Do řad ČSSD lákají na marihuanu. Už to řeší policie

Martina Machová Martina Machová
7. 9. 2010 6:41
Zvukový záznam zachycuje praktiky při rozšiřování členské základny bývalé vládní strany
Foto: Ludvík Hradilek

* K případu připravujeme další podrobnosti * Během dne přineseme zpověď muže, který do ČSSD členy nabíral

Litoměřice - Nábor nových členů do sociální demokracie v Ústeckém kraji překročil rámec porušování stranických stanov. Policie má na stole případ, kdy lidé ochotní vstoupit do vítězné strany letošních voleb dostali příslíbenu jako odměnu dávku drogy.

Kauzu rozpoutali na Litoměřicku tamní členové ČSSD, kteří předstírali, že mají o vstup do strany zájem a sjednali si schůzku s "náborářem". Během ní přišla nabídka, že za každého nového člena lze vyinkasovat gram marihuany.

Průběh schůzky přitom zachytili na zvukový záznam MP 3 přehrávače a tajně zdálky svoji akci nafotili. Tyto materiály pak předali policistům.

Redakce Aktuálně.cz má k dispozici jak nahrávku, tak i snímky dotyčného náboráře, které byly předány policii. Držíme v ruce i záznam výpovědi, kterou jeden z mužů na policii učinil.

Policie autenticitu dokumentů potvrdila. "Takové oznámení litoměřická policie přijala. Momentálně je případ ve stádiu prověřování," řekla Aktuálně.cz mluvčí litoměřické policie Alena Romová.

Proč?

Dokumenty obsahují vysvětlení, proč záznam vznikl.

Jeden ze straníků ve výpovědi řekl policistům, že to je reakce na praktiky v litoměřické organizaci ČSSD. Několik uchazečů o členství už totiž v minulých měsících či letech přiznalo, že byli do sociální demokracie lákáni za peníze, ale také za účast na rautech či za projížďku limuzínou.

Některé z velkých náborových akcí popsalo v reportážích také Aktuálně.cz.

Straníci však tvrdí, že nábor šel ještě dál.

"Začátkem července 2010 jsme prováděli nábor nových mladých členů a dozvěděli jsme se od některých, že jistý člen místní organizace ČSSD v Litoměřicích nabízí za členství drogy, konkrétně gram marihuany," říká sociální demokrat v policiejní výpovědi. "Začali jsme zjišťovat, komu to nabízel."

"Černé duše" v politice

  • Jde o případ, kdy jednotlivé mocenské skupiny v politických stranách potřebují účelově nabrat více příznivců než konkurenti. Takto získaná hlasovací většina rozhoduje o tom, že si zajistili vliv na stranická hlasování - například o tom, kdo bude kandidovat do voleb, kdo bude organizaci zastupovat na stranickém kongresu a podobně.
  • Noví lidé jsou lákáni do strany za úplatu či nějakou protislužbu. Froma může být různá, od finanční odměny, slibu zaměstnání až po bydlení či pozvánek na rauty
  • "Černé duše" se rekrutují se převážně ze skupin sociálně slabších občanů či z řad studentů, kteří ve stranické knížce vidí možnost přivýdělku.

Deset gramů trávy

V rozhovoru zachyceném na zvukovém záznamu, který muži z jednání s "náborářem" pořídili, pak skutečně jako odměna droga padne.

Místo peněz je slíbeno deset gramů marihuany za deset nových sociálnědemokratických duší.

"Dám vám to zítra, až vás odhlasujeme za členy," říká hlas ze záznamu.

A když jich přijde míň? "Míň? Tak míň gramů," dodává hlas "náboráře".

A přijďte, příteli, vole

Záznam trvá zhruba devět minut. Na pozadí rozhovoru je slyšet křik ptáků, což koresponduje i s fotografiemi poskytnutými policii. Je na nich zachycena skupinka asi deseti mladíků, sedících v kroužku v parku.

V policejním záznamu pak je místo upřesněno - svědek říká, že jde o Jiráskovy sady v Litoměřicích a že se schůzka odehrála kolem 10. července.

"Náborář", který o sobě také říká, že je členem ČSSD, hovoří nejen o směně drogy za člena, ale i o poměrech v litoměřické sociální demokracii.

Komentuje například nepovedený hromadný nábor z června letošního roku a nabádá případné uchazeče, aby skutečně na schůzi ČSSD přišli.

"Ale musíte tam přijít, ty vole. Minule se mi stalo, že tam přišli lidi, podepsali přihlášky a pak se prostě nepřijali členové," naléhá hlas ze záznamu.

 

Právě se děje

Další zprávy