Tisk: Provize z privatizace MUS mířily k lidem z ČSSD

ČTK ČTK
20. 1. 2011 8:57
Novináři zjistili, že více než 30 milionů nejdřív dostala firma, v níž působil pokladník ČSSD
Stanislav Gross
Stanislav Gross | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Milionové provize z někdejší privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) před lety zprostředkovaně získali i oficiální představitelé sociální demokracie.

Informaci ve čtvrtek přinesla Mladá fronta Dnes (MfD).

Deník zjistil, že více než 30 milionů korun nejdřív dostala firma, v níž působil tehdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř - pokladník strany, jejíž vláda doly rozprodávala.

Společnost následně převedla deset milionů na účet nadace, které předsedal expremiér a tehdejší předseda ČSSD Stanislav Gross.

Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí české vlády o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů korun) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 milionů, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu.

K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - lobbista blízký Grossovi. Musela údajně peníze dále přerozděloval.

Z dokumentů švýcarských úřadů podle MfD vyplývá, že část z provize byla přes Kypr převedena na účty lidí z Grossova okolí - Jiřího Martinka a Antonína Sýkory.

Deník informuje, že další více než milion dolarů (tehdy přes 34 milionů korun) z provize šel koncem roku 1999 a v roce 2000 formou půjček přes Panamu a Švýcarsko až do tuzemské firmy Nomainvest.

Tyto půjčky nebyly splaceny. Ve firmě podle MfD tehdy působil Uhlíř.

Gross: S provizí nemám nic společného

Nomainvest v roce 2000 poskytl půjčku deset milionů korun Nadačnímu fondu Zdraví pro studenty. Fond krátce předtím založil Gross a jeho blízký spolupracovník, tehdejší místopředseda ČSSD Karel Kobes.

V dozorčí radě seděl i Uhlíř. Ani tato půjčka nebyla splacena a Nomainvest se po dvou letech rozhodl dát ji nadaci jako dar.

Gross tvrdí, že s provizí za prodej dolů nemá nic společného. Kvůli kauze se ale vzdal členství v ČSSD. K financování nadace uvedl, že se mu věnoval především Kobes. Dárce peněz prý příliš nezkoumali.

"Naše odpovědnost byla za to, že peníze z fondu budou využity v souladu se zákonem. Jsem si jistý, že této povinnosti jsme dostáli," uvedl Gross.

V minulosti již byli v souvislosti s Mosteckou uhelnou vyslýcháni expremiér Miloš Zeman a další členové jeho vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy