Paroubkův kmotr chtěl krajské miliony na golf

Martina Machová Martina Machová
27. 10. 2010 21:05
Na úpravy chtěl 3,5 milionů korun, aby děti mohly trénovat i v noci
Petr Benda s Jiřím Paroubkem
Petr Benda s Jiřím Paroubkem | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice - Paroubkův osobní přítel a předseda ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda se pokusil získat 3,5 milionů z Fondu hejtmanky Ústeckého kraje na vylepšení golfového hřiště.

Návrh, který ve středu podle informací Aktuálně.cz prošel jen o jediný hlas, a to přímo Bendův, krajskou radou, se zadrhl až na jednání krajského zastupitelstva.

Poté, co chtěli zastupitelé vědět, proč má hejtmanství podporovat přestavbu golfového hřiště, vedení kraje návrh stáhlo.
Žádost podala společnost Golf Resort Barbora, kterou Benda ještě donedávna spoluvlastnil a jeho žena Romana byla jeho jednatelkou. Nyní se její vlastník schoval za firmu Golf Resort Limited, jež uvádí jako adresu svého sídla Honkong.   

"S tou společností již nemám nic společného. Nejse její společník a nejsem dávno jejím jednatelem," řekl Aktuálně.cz Petr Benda. Sám tvrdí, že sám nic neprosazoval.

"Byla podaná žádost a zastupitelstvo tu žádost ani neprojednávalo. Byla stažena z pořadu jednání. Já jsem stažení podpořil a jsem rád, že to takto dopadlo," pokračoval.

Rodinný podnik

Podle několika zdrojů Aktuálně.cz ve vedení kraje, to byl přitom právě Benda, kdo se snažil dotaci na poslední chvíli protlačit.
Sám Benda totiž podle obchodního rejstříku vlastnil Golf Resort Barbora ještě 20. října letošního roku. Jeho žena vedení společnosti opustila již 15. října tohoto roku. 

Jiří Paroubek na golfu
Jiří Paroubek na golfu | Foto: Golf Resort Barbora

Stále pro ni ovšem pracuje. Na internetových stránkách je uvedena jako kontakt pro marketing a reklamu. Že jeho manželka pro společnost stále pracuje, potvrdil i Petr Benda a vyplývá i z rozhovoru, který s ní deník Aktuálně.cz vedl.

Žádost o dotaci na Ústecký kraj pak byla podána dva dna poté, tedy 22. října, co byl šéf krajské ČSSD vymazán z obchodního rejstříku. Stojí na ní, že na golfovém hřišti by mělo být za peníze kraje vybudováno zavlažování, ocelové odpaliště, elektrické osvětlení nebo namontována ochranná síť 

Celková hodnota úprav je vyčíslena na 4,4 miliony korun, žadatel tak chce "jen" necelých 80 procent celkové sumy. 

Vše je oddůvodněno tím, že tím budou "vytvořeny podmínky pro kvalitní výcvik zájemců o golf z řad široké veřejnosti, mládeže a dětí."

"Kryté odpaliště a osvětlení umožní prodloužení sezony pro zájemce z celého Ústeckého kraje," pokračuje žádost.

Fond hejtmanky je přitom určen pro zabezpečování financování obecně prospěšné činnosti a to pro podporu akcí regionálního významu, neziskových organizací, řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných dolů nebo na mimořádné a významné události.

David Rath na golfu
David Rath na golfu | Foto: Golf Resort Barbora

Kdo to platí?

Založil jej ještě bývalý hejtman Jiří Šulc z ODS. Peníze pochází z části z rozpočtu hejtmanství a z části darů, které kraj obdrží, zejména od energetických společností.

Podle fotografií, uveřejněných přímo na stránkách teplického Golfu Barbora se akcí, v té době ještě na Bendovu golfu, účastnil například první místopředseda polostátního energetického gigantu ČEZ Daniel Beneš.

Na akcích pořádaných na již nyní luxusním hřišti nechyběl ani někdejší expředseda ČSSD a Bendův přítel Jiří Paroubek s manželkou Petrou nebo hejtman Středočeského kraje a poslanec David Rath. Opakovaně je na snímcích z golfu spolu s Petrem Bendou zachycen i poslanec za ČSSD Jiří Šlégr.

Jiří Paroubek pak pravidelně zval na teplický golf i novináře na neformální setkání.

 

Právě se děje

Další zprávy