Zvrat: Ústavní soud smázl důkazy 80% hospodářských kauz

Sabina Slonková
7. 11. 2010 18:15
Verdikt zpochybnil legálnost důkazů při vyšetřování velké ekonomické kriminality
Rozsudek Ústavního soudu, který zpochybňuje dosavadní vyšetřování většiny případů velké ekonomické kriminality v Česku
Rozsudek Ústavního soudu, který zpochybňuje dosavadní vyšetřování většiny případů velké ekonomické kriminality v Česku | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ústavní soud otevřel cestu k očištění lidí, kteří jsou podezřelí z největších ekonomických zločinů uplynulých let.

Soud totiž podle zjištění online deníku Aktuálně.cz několika nálezy znemožnil, aby se u soudu použily některé klíčové důkazy, jež zabavili policisté při prohlídkách kanceláří a firemních sídel.

Ústavní soud totiž vydal verdikt, že k jakékoliv policejní prohlídce - nejen té domovní, ale i té ve firmě - musí dát bezpodmínečně souhlas soud. Do té doby policisté při sbírání důkazů na pracovištích spoléhali jen na svolení státního zástupce.

Jde o mnoho miliard

U pražského Vrchního státního zastupitelství, které se specializuje na nejzávaznější hospodářské delikty v zemi, se to týká 80 procent všech případů, které řeší. Jde v nich o téměř osm miliard korun, o něž byl připraven stát.

Justiční úřady zatím nevědí, jak se s nálezy Ústavního soudu vypořádat, zda budou muset hromadně rušit obvinění a desítky kauz uzavírat.

"Mohu potvrdit, že jde o materii, o níž se na státním zastupitelství intenzivně diskutuje. Důkazem toho je i gremiální porada Vrchního státního zastupitelství v Praze, která se na toto téma konala," reagoval pro Aktuálně.cz pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula.

Nečekaně zásadní komplikace pro justici odstartoval "rutinní případ".

V něm byla stíhána žena, u které policie při prohlídce zjistila, že v bývalém kravíně pěstuje ve velkém konopí. Jako důkaz posloužila marihuana zabavená v kravíně. Jenže Ústavní soud následně konstatoval, že tento důkaz byl protiústavní.

Právníci už se rozjeli

Ústavní soud totiž řekl to, co advokáti, ale i někteří žalobci tvrdili už delší dobu.

Prohlídka kanceláří či firemního sídla je stejně silný zásah do soukromí jako prohlídka v bytě či domě. A proto by měl o ní také rozhodovat soudce (jako o prohlídce v domě či v bytě), a nikoli jen žalobce, jako tomu dosud bylo.

Hlavní nález pak přišel v září: tehdy ústavní soudci rozhodli, že námitky proti důkazům z domovních prohlídek nařízených žalobcem lze uplatnit i zpětně.

Přeloženo: nález se může týkat také již zahájených či uzavřených případů.

Podle zjištění Aktuálně.cz už skutečně někteří advokáti, specializující se na obhajobu lidí vyšetřovaných kvůli závažné hospodářské kriminalitě, kvůli zmíněnému nálezu ÚS oficiálně napadli oprávněnost stíhání svých klientů.

A nejméně v jednom případě už jim soud vyhověl.

Nové informace i další detaily o vážném problému české justice najdete v pondělním vydání www.aktualne.cz

 

Právě se děje

Další zprávy