Svědectví z detektoru: Tak vypovídal podezřelý o Aničce

Sabina Slonková
19. 1. 2011 14:40
Když přišla otázka, zda měla dívka růžovou kšiltovku, tep vyslýchaného se rozkmital
Otakar Tomek, obviněný z vraždy devítileté A. J.
Otakar Tomek, obviněný z vraždy devítileté A. J. | Foto: Domácí

Praha - Jedenáctá otázka výslechu, při němž vyšetřovatelé připojili Otakara T. na detektor lži zněla: Víte o tom, že před tím, než zmizela, měla Anička růžovou kšiltovku?

Tep muže, kterého obvinili kvůli zmizení devítileté dívky v pražské Troji, se rozkmital. Nevešel se ani do stupnice měřících přístrojů.

Pro případ zmizení Anny Janatkové, kterou policie pod dozorem veřejnosti bezvýsledně hledá už více než čtvrt roku, má tato scénka klíčový význam. Zatím však ne rozhodující.

Detektivy utvrdila v názoru, že mají před sebou pachatele, obviněného Otakara T. však neusvědčuje. Policisté pro to mají ustálenou fomulaci: Nadevší pochybnost se potvrdilo, že ví o zmizení dítěte víc, než říká.

Kromě toho, že je zásadní, patří informace k tomuto výslechu také k exkluzivním zjištěním, která Aktuálně.cz při pátrání po stopách případu nashromáždilo.

Otázka číslo 11

Růžovou kšiltovku z otázky číslo 11 si Anička podle rodičů nasadila na hlavu, když v den zmizení odcházela do školy.

Připojen na polygrafickém přístroji, kterému se zjednodušeně říká detektor lži, seděl zadržený Otakar T. necelý týden poté.

Přístroj, s jehož použitím musí vyšetřovaný souhlasit, tvoří zařízení měřící puls, krevní tlak, odpor kůže a průběh dýchání.

Pokud vyšetřovaný lže a uvědomuje si to, jeho tělo vytváří stresovou reakci a projeví se to změnou v dýchání, změnou pulsu a pocením.

Kromě odpovědi na růžovou čepici přístroj Otakarovi T. podle zjištění Aktuálně.cz neuvěřil například ve chvíli, když tvrdil, že Aničku nesledoval dalekohledem a nevěděl o jejím zmizení ještě dřív, než ji policie začala hledat.

Stejně tak detektor zpochybnil jeho odpověď na otázku, zda věděl, že část oblečení měla v batohu.

Kdy přístroj nevěřil

Test Otakara T. na polygrafu začal a končil standardní sadou testovacích otázek. Mezi nimi přišlo osm baterií otázek vážících se přímo k vyšetřování.

Jmenujete se Otakar T.? Tím výslech začal.

Máte v úmyslu odpovídat mi pravdu na otázky? Je dnes 20. října. 2010? A tak dále.

Pak přišla první série a s ní inkriminované místo s otázkou číslo 11.

V dalších částech se pak policisté věnovali otázkám na dívčin batoh, který byl v Troji nalezen a němž byly prokázány stopy vyslýchaného a pak otázkám na jeho alibi či na motiv, proč by měl někdo Aničce ublížit.

Každá série přitom končí otázkou: Lhal jste v některé odpovědi?

Policie si je jista, že vyslýchaný muž, měl říci ano.

Otakara T.chtěli policisté později posadit na detektor ještě jednou. Obviněný muž s tím už ale nesouhlasil.

 

Právě se děje

Další zprávy