Předraženo o 20 procent. Je v tom i ministrova firma

Petr Holub
9. 12. 2010 6:30
Nad zakázkou, kterou získala firma ministra Jankovského v IKEM, přibyla další pochybnost
Ministr Kamil Jankovský.
Ministr Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nad veřejnou zakázkou, kterou letos v červnu získala firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského v pražské nemocnici IKEM, přibyla další pochybnost. 

Za hybridní sál, na jehož stavbě se Jankovského Phar Service podílela, zaplatil IKEM nejméně o 20 procent víc než bylo nutné.

Celková cena za angiograf, operační stůl, vestavěný operační sál a nutné stavební úpravy dosáhla včetně DPH 79 milionů korun.  V německých klinikách se platí maximálně dva a půl milionu euro, ve Spojených státech tři miliony dolarů.

Aktuálně.cz už napsalo, že společnost Phar service, kterou ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z Věcí veřejných krátce po získání zakázky předal synovi, inkasovala za stavební práce při stavbě sálu 23 milionů. Zbylé peníze dostala obchodní firma Hypokramed.

Popisovanou zakázku v IKEM přitom Jankovského Phar Service získala ve zúžené soutěži, která nebyla otevřena všem, ale předem do ní bylo vybráno pět firem. Nemocnice ani netvrdí, že by cena, kterou Phar Service nabídla, byla mezi zájemci nejnižší.  

Rentgen na operačním sále

Předražený hybridní sál byl otevřen 22. listopadu a požehnal mu pražský arcibiskup Dominik Duka, který už letos předával do provozu rovněž předražený Leksellův gama nůž v Nemocnici Na Homolce.

Nové přístroje ocenil přednosta Kardiocentra v nemocnici IKEM Jan Pirk. „Hybridní operační sál je to nejmodernější, co můžeme nabídnout pacientům se srdečními a cévními onemocněními. Sál sestává ze dvou neoddělitelných jednotek, tedy operačního stolu, který zároveň slouží jako angiografická deska, a z vlastního rentgenového zařízení," řekl novinářům při slavnostním otevření.

Při kardiologických operacích tak bude k dispozici rentgen, kterým bude možné průběžně kontrolovat jejich průběh. Dosud byl k dispozici rentgen na vedlejším oddělení a tam bylo třeba pacienty převážet.

Hybridní sál pochválil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, přitom ovšem dodal:  „S budováním dalších takových sálů ministerstvo zdravotnictví nepočítá."

Šlendrián zakázek
Autor fotografie: Wikimedia Commons

Šlendrián zakázek

1. Gama nůž

  • Nový Leksellův gama nůž, model Perfexion, který letos v Nemocnici na Homolce požehnal osobně arcibiskup pražský Dominik Duka, byl teprve druhý ve střední Evropě, ale zároveň podle dostupných informací také nejdražší na světě. Nemocnice za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako DPH. ZDE

2. Robot da Vinci

  • Největší tuzemské centrum robotické chirurgie bylo zřízeno v lesích nedaleko Velkého Meziříčí. Zdejší americký robot da Vinci provede ve zdejší Nemocnici svaté Zdislavy 250 zákroků. Za každý zákrok zaplatí pojišťovny 140 tisíc korun. To je o 110 tisíc víc, než stojí operace prostaty bez robota. Jde o mimořádně výhodnou investici. ZDE

3. Cyberknife

  • České zdravotnictví drží od počátku srpna nový rekord. Ostravská fakultní nemocnice začala léčit nádory kybernetickým nožem CyberKnife, za který zaplatila dvě stě milionů korun. To odpovídá po odečtení DPH deseti milionům dolarů.Kybernetické nože se však ve světě nakupují za 3-5 milionů dolarů. ZDE

4. Cytometr v ÚHKT

  • Podle zjištění Aktuálně.cz zaplatil zbytečně nejméně pět milionů za cytometr od americké firmy BD Biosciences.Nákup je netransparentní - zprostředkovaly jej tři firmy a každá z nich tají, jakou cenu účtovala. ZDE

Závod s jedním účastníkem

IKEM pořídil hybridní sál za 47 milionů bez DPH. Zakázku získala zmíněná obchodní firma Hypokramed ve veřejné soutěži, kde byla jediným účastníkem. Podle zadávacích dokumentů v soutěži nerozhodovala cena.

Dodávka měla podle oficiální tiskové zprávy Hypokramedu tři součásti. Speciální angiografický rentgen Artis Zeego od firmy Siemens, operační stůl od společnosti Trumpf a vestavěný operační sál, tedy kovový plášť obklopující kardiologické pracoviště.

Aktuálně.cz oslovilo dva experty, kteří mají zkušenosti s vybavením operačním sálů. Běžný angiograf se podle nich dá pořídit za deset milionů, ani nový speciální model od Siemensu nemůže stát přes 20 milionů.

Nejdražší operační stůl dnes přijde na sedm milionů, Hypokramed přitom ani nedodal nejlepší dostupný model. Kovový plášť sálu včetně dalšího vybavení se běžně vejde do deseti milionů.

Marže pro překupnickou firmu Hypokramed tak může dosáhnout až deseti milionů.

„Ve světě není zvykem, aby nemocnice kupovaly přístroje s cenou nad deset milionů přes překupníka," podivil se přitom jeden z oslovených znalců, který pracuje v jedné z pražských nemocnic.

Unikátní komplet

Majitel Hypokramedu Vratislav Roubal se přes několik upomínek nevyjádřil k otázce, kolik ho stály přístroje a jakou si počítal marži.

Ani Siemens neuvedl, za jakou cenu prodal Hypokramedu svůj angiograf.

„Společnost Siemens nemůže komentovat konkrétní ceny zakázek, u kterých není přímým účastníkem výběrového řízení," vysvětlil mluvčí Pavel Kaidl.

Dodal, že ceny medicínských přístrojů nelze srovnávat. „Výsledná cena je vždy specifická, protože záleží na podmínkách místního trhu i rozsahu realizované zakázky," připomněl.

Konkrétnější nebyl ani technický náměstek IKEMu Michal Breda. Pouze označil výpočet Aktuálně.cz za málo podložený.

„Angiografický komplet Siemens Artis Zeego se naprosto liší od běžného angiografického zařízení. Jeho součástí je kromě serverové části, zobrazovací technologie a speciálního software i robotické rameno spřažené se speciálním operačním stolem. Dodávka obsahovala i ochranné štíty před rentgenovým zářením, přístrojové držáky a speciální vestavěné skříně do čistých prostor. Tento unikátní komplet lze jen těžko porovnávat s jednotlivě nakupovanými běžnými prvky angiografických nebo chirurgických sálů," vypočetl náměstek Breda bez bližší finanční analýzy.

Švýcaři za polovinu

Nemocnice v bohatých evropských zemích a v Americe tolik nikdy neplatí, někdy vyjdou i s polovičními náklady.

V Německu nepřekračuje cena angiografu Artis Zeego, který Siemens obvykle dodává včetně operačního stolu, podle dostupných údajů 1,5 milionu eur.

Například univerzitní nemocnice v Heidelbergu zaplatila 1.4 milionu včetně DPH, To odpovídá maximální ceně 35 milionů korun. V bavorském Burghausenu a v Hamburku byla cena o 100 resp. 200 tisíc euro nižší.

Ve švýcarském Curychu zaplatili za přístroje pro hybridní sál 1,5 miliony franků, tedy necelých 30 milionů korun. Včetně stavebních úprav pro nový sál platili Švýcaři dva miliony franků. V Německu nejvíc zaplatila již zmíněná klinika v Heidelbergu.

Včetně stavebních úprav dala za hybridní sál 2,6 milionu eur, tedy částku odpovídající 65 milionům korun.

Americké slevy

V Americe se přístroje pro hybridní sál s angiografem Artis Zeego prodávají za 1-1,5 milionu dolarů.

Celková investice dosahuje podle Davida Brown, zakladatele univerzitní nemocnice v severotexaském Bayloru, dvou až tří milionů dolarů, podle současného kurzu tedy 38-57 milionů korun.

Za milion například koupila přístroj nemocnice v Kansas City. Celkové náklady nešly přes tři miliony v Glenwoodské nemocnici v Louisianě, Cooperově nemocnici v jižním New Jersey, montanské nemocnici svatého Lukáše nebo nemocnici El Camino v Kalifornii.

Nejvíc investovala do hybridního sálu nemocnice Svatého srdce ve státě Washington. Za vybavení sálu zaplatila 1,9 milionu a za přestavbu sálu 1,5 milionu. I tak byla celková částka o patnáct milionů nižší, než kterou zaplatil IKEM.

 

Právě se děje

Další zprávy