Stát chtěl urychlit vyčištění půdy a vod. Stal se opak

Pavel Baroch
12. 12. 2010 11:41
Dva roky po vyhlášení obří ekologické zakázky je vítěz soutěže v nedohlednu
ODLIV
ODLIV | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Když Topolánkova vláda v roce 2008 schvalovala obří státní zakázku na odstranění starých ekologických škod, tvrdil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, že se tím vyčištění zamořených půd či podzemních vod urychlí.

Jenže se stal pravý opak. Přesně dva roky po vyhlášení výběrového řízení je soutěž stále bez vítěze a ukončení tendru v nedohlednu.

Nereálné se zdá být i to, aby se kontaminované oblasti stihly vyčistit do roku 2015, od kdy podle ministerstva financí hrozí státu žaloby od podniků, na jejichž parcelách se sanace v tomto termínu nezvládne.

Obří státní zakázka na sanaci starých ekologických škod vzniklých před privatizací podniků je v současnosti zablokovaná kvůli sporům se společností PPF, kterou ministerstvo financí z tendru dvakrát vyřadilo. Jenže skupina Petra Kellnera se obrátila na antimonopolní úřad, který stížnost prošetřuje.

Kvůli tomu padl další ohlášený termín - 8. prosinec -, kdy měly firmy nabídnout cenu, za jakou vyčistí na 300 kontaminovaných míst po celé zemi. Nové datum ještě ministerstvo financí neoznámilo. Čeká, kdy a jak rozhodne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Je to stále výhodnější, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo nechce nic slyšet o tom, že by stará metoda - zadávání zakázek na jednotlivá znečištěná místa - mohla být nakonec účelnější než nově vymyšlená superzakázka za desítky miliard na všechny kontaminované lokality. Trvá na tom, že se obří projekt vyplatí.

LABUŤ
LABUŤ | Foto: Ondřej Besperát

"Stále je to rychlejší, než kdyby se šlo standardní cestou," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Stát navíc sám sebe uzavřel do pasti, ze které není snadná cesta ven. Kdyby se přecejen rozhodl, že výběrové řízení předčasně zruší a vrátí se k původní metodě jednotlivých zakázek, vystavil by sám sebe reálné hrozbě žaloby od účastníků soutěže.

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo financí v prvním kole tři z nich vyřadilo. Do finále se dostaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services.

Některá místa se musí vyčistit rychleji

U některých znečištěných míst ovšem není možné čekat další měsíce na to, až se ukončí obří státní zakázka.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová uvedla, že znečištěné oblasti se zvýšeným rizikem pro životní prostředí se řeší operativně.

"Pokud Česká inspekce životního prostředí vyhlásí takzvaný krajně naléhavý stav, vyhlásí ministerstvo financí výběrové řízení ve zrychleném režimu a vítězná firma řeší aktuální rizika," řekla Aktuálně.cz Krebsová.

Pardubice ohroženy ropnými látkami

Jako příklad místa, kde je zvýšené ekologické riziko, jmenovala Krebsová například areál neratovické Spolany, kde by se znečištěné podzemní vody mohly rozšířit do přírodní rezervace Černínovsko.

V oblasti zvané U Trojice pardubického Parama zase hrozí, že by se ropné látky mohly dostat do obytné části města.

 

Právě se děje

Další zprávy