V Liberci byl u dluhu, přesto řídí miliardové zakázky

Martina Machová Martina Machová
7. 1. 2011 6:30
Stát dluhy za Liberec platit nechce. Dává ale vydělat lidem, kteří za ně nesou odpovědnost
Velké logo a malý ministerský předseda. Mirek Topolánek pozdravil diváky a pochválil Česko za přípravu šampionátu.
Velké logo a malý ministerský předseda. Mirek Topolánek pozdravil diváky a pochválil Česko za přípravu šampionátu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vláda Petra Nečase rozhodla, že na splacení dluhů, jež zůstaly po mistrovství světa v klasickém lyžování, nedá dobrovolně ani korunu.

Zároveň však na ministerstvech dávají její členové dobrá místa lidem, kteří nesou za propadák odpovědnost.

Jedním z nejbližších spolupracovníků ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných se tak stal někdejší vysoký manažer organizačního výboru libereckého mistrovství Pavel Habarta.

Bárta ho před časem jmenoval na významný post šéfa Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC), velmi důležité firmy, pokud jde o přerozdělování státních peněz.

SŽDC plní roli vlastníka železnice, stará se o mnohamiliardovou výstavbu nových tratí. Místo v čele organizace je spojeno s platem v řádu statisíců korun měsíčně.

Lidé MS 2009

Kateřina Neumannová

Michal Pilin

Dluh po šampionátu z Liberce činí více než sto milionů korun.

Sama exprezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová stále pracuje ve službách ministerstva obrany. A to například přiznalo, že při rozdělování ročních prémií letos myslelo na neúspěšnou manažerku částkou třicet tisíc korun.

Ředitelem IT

Pavel Habarta působil v libereckém organizačním výboru jako ředitel IT.

Byl jednou z prvních nových tváří, které se objevily po nástupu Kateřiny Neumannové do Liberce. A zůstal po jejím boku až do konce.

Stál také za prvním krokem, který Kateřina Neumannová v čele mistrovství učinila - vypověděl smlouvu společnosti Merz, která připravovala pro šampionát software.

Původní organizační tým v čele s Romanem Kumpoštem totiž počítal s tím, že nechá vytvořit systém, který by se dále mohl prodávat, ale Neumannová s Habartou změnili strategii a rozhodli se nakoupit už existující produkt.

Společnost Merz poté organizátory žalovala o zhruba 10 milionů a ti následně udělali to samé. Soudy dosud ve věci nevynesly verdikt.

S Jindrou v zádech

Lidé z bývalého organizačního týmu pod podmínkou anonymity vzpomínají na Habartu jako na jednoho z nejvlivnějších poradců Kateřiny Neumannové, který zasahoval i do rozhodnutí, jež nepatřila do jeho přímé zodpovědnosti.

Říkají, že Habartu pojil blízký vztah spíše s Josefem Jindrou, někdejším partnerem Neumannové a neoficiálním šéfem mistrovství, lobbistou, který byl jednou z hlavních postav nedávného korupčního skandálu na ministerstvu obrany.

Foto: Aktuálně.cz

Významnou roli Habarty v řízení organizačního výboru potvrzuje i sama Kateřina Neumannová.

"Požádala jsme ho o pomoc v prvním období, především s IT technologiemi, ve kterých je expert. Postupně byl v týmu lidí, kteří měli práce víc, i mimo svou sekci. Chodil na porady užšího vedení, protože jeho znalosti a schopnosti jsme se snažili užít maximálně," popsala Aktuálně.cz Habartovu roli.

Říká však, že manažera si přivedla sama.

"Poznala jsme ho asi dva roky před mistrovstvím na akci společnosti Metrostav, která byla mým sponzorem od 16 let," uvedla s tím, že ji v žádném případě s Habartou neseznámil Josef Jindra.

Neumannová Habartovu práci i dnes velice chválí, zejména jeho už zmiňované rozhodnutí vypovědět smlouvu společnosti Merz.

Externista s tajným příjmem

Také Habarta uvádí, že jeho nástup do Liberce byl přímo věcí Neumannové. S deníkem Aktuálně.cz odmítl hovořit po telefonu, místo toho velice stroze odpověděl jen na otázky zaslané e-mailem.

Ačkoli lidé z branže popisují jejich vztah jako blízký či dokonce přátelský, on sám by jej tak nenazval. Svou roli při mistrovství sám hodnotit nechce, nicméně kontroverzní krok se soudní dohrou stále považuje za správné rozhodnutí.

Pro mistrovství pracoval jako externista na smlouvu. Kolik mu zadlužené mistrovství platilo, odmítl zveřejnit.

Za Bártou

Po sněmovních volbách, kdy byl dluh po libereckém šampionátu už vyčíslen, se Pavel Habarta nejprve objevil v pozici náměstka SŽDC. Později jej ministr Vít Bárta pověřil vedením společnosti, kde nahradil dlouholetého generálního ředitele Jana Komárka.

Habartův plat se podle odhadu lidí z oboru může pohybovat kolem 260 až 280 tisíc měsíčně. Platy manažerů SŽDC se totiž neřídí podle tabulek, nýbrž smluvně. Skutečnou výši Habartova platu odmítlo SŽDC zveřejnit s ohledem na ochranu osobních údajů.

Ministr Bárta dnes říká, že Habartu poznal až jako ministr dopravy. "Do té doby jsem ho neznal. Doporučil mi ho někdo z mých náměstků," řekl Aktuálně.cz.

Jedním z faktorů, proč z manažera krachujícího šampionátu udělal šéfa superdůležité organizace, prý bylo i to, že před tím působil ve společnosti blízké dopravě, konkrétně v ČD Telematika.

Je skvělý, ale...

Navzdory průšvihu v Liberci mluví Bárta o Habartovi jako o jednom z nejlepších manažerů, které má.

"V rámci vyjednávání je na špici. Dokázal zajistit úspory pět procent na všech stavbách," chválí si podřízeného a zdůrazňuje, že za ním v současnosti pevně stojí.

Nicméně připouští, že jeho důvěra má jasné limity a jednou z nich může být i výsledek práce policie v Liberci. "Zatím nemám na stole trestně právní rozměr věci, abych do toho personálně vstupoval. V momentě, že budu mít něco hmatatelného, budu nemilosrdný," uvedl.

Jako jediné řešení by pak viděl odvolání z funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy