Zemana, Špidlu, Grégra vyslýchali kvůli Mostecké uhelné

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 9. 2010 17:00
Výslechů se účastnili také zástupci švýcarské prokuratury
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Petr Protivánek

Praha - Česká policie a státní zástupci vyslechli expremiéra Miloše Zemana a členy jeho vlády v souvislosti s privatizací těžařské společnosti Mostecká uhelná.

Výslechů se účastnili jako pozorovatelé zástupci švýcarské prokuratury. "Vypověděl jsem přesně totéž, co jsem říkal v parlamentu, odcitoval jsem zápis ze zasedání vlády a popřál jsem vyšetřovatelům plný úspěch v jejich jednání," řekl agentuře ČTK Zeman.

Expremiér uvedl, že jeho vláda prodala státní podíl v Mostecké uhelné za 650 milionů korun.

"V parlamentu jsem tehdy citoval Mladou frontu, což byl protivládní deník, a já jsem říkal, že i tento deník uznal, že vládě se podařil zázrak, když to prodala za tak vysokou cenu," uvedl Zeman.

Případ odložen. Otevře se znovu?

Mosteckou uhelnou podle Zemana z větší části privatizovala ještě předchozí vláda Václava Klause. "Na nás už zbyl menšinový podíl, a protože se s ním nedalo nic dělat, tak jsme ho prodali," řekl.

Koupila ho podle Zemana společnost Appian Group, ve které pracoval bývalý prezident Mezinárodního měnového fondu Jacques Degrott. "Dost pochybuji, že by to byla podvodnická společnost," uzavřel.

Mostecká uhelná

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a.s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček (40 procent), Luboš Měkota (40 procent), Petr Pudil (deset procent) a Vasil Bobela (deset procent), v roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.

Výslech Zemana a členů jeho kabinetu ČTK potvrdila i mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Uvedla, že zástupci švýcarské prokuratury tento týden pobývají v Česku, aby byli přítomni výslechům, které provádí česká policie a státní zástupci. Vše se odehrává v souvislosti s právní pomocí, o kterou Švýcarsko požádalo. Válová ovšem odmítla potvrdit, že výslechy souvisí s kauzou Mostecké uhelné.

Dodala, že žádost o právní pomoc dříve putovala i z Česka do Švýcarska - česká strana požádala o "dokumenty a poznatky" související s odloženou kauzou Mostecké uhelné. "Poté, co je zanalyzujeme, tak se naše strana rozhodne, zda obsahují nový poznatek, který by umožňoval znovuotevření případu," řekla Válová.

Vyslýchali Špidlu i Eduarda Zemana

"Musím vás zklamat, protože jsem podepsal prohlášení, potvrzení o mlčenlivosti," řekl dnes novinářům osmdesátiletý exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, když po více než šestihodinovém výslechu opouštěl policejní služebnu.

Místopředseda a ministr práce a sociálních věcí Zemanovy vlády Vladimír Špidla ČTK řekl, že byl vyslechnut jako svědek. "Odpověděl jsem na všechny otázky bez problémů," uvedl.

Na dotaz, co si myslí o případu privatizace Mostecké uhelné, odpověděl, že nemůže dělat žádné závěry. "To je na vyšetřovatelích, aby to udělali," dodal. Špidla odmítl říci i to, kde ho policie vyslechla. Jako svědek byl podle svých slov vyslechnut i bývalý ministr školství Eduard Zeman.

Exministra zdravotnictví Ivana Davida se vyšetřovatelé dotazovali asi 3,5 hodiny na pozadí privatizace Mostecké uhelné už ve středu. Zajímali se o to, jakým způsobem byly ministrům předkládány materiály nebo jak si měl možnost ověřovat údaje, řekl dnes ČTK.

Privatizace Mostecké uhelné se uskutečnila na konci 90. let. Podle policie ovládli podnikatelé v roce 1998 Mosteckou uhelnou pomocí peněz, které měla firma ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho odešly na zahraniční účty.

 

Právě se děje

Další zprávy