Kauza NTZ nekončí, žalobci trvají na stíhání komanda

Karel Toman
27. 8. 2010 11:30
Krajské státní zastupitelství vrátilo věc "na okres", chce NTZ stíhat pro útisk

Olomouc - Trestní stíhání členů tak zvaného "komanda ČEZ" nekončí. Olomoucká pobočka krajského státního zastupitelství v Ostravě totiž vrátila věc okresnímu státnímu zastupitelství, aby ve stíhání pokračovalo.

Deníku Aktuálně.cz to dnes potvrdil právní zástupce obětí "komanda NTZ" Jan Rytíř.

"Krajské státní zastupitelství Ostrava, pobočka Olomouc, zrušilo usnesení o zrušení trestního stíhání členů týmu Netechnických ztrát firmy ČEZ (tzv. "komando" NTZ, pozn. red.) a vrátilo věc okresnímu státnímu zastupitelství, aby pokračovalo v trestním stíhání pro trestný čin útisk," řekl dnes Rytíř.

"Potvrzuji správnost informace. Usnesení bylo zrušeno 18. srpna," sdělil náměstek krajské státní zástupkyně Vít Kasík.

"Tento spis sem opravdu tento týden přišel, rozhodnutí Krajského státního zastupitelství jsem ale ještě neprostudoval," sdělil státní zástupce Okresního státního zastupitelství Olomouc Jiří Jančík.

Krajský státní zástupce, který má věc na starost, má dnes dovolenou.

Stíháno je nadále 13 členů NTZ

"Co  se bude dít dál, vyplývá ze zákona. Přípravné řízení je dokončené, okresní státní zástupce je vázán právním názorem nadřízeného. Takže okresní státní zástupce teď podá obžalobu na pracovníky ČEZ," řekl Rytíř.

Nadále stíháno tak bude 13 členů z dnes už rozpuštěné jednotky, která podle obvinění Rytířových klientů používala nevybíravých metod k vymáhání dluhů za černý odběr elektřiny. Ten přitom měla původně jen odhalovat a předávat k řešení policii.

Olomoucké okresní státní zastupitelství stíhání zrušilo 4. května,  rozhodnutí se ale krajskému zastupitelství od samého začátku nelíbilo.

"Ředitel je rozhodnutím překvapen, neztotožňuje se s ním, ale nebude ho nijak komentovat," řekl tehdy státní zástupce z olomoucké pobočky ostravského krajského státního zastupitelství Karel Studený.

ČEZ je přesvědčen, že Okresní státní zastupitelství v květnu zrušilo stíhání právem a že Studeným dozorované dvouleté vyšetřování policejním Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, žádné důkazy o vině členů skupiny NTZ nepřineslo.

"Pan Studený tak kontinuálně zastává svůj předchozí názor a nejde v tomto smyslu, bohužel,  o překvapivé rozhodnutí," sdělil dnes ČEZ. "Jsme nadále plně přesvědčeni, že ze strany našich pracovníků nedošlo při výkonu jejich pracovní činnosti k žádnému porušení příslušných právních předpisů, natož pak ke spáchání jakéhokoliv trestného činu," dodala firma s tím, že věří, že stíhání bude nakonec zastaveno.

 

Právě se děje

Další zprávy