Tečka za komandem ČEZ: I poslední stíhání zastavili

Karel Toman
3. 1. 2011 14:20
Už tři verdikty žalobců a soudců potvrdily, že skupina NTZ trestný čin nespáchala
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006 | Foto: Aktuálně.cz

Olomouc/Praha - Trestní stíhání členů útvaru NTZ, známého někdejšího komanda energetické firmy ČEZ, je opět zastaveno.

Podle soudce Okresního soudu v Olomouci Františka Neplecha, který má případ na starosti, členové komanda nespáchali žádný trestný čin. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil dobře informovaný zdroj.

"Neoficiálně se k nám takováto informace také dostala," připustil i mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Soudní líčení stále není ze hry

"Trestní stíhání je zastaveno," sdělil deníku Aktuálně.cz k "olomoucké žalobě" dobře informovaný zdroj.

"V rámci předběžného projednání obžaloby se dospělo k závěru, že se nejedná se o trestný čin," dodal.

Rozhodnutí nese datum 30. prosince a zatím nebylo oficiálně oznámeno. Po oznámení, které přijde v řádu dvou týdnů, mají strany právo do tří dnů se k rozhodnutí vyjádřit a podat proti němu případně odvolání.

"Uvidíme, jak se na to budou tvářit obě strany a podle toho se případně nařídí hlavní líčení," dodal zdroj.

ČEZ vyhrál i zatím jediný soud s NTZ

Jde už o třetí zastavení trestního stíhání členů NTZ. Nejprve ho v květnu 2010 zastavil olomoucký okresní státní zástupce Jiří Jančík. I podle jeho původního rozhodnutí členové NTZ zákon neporušili.

Jančíkův nadřízený, státní zástupce z olomoucké pobočky ostravského krajského státního zastupitelství Karel Studený, mu ale v srpnu nařídil, ať obžalobu na trestný čin útisku upraví a podá.

Novou Jančíkovu obžalobu i se spisem o 30 tisíci stranách pak koncem září dostal na stůl olomoucký soudce Neplech. Ten se ale nakonec den před Silvestrem přiklonil k původnímu názoru státního zástupce Jančíka, že trestný čin spáchán nebyl.

V červnu navíc neuspěla ani další žaloba spotřebitelů ze Spolku proti nemravným cenám elektřiny (SPONEL). Městský soud v Praze tehdy dospěl k závěru, že důkazy, které policie shromáždila, jsou slabé.

Skandál komanda NTZ odstartoval před rokem

Skupina NTZ patřila pod divizi ČEZ Měření. Už v listopadu 2008 vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinili v akci s názvem Izolátor 32 členů NTZ. Obviněni byli z toho, že vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektrické energie, vydírali je a nutili k tomu, aby zaplatili za údajně černé odběry elektřiny vysoké sumy peněz.

V únoru 2010 pak právní zástupce žalujících Jan Rytíř zveřejnil video, kde se jeden z černých odběratelů proudu po návštěvě této skupiny NTZ zastřelil.

Od té doby vyšlo najevo, že NTZ se cvičí a chová jako paramilitantní jednotka, která vniká na cizí pozemky často se zbraněmi a v uniformách k nerozeznání od policejní zásahové jednotky. Nočními výslechy stovky kilometrů od domova pak nutila lidi podezřelé z krádeže proudu podepisovat přemrštěné škody.

Dominantní výrobce elektřiny ČEZ později opatrně připustil, že se to "mohlo jevit" příliš.

Mohlo se to jevit příliš, zákon to ale umožnil

"Jsme sice stále přesvědčeni, že činností NTZ nebyl porušen zákon, avšak snaha postupovat proti nelegálním odběrům elektřiny co nejefektivněji a maximálně využít kompetence dané energetickým zákonem, se skutečně v některých případech mohla jevit jako necitlivé jednání se zákazníky s nepřiměřenou tvrdostí," napsal ČEZ v tiskové zprávě z února 2010.

"Těchto případů litujeme a učiníme zásadní opatření, aby se nemohly opakovat," prohlásil tehdy šéf ČEZu Martin Roman.

Tři členové skupiny NTZ včetně bývalého vedoucího Karla Vaniše byli tehdy přeřazeni na jinou práci.

ČEZ tak odkázal na problém v samotném energetickém zákoně, na který poukazovali i někteří pozorovatelé. Praxi odpojování od elektroměru umožněnou tímto zákonem v březnu pojmenovala Barbora Kubíková z kanceláře ombudsmana jako "formu nátlaku, vydírání nebo sankce."

Zloději proudu soudy prohrávají

Dnes ČEZ jen zopakoval svůj postoj, že jeho pracovníci neporušili zákon a nespáchali trestný čin.

"Toto naše přesvědčení posilují i soudní rozhodnutí z poslední doby, kdy bylo odsouzeno pro trestný čin krádeže nebo podvodu i řada neoprávněných odběratelů, kteří vystupují jako poškození rámci trestního řízení vedeného proti našim pracovníkům," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy