Rodina exposlance Tlustého odtajnila luxusní hotel

Eliška Bártová Eliška Bártová
13. 9. 2010 5:50
Bývalý ministr financí poprvé přiznal, že jsou jeho příbuzní spojeni s anonymní firmou Val Real
Z bývalé lesovny je luxusní hotel
Z bývalé lesovny je luxusní hotel | Foto: Ludvík Hradilek

Svatý Tomáš - Několik  měsíců poté, co se uzavřela dlouholetá kariéra poslance a exministra financí Vlastimila Tlustého, začíná vycházet najevo, k jak luxusnímu majetku se dostali jeho nejbližší příbuzní.

Aktuálně.cz zjistilo, že loni v září, kdy se časy Tlustého v politice nazadržitelně uzavíraly, koupila firma Val Real, ve které figuruje otec, manželka a dcera exposlance ODS, většinový podíl v luxusně zrekonstruovaném šumavském hotelu Svatý Tomáš.

Firma Val Real s anonymními akcionáři nabyla už za Tlustého politické kariéry několik nemovitostí a Tlustý se od ní léta distancoval. Nyní poprvé přiznal, že jsou s ní jeho nejbližší příbuzní spojeni. 

"Hlavní iniciátor je dcera," uvedl totiž v souvislosti s koupí šumavského hotelu pro Aktuálně.cz Tlustý. "Rozhodla se tam vstoupit a podílet na vlastnictví," řekl. "To, že tam vstoupila, jsem věděl, ale nepodílel jsem se na tom rozhodnutí." 

Je to dcery

Ačkoliv hodnota hotelu byla podle některých zdrojů odhadnuta na více než 20 milionů korun, firma spojená s rodinou Tlustého zaplatila podle  údajů ve smlouvě za 67 procentní podíl pouhé čtyři miliony korun.

A přestože oficiální sídlo firmy Val Real je v Praze, smlouva byla uzavřena ve Slaném - bydlišti rodiny Tlustých.

Kde jeho pětadvacetiletá dcera Jana mohla vzít zmíněných 4,2 milionů korun na koupi podílu, Tlustý nevysvětlil.

"To je všechno její věc," uvedl pouze. „Je to na ní, zda je problém pro ní sehnat 4 miliony."

Dezinformovaný tatínek?

Následující den po rozhovoru s bývalým poslancem Tlustým se však dcera Jana od tvrzení svého otce distanovala.

"Tatínek je asi trošku mimo a dezinformovaný. Nevím, kde nabyl toho dojmu, že jsem to koupila," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz. „Je pravda, že já bych na to ze svých příjmů neměla."

Zároveň odmítla sdělit, kdo je tedy vlastníkem hotelu. "Ta firma má nějaké akcionáře, ti o tom rozhodují," říká vyhýbavě. "Kdo konkrétně to je, to vám neřeknu. Moje působení v dozorčí radě je jen formální."

Statek a dům na náměstí

Dohledat z veřejných zdrojů, kdo je akcionářem firmy Val Real, není možné. Největší balík 40 akcií (jedna v hodnotě půl milionu korun) je veden na majitele v listinné podobě - jde tedy o anonymní akcie, které lze během vteřiny převést na kohokoliv.

Z posledního jednání valné hromady lze pouze dovodit, že dílčích 50 kusů akcií (jedna v hodnotě 10 tisíc korun) držel na jaře loňského roku otec exposlance Vlastimil Tlustý a právník Jan Mazánek.

Firma Val Real totiž kromě zmíněného hotelu vlastní další exkluzivní sídlo Hemerkův statek ve Slaném, a dům na náměstí v Rakovníku, jehož hodnota byla před třemi lety znalcem oceněna na 20,5 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že exposlanec Tlustý ve firmě jako jediný z rodiny nefiguruje, mohl nechávat v majetkových přiznáních ve sněmovně prázdná políčka.

Komu to patřilo?

Hotel Svatý Tomáš
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Hotel Svatý Tomáš

  • vznikl z bývalé schwarzenberské lesovny z roku 1872
  • rekonstruován do alpského stylu byl v letech 2003-5
  • tvoří ho čtyři objekty, spojené nádvořím
  • luxusní část má 2 patra
  • celkem má 20 pokojů
  • 9 je nadstandardních, nejdražší apartmán Luxus přijde na 5 900 korun/noc.
  • třílůžkový pokoj stojí 2 900 korun
  • nejdražšší dvoulůžkový 2 000, nejlevnější 1 400
  • V hotelu je bazén, sauna, vířivka, solárium, infrakabina a posilovna.

Na samotu Svatý Tomáš, kde kromě dvou chátrajících bytovek stojí jenom pět domů, jezdil Vlastimil Tlustý s rodinou léta na dovolenou.

Místní lidé i politické zákulisí tak začali spekulovat, že právě on stojí za nákladnou rekonstrukcí hotelu, v němž se za noc platí až 6 tisíc korun.

Část hotelu už tehdy vlastnil Tlustého přítel a lipenský podnikatel Vladimír Šlégr, který se nijak netají nejen známostí nejen s Tlustým, ale také s prezidentem Václavem Klausem a dalšími politiky ODS. 

Firmě Val Real patří od loňského září podíl nejen ve zmíěném hotelu, ale také v místní staré hospodě. 

Návštěva na konci srpna

Nově nabytého vlastnictví hotelu na Šumavě si Tlustí užívali i letos na konci srpna. „Paní Tlustá s dcerou odjely odpoledne," prozrazuje poslední srpnovou neděli večer personál hotelu Svatý Tomáš. „Pan Tlustý sem jezdí spíš nárazově, neplánovaně."

Podle vyjádření Jany Tlusté se ale byla pouze domlouvat se spolumajitelem podnikatelem Vladimírem Šlégrem na spolupráci.

"Byla jsem se tam domluvit s majitelem, že bych jim pomáhala a sháněla na svůj živnosťák různé akce a poskytovala marketingovou podporu," vysvětlila. "Jezdíme tam na odjakživa na dovolené, takže se s ním znám."

Překvapený podnikatel

Podnikatel Šlégr je menšinovým vlastníkem hotelu a tvrdí, že ho vstup Tlustých překvapil. "Za tu cenu bych to taky hned koupil," uvedl. "Nevěděl jsem, že to bude patřit Tlustým," řekl. 

Interiér hotelu se snaží imitovat luxusní hájenku
Interiér hotelu se snaží imitovat luxusní hájenku | Foto: Ludvík Hradilek

Šlégr tvrdí, že hodnota rekonstruovaného hotelu je oceněna na zhruba 28 milionů korun. Jana Tlustá je přesto přesvědčena, že částka 4,2 milionů korun, za které firma Val Real koupila většinový podíl je adekvátní.

"Firma je ve velké ztrátě, větší hodnotu neměla," konstatovala. Podle Šlégra přešel na nové spolumajitele také závazek splácet ještě pět let úvěr bance.

Hlas Mrázka

Firma Val Real sehrála také roli v kauze starobylého Hemerkova statku ve Slaném. V roce 2001 koupila objekt za tři miliony, původ peněz však byl nejasný - firma na pořízení neměla dostatek financí a nevzala si úvěr.

Stejně tak nejasná byla role tehdejšího poslance ODS. Policie totiž zachytila při odposleších mafiánského bosse Františka Mrázka, jak hovoří o dvoumilionové odměně pro Tlustého za jeho služby na opravu jisté nemovitosti.

Tlustý se ale od firmy Val Real tehdy distancoval s tím, že jeho manželka a otec jsou pouze zaměstnanci.

 

Právě se děje

Další zprávy