Vydělali na Liberci, mají dluhy, ale i vilu za miliony

Sabina Slonková
7. 10. 2010 7:11
Aktuálně.cz mapuje příběh firmy Media Flow, která inkasovala miliony z libereckého šampionátu
Rodinné sídlo Frkala a Jírkové, vlevo krytý bazén.
Rodinné sídlo Frkala a Jírkové, vlevo krytý bazén. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jejich věřitelé si u insolvenčního správce podávají ruce, zůstaly za nimi milionové dluhy, ale vilu a auta za desítky milionů stále mají a užívají.

Takový je příběh majitelů společnosti Media Flow, který začalo Aktuálně.cz mapovat před měsíci, kdy se ukázalo, že společnost Jiřího Frkala a Radky Jírkové připravovala část volební kampaně ODS.

Nejnověji deník Aktuálně.cz zjistil, že Media Flow inkasovala miliony z hluboce ztrátového lyžařského mistrovství v Liberci, do něhož bylo vloženo více než 250 milionů z veřejných peněz. K lukrativním zakázkám dopomohly Frkalovi s Jírkovou kontakty na politické a společenské elity. Jejich firma přitom dostala zaplaceno i za práci, kterou neodvedla.

A i když je společnost Frkala a Jírkové dnes v konkursu, do něhož jsou přihlášeny pohledávky přes deset milionů, oni sami právě dostavují honosné sídlo v Kunraticích u Prahy a před ním dál parkují luxusními vozy.

Jen na nás si ukazují

Promluvit s majiteli Media Flow je nemožné. Jiří Frkal ani jeho partnerka Jírková nemají chuť cokoli vysvětlovat. S novináři ani věřiteli nemluví, změnili si telefonní čísla a po zazvonění v kunratické vile otevírá branku matka Radky Jírkové.

"Dcera před chvílí odjela, vaše telefonní číslo jí předám, ale nejsem si jistá, že s vámi bude chtít mluvit," říká Jírková starší. "Víte, nese to všechno těžce. Krachuje spousta firem, jen na ni se ale ukazuje. A všichni, co se na ní před tím lepili, teď od ní dávají ruce pryč."

Vztahy s politiky a celebritami, včetně expremiéra Topolánka či bývalých místopředsedů ODS Petra Bendla a Petra Gandaloviče, skutečně vzaly za své. To potvrzují i kunratičtí sousedé.

"Dřív sem několikrát do týdne najížděly limuzíny s černými skly a se šoféry, pořádaly se tu dýchánky s politiky a celebritami a to všechno skončilo, když vyšly najevo ty jejich nesrovnalosti s penězi. Skoro je tu už nevidíme, jsou pořád jen v domě," říká sousedka z Kunratic.

Tři krby a taneční parket

Samotná historie kunratického rodinného sídla se nese v duchu podnikání majitelů Media Flow. I tady totiž za nimi zůstaly dluhy.

Dům u rybníka koupila před pár lety Radka Jírková jako rozestavěnou novostavbu. Původně se prodávala za dvanáct milionů, nedařilo se ji ale prodat a majitel nakonec o polovinu slevil.

A dvojice se hned pustila do nákladné přestavby.

Stojí tu krytý bazén za tři miliony s vlnobitím, který je zapuštěn do skály a je do něj průchod rovnou z domu, do garáží se vejdou čtyři auta, v zahradě je venkovní taneční parket, uvnitř je podle svědků nákladné vybavení včetně skleněného schodiště, tří krbů a nerezové kuchyní připomínající velikostí restauraci. To vše tu hlídají bezpečnostní kamery.

Realitní expert oslovený Aktuálně.cz odhaduje nynější cenu nemovitosti až na 30 milionů korun. "Tu samozřejmě může ještě zvýšit vnitřní vybavení," uvedl.

Dluží mi půl milionu

Ačkoli rekonstrukce byla velkorysá, najaté firmy a dělníci museli na své peníze často čekat a někteří se nedočkali dodnes. Včetně Jiřího Staňka, jehož firma se na přestavbě podílela.

Kontakty měli. Radka Jírková (druhá zleva) s exministryní Petrou Buzkovou, architektkou Evou Jiřičnou a manželkou expremiéra Lucií Talmanovou.
Kontakty měli. Radka Jírková (druhá zleva) s exministryní Petrou Buzkovou, architektkou Evou Jiřičnou a manželkou expremiéra Lucií Talmanovou. | Foto: Aktuálně.cz

"Dluží mi půl milionu korun, o které se s ní soudím. Jírková řekla, že mi to nezaplatí, že jí to stejně nikdy nedokážu. To se ale mýlí, mám ke všemu doklady, včetně stavebního deníku," říká Jiří Staněk.

Jak dodává, peníze na stavbu přicházely postupně, odkud ale byly, to neví. "Všechno s námi sice řešila jen Jírková, přes peníze byl ale Frkal. Když jsme řešili nějaké investice, vždycky se zeptala: seženeš peníze? A on jen pokýval."

Konfrontovat jeho slova s majiteli honosné vily nelze - jak bylo řečeno, uzavřeli se před světem a cokoli vysvětlovat odmítají.

Zlatý důl Media Flow

Hlavní příjmy Jírkové a Frkala přitom v uplynulých letech plynuly právě z mediální agentury Media Flow, kterou si najal i tým Kateřiny Neumannová na lyžařský šampionát.

Dvojice na své aktivity inkasovala díky vztahům s politickou elitou navíc i miliony korun od státních firem a stavebních společností, které získávají veřejné zakázky.

Dnes je Media Flow v konkursu, doposud dluží už přes deset milionů (včetně nezaplacených účtů za elektriku, nájmy, pojištění a telefony) a věřitelé stále přibývají.

O dům ani auta se ale Frkal s Jírkovou zatím bát nemusejí. Dluhy z jejich podnikání jdou za firmou.

 

Právě se děje

Další zprávy