Politická moc za marihuanu. Stopy vedou nahoru

Martina Machová Martina Machová
7. 9. 2010 17:00
ČSSD má vnitrostranický skandál, nábor za marihuanu. Uvnitř: audio
Tomáš Horáček na nepovedeném náboru do litoměřické ČSSD
Tomáš Horáček na nepovedeném náboru do litoměřické ČSSD | Foto: Martina Machová

Litoměřice - Sociální demokracie řeší měsíc před komunálními a senátními volbami další vnitrostranický skandál spojený s účelovým náborem členů.

Redakce Aktuálně.cz získala a zveřejnila přepis zvukového záznamu schůzky, na němž jeden z členů strany nabízí v litoměřickém parku potencionálním zájemcům o vstup do ČSSD drogy. Za každého člena gram marihuany.

Případ už podle informací redakce prošetřuje policie. (více čtěte zde)

Přestože vedení strany se od takového jednání distancovalo, záznam dává inkriminovanou schůzku do spojitosti se známými postavami sociální demokracie v Ústeckém kraji.

Před větami o marihuaně a vstupu do ČSSD tu padnou jména sociálnědemokratického aktivisty Tomáše Horáčka a předsedy litoměřické organizace ČSSD Jana Szanto.

Volejte Horáčkovi

Audiozáznam pořídili sami členové ČSSD s odůvodněním, že chtějí odhalit, jak to chodí v litoměřické organizaci. Výsledek naznačuje, že náborář, kterého natočili na MP 3 přehrávač, nejednal na vlastní pěst.

"Vy jste byli v Time outu (známý litoměřický bar, pozn. red.)? Ještě nikde jste nebyli? A byli jste na Kolibě? A nevíte, kdo tam byl? Potřeboval bych jeho číslo. No tak musíme zavolat tomu Horáčkovi, musíme za ním zajet," slyšíme například z úst náboráže.

A zatímco Horáček má v záznamu roli jakési spojky, předseda Okresního výkonného výboru ČSSD Jan Szanto je tu popisován jako ten, kdo hromadné nábory financuje.

"Ty nám můžeš dát i peníze?" ptá se na záznamu jeden z verbovaných mladíků.

"To já raději ty gramy (míněna marihuana - pozn. red.), peníze mají oni možná," odpovídá náborář.

"To dává tedy někdo jinej, jo?" ptá se mladík. "To dává takovej plešatej týpek starej, je na internetu, Szántó se jmenuje," zní odpověď.

Telefony nyní mlčely

Redakce Aktuálně.cz se pokoušela dát Tomáši Horáčkovi i Janu Szanto prostor, aby se k zaznamenaným větám vyjádřili. Bez úspěchu. I když si redakce u spolustraníků ověřila, že má platná čísla, oba muži celý den nebrali mobilní telefony ani nereagovali na zaslané SMS zprávy.

Tomáš Horáček je bývalým členem sociální demokracie. Odešel loni na podzim, když vyšlo najevo, že byl odsouzen k pokutě za jízdu bez řidičského průkazu.

Reportéři Aktuálně.cz se s ním potkali opakovaně, když v minulých měsících zachycovali způsoby, jak ČSSD v Ústeckém kraji hromadě nabírá členy. Horáček u podobných akcích figuroval, i když už ze strany odešel. 

Schůze litoměřické buňky ČSSD. Snímek z června 2010, kdy tu proběhl pokus o hromadný nábor nových straníků.
Schůze litoměřické buňky ČSSD. Snímek z června 2010, kdy tu proběhl pokus o hromadný nábor nových straníků. | Foto: Martina Machová

Poté, co v červnu letošního roku asistoval nepodařenému náboru právě v Litoměřicích (deník Aktuálně.cz dění na členské schůzi popsal v podrobné reportáži), se od něj strana distancovala tak, že jakékoli spolupráce s ním může stát až členství.

Jan Szántó je naopak významným regionálním funcionářem. Spolu s teplickým poslancem za ČSSD Jiřím Šlégrem například v kampani před sněmovními volbami zaštitoval turnaj Hokejbal proti drogám. Na iniciativu, která má přivést děti z ulice ke sportu místo toho, aby užívaly drogy, darovala tehdy litoměřická ČSSD pět tisíc korun.

Prý jen spekulace

Ač lidé, jejichž jména padla na záznamu, se zatím k aféře nevyslovili, dva přední funcionáři sociální demokracie už k ní vydali veřejné prohlášení.

Úřadující lídr Bohuslav Sobotka a předseda krajské organizace v Ústeckém kraji Petr Benda uvedli, že "takovými praktikami nabírání nových členů zásadně nesouhlasí."

"Upozorňujeme však, že celý problém je zatím v rovině neověřených spekulací. Z tohoto důvodu věříme, že Policie ČR přijaté oznámení co nejdříve prověří," píší oba sociální demokraté.

Upozorňují také, že strana se pokouší problém s účelovými nábory řešit. Po výše zmíněné červnové aféře skutečně přijala několik opatření, která jim mají zabránit.

Trochu to přehnal

Petr Benda (vpravo) a Tomáš Horáček (uprostřed) ve chvílích volna.
Petr Benda (vpravo) a Tomáš Horáček (uprostřed) ve chvílích volna. | Foto: Archiv

Ve stranickém zákulisí sociální demokracie v Ústeckém kraji patří Tomáš Horáček za jednoho z blízkých, byť neoficiálních spolupracovníků Petra Bendy. Redakce Aktuálně.cz například vlastní fotografii, na níž jsou oba muži zachyceni, jak spolu tráví volnou chvíli.

A když loni na podzim vypukla kolem Horáčka první velká aféra (opět kvůli náboru černých duší), měl pro to tehdejší předseda Jiří Paroubek pochopení.

"Možná, že ten čtyřiadvacetiletý chlapec, který je - jak říkáte - podnikatel, tak to trochu přehnal, tak to s ním budeme řešit, dozvíme se, co se vlastně stalo, jestli se vůbec něco stalo," reagoval na zprávy o hromadných náborech za pitky, rauty a projížďky limuzínou.

 

Právě se děje

Další zprávy