Stát chtěl superubytovnu, teď mu hrozí miliardový trest

Sabina Slonková
25. 10. 2010 6:30
Za vypovězení smlouvy projektu v Ústřední vojenské nemocnici by Česko muselo platit
Plánovaný projekt ve vojenské nemocnici přijde na více než 5 miliard
Plánovaný projekt ve vojenské nemocnici přijde na více než 5 miliard | Foto: Archiv

Praha - Ministerstvo obrany se ocitlo v pasti: buď za více než pět miliard nechá postavit ubytovnu, hotel a parkoviště v areálu Ústřední vojenské nemocnice, nebo bude muset zaplatit až miliardu korun jako pokutu.

Deník Aktuálně.cz totiž zjistil, že smlouva o gigantickém stavebním projektu, který byl schválen ve velkém spěchu na sklonku vlády kabinetu Jana Fischera, obsahuje i pasáž o obrovských sankcích v případě jednostranného odstoupení od smlouvy.

Existenci smluvní pokuty následně potvrdil Aktuálně.cz ministr obrany Alexandr Vondra.

Předvolební spěch

Dohodu s konsorciem Prague Military Hospital Consession protlačil ve Fischerově kabinetu čtyři dny před červnovými volbami bývalý ministr obrany Martin Barták (ODS).

Už tehdy přitom bylo jasné, že stát na stavbu nemá. Půjčil si na ni prostřednictvím takzvaného projektu PPP (propojení privátního a státního kapitálu) a bude ji splácet 25 let průměrnou částkou 220 milionů.

Nový aparát Bartákova nástupce Alexandra Vondry nyní řeší, jak s obří zakázkou naloží. Snaží se dosáhnout revize smluv: tak, aby stát platil méně. Ve hře je ale podle informací Aktuálně.cz i vypovězení smlouvy. Jenže to komplikuje právě hrozba vysoké pokuty.

"Jednání probíhají, definitivní závěr je otázkou následujících týdnů. Mým cílem je dosáhnout co nejlepší situace pro stát. Zatím ale nemohu říci, které řešení to bude," řekl ministr Vondra.

Jak má drahý projekt vypadat? Projděte si fotogalerii.

Vzorec o nákladech a zisku

Pasáž smlouvy o obří pokutě přitom neobsahuje konkrétní číslo, to zaznívá podle zjištění Aktuálně.cz v rozhovorech armádních expertů a zástupců konsorcia.

"V debatě o sankcích padla částka jedné miliardy, pokud armáda od projektu ustoupí," uvedl státní úředník obeznámený s případem.

Ministr obrany Vondra potvrdil, že smlouva pasáž o sankcích obsahuje, jakoukoli částku ale nyní odmítl komentovat.

"V textu dohody je uvedený vzorec, který je kombinací nákladů vynaložených na přípravu projektu plus kalkulace potencionálního výdělku. Pokud se ptáte, zda to bude jedna miliarda, k tomu číslu se nemohu vyjadřovat. Jak říkám, stále vedeme jednání," dodal ministr.

Manažerská mlha

Z rozhovoru Aktuálně.cz s Tomášem Hardtem, zástupcem vítězného konsorcia Prague Military Hospital Consession, vyplynulo, že v případě krachu dohody budou společnosti požadovat peníze.

Na přímý dotaz Aktuálně.cz, zda to bude jedna miliarda, Hardt odmítl odpovědět. "To vám ani nepotvrdím, ani nevyvrátím. Faktem prostě je, že se ten projekt připravoval pět let a je jasné, že jsme s ním měli vysoké náklady," uvedl.

Odpovědnost za projekt nese především bývalý ministr obrany Barták, který po odchodu z armády našel místo u ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Hned poté, co Barták přestal být ministrem, přestal také prakticky komunikovat s médii.

Dluží tak vysvětlení u řady sporných armádních zakázek, které za jeho éry resort uzavřel. Nehodlá nic vysvětovat ani v případě střešovického projektu. Na zaslané dotazy nijak nereagoval.

Z ubytovny až na tři hvězdy

Původní projekt na ubytovnu v areálu vojenské nemocnice v Praze Střešovicích počítal se stavební investicí 750 milionů a ročními náklady na provoz ve výši necelých 40 milionů. Pak ale cena narostla.

Aktuálně.cz již informovalo, že zvýšené náklady projektanti zdůvodnili tím, že kromě ubytovny pro 240 sester a dalšího středního zdravotního personálu postaví v rámci projektu ještě zmiňovaný tříhvězdičkový hotel.

Celkem 240 lůžek pro návštěvníky pacientů a hosty vědeckých konferencí.

V komplexu vznikne také konferenční centrum, pětadvacetimetrový bazén či parkoviště.

Do projektu pod názvem "Ubytovna personálu ÚVN, ubytovna hotelového typu a parkoviště" se nakonec dostala přestavba všech budov nemocničního komplexu, které přímo neslouží medicíně. Postavit se tak má vstupní areál, informační centrum, služebna ostrahy a vojenská kaple.

Dobré. Pro partnera

Konsorcium Prague Military Hospital Consession zvítězilo ve veřejné soutěži, v níž její konkurenti vypadli pro údajné nesplnění parametrů zakázky. Konsorcium bude provozovat ubytovací komplex 25 let, čímž se zakázka dostala k ceně 2,6 miliardy.

Soukromý partner bude zároveň inkasovat případný zisk z hotelové části, konferenčního sálu, restaurace a obchodních ploch, které může pronajímat.

Na celkových 5,5 miliardy se projekt vyšplhá díky tomu, že konsorcium bude financovat stavbu ze svého a stát bude 25 let platit úroky.

 

Právě se děje

Další zprávy