Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli českému předsednictví EU
Kalousek a Vondra, kolegové z vlády při jmenování kabinetu na Hradě.
Kalousek a Vondra, kolegové z vlády při jmenování kabinetu na Hradě. | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplněno vyjádření protikorupční policie * Nová reakce majitele dotčené firmy uprostřed textu

Praha - Ministerstvo financí má podezření, že se při zakázkách spojených s českým předsednictvím EU ztrácely peníze a stát tak přišel minimálně o 150 milionů korun.

Resort se už proto oficiálně obrátil na policii, aby případ prošetřila.

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že trestní oznámení podal finanční a analytický útvar ministerstva, který se zabývá mimo jiné i praním špinavých peněz. Pracovníci útvaru získali informace o podezřelých převodech peněz ze stamilionové zakázky, o níž bez veřejné soutěže rozhodl aparát předsednictví.

Trestní oznámení nemíří na konkrétního člověka, ale týká se obecně lidí zodpovědných za peníze spojené s českým předsednictvím.

Hospodaření měl na starosti tehdejší vicepremiér a dnešní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Vondrův resort

Informace o trestním oznámení Aktuálně.cz potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, a následně oficiálně i mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je na přímý dotaz výslovně nepopřel. "V tuto chvíli nebudu nic komentovat," uvedl pouze.

Alexandr Vondra případ rovněž nijak nekomentoval, chystá se tak učinit až ve čtvrtek odpoledne.

"Nemám o tom žádné informace, takže se k tomu nemohu vyjadřovat. Jisté ale je, že po organizační stránce bylo předsednictví naprosto perfektně zvládnutné a co se týče celkových nákladů srovnatelné s předsednictvím jiných zemí. Organizační zajištění navíc zachránilo pověst České republiky poté, co uprostřed předsednictví padla vláda," uvedl Vondra.

150 milionů cestou zmizelo

Miroslav Kalousek má v ruce audit předsednictví...
Miroslav Kalousek má v ruce audit předsednictví... | Foto: Reuters

Podezření vůči aparátu předsednictví se týká stamilionové zakázky na audiovizuální služby a pronájem techniky, kterou jeho lidé zadali pro rok 2009 pražské společnosti ProMoPro. Stejné informace, jako má k dispozici Aktuálně.cz, zveřejnil ve čtvrtek i deník Právo.

Pochyby se opírají o tok peněz určených na zakázku: firma ProMoPro najala další společnosti, které fakticky odvedly práci za méně peněz.

150 milionů putovalo na účty spojené s firmou, která ve skutečnosti na zakázce vůbec nepracovala.

Majitel firmy Jaroslav Veselý odmítl trestní oznámení i samotnou práci pro stát jakkoli komentovat. Přes svoji asistentku pouze vzkázal, že se vyjádří do dvou dnů.

Stát do zakázky celkově investoval třičtvrtě miliardy.

Výdaje na evropské akce spojené s českým předsednictví EU celkově dosáhly téměř 3,5 miliardy korun, v samotném roce 2009, kdy Česko stálo v čele unie, to byly dvě miliardy. Peníze šly z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa a z jednotlivých ministerstev.

...Alexandr Vondra armádní zakázky
...Alexandr Vondra armádní zakázky | Foto: Ludvík Hradilek

Už loni ministr financí Kalousek nechal hospodaření aparátu prověřit, kontrola však zatím není hotová. Trestní oznámení finančního a analytického útvaru podle informací Aktuálně.cz s prověrkou přímo nesouvisí, byť v auditu je zakázka rovněž zmíněna.

Kontrola jako odveta za Hávu?

Hloubková kontrola českého předsednictví odstartovala loni krátce poté, co otevřeně propukly spory právě mezi Kalouskem a Vondrou.

Oba politici se střetli kvůli koncepci armádních obchodů.

Vondra totiž oznámil, že odřízne od armádních zakázek společnost Omnipol, za níž stojí Kalouskův přítel Richard Háva. Omnipol si jako prostředník vydělal v uplynulých letech na zbrojních zakách armády stovky milionů korun.

Kalousek nicméně striktně popřel, že by kontrola jakkoli souvisela s Vondrovými kroky na obraně. Hloubkovou kontrolu označil za standardní.

 

Právě se děje

Další zprávy