Uvěřili, že za MS ručí stát. Naletěli a zbyly jim dluhy

Martina Machová Martina Machová
5. 9. 2010 20:30
Deník Aktuálně.cz popsal příběhy firem, které se spojily s organizátory MS v Liberci
Zaručili se čeští premiéři za mistrovství nebo ne, ptají se podnikatelé
Zaručili se čeští premiéři za mistrovství nebo ne, ptají se podnikatelé | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Liberec - Nad vchodem do nenápadné vilky v Maršovicích u Jablonce nad Nisou problikává dvoudílný název firmy Nisasport Elektronik; na displeji ho střídá aktuální čas a teplota.

Právě zde vznikaly světelné tabule, na kterých sportovci a diváci v Liberci sledovali výsledky během loňského mistrovství světa v klasickém lyžování.

A odsud také pocházely týmy, které tabule během čtrnácti dní šampionátu obsluhovaly. Jejich práci ovšem dosud nikdo nezaplatil.

Stejně dopadlo dalších 90 firem. Bez úroků, které stále nabíhají, dluží celkově organizátoři MS 2009 podnikatelům 108 milionů korun. I když stát zvažoval možnost, že dluhy jako jeden z garantů akce zaplatí, spíš to vypadá, že věřitelé šampionátu už své peníze neuvidí.

Snažím se udržet

Maršovické firmě Nisasport Elektornik dluží organizátoři mistrovství vedení Kateřinou Neumannovou sto tisíc korun.

"Měli jsme v terénu permanentně dva až tři lidi, zkušené techniky, kteří zajišťovali servis při zpracování výsledků. Bez nich by to nechodilo," vypráví ve své kanceláři Ladislav Kutil, spolumajitel a jednatele maršovické společnosti.

"Může se to zdát jako malá částka, ale naše firma je malá. A navíc se sešlo hned několik faktorů, dluh, ekonomická krize a krize ve sportovním odvětví, kde je teď peněz skutečně málo," vyjmenovává Kutil.

Říká, že nekrachuje, šťastné období ovšem v žádném případě neprožívá. "Snažím se udržet," komentuje situaci.

Povídali, že mu hráli

Přestože Nisasport Elektronik je firma malá, má za sebou celou řadu prestižních zakázek. Dodávala například světelné tabule pro ostravskou halu při mistrovství světa v hokeji, běžně působí na skokanských závodech v Harrachově a z nesportovních akcí se ve své prezentaci chlubí informačními tabulemi o odletech a příletech na ruzyňském letišti.

První, kdo mu nezaplatil, je až organizační výbor vedený Kateřinou Neumannovou. Do poslední chvíle prý organizátoři tvrdili, že peníze budou, pak jejich manažeři přestali brát telefony a nakonec se ztratili zcela.

"Paroubek i Topolánek se jako premiéři za mistrovství zaručili, posílali tam peníze. Ministryně školství během příprav změnila vedení organizačního týmu. Jak by to pak neměla být státní akce?" zlobí se nyní Ladislav Kutil na chování politiků.

Aby přestál dluh z mistrovství, musel si vzít půjčku.

Zrušili si vánoce

Není jediný, kdo politiky slibovaný "zlatý důl" zatím zaplatil ze svého.

Majiteli společnosti Taxus z Rychnova u Jablonce nezaplatil organizační výbor 300 tisíc.

"Vzal jsem si osobní půjčku, jinak bychom opravdu po sedmnácti letech podnikání skončili," vypočítává Petr Bláha. Roční obrat jeho firmy činí osm milionů.

Vzpomíná si i na den, kdy se na ně organizátoři mistrovství obrátili. „Bylo to před vánoci. Brali jsme to jako prestižní záležitost, tak jsme zrušili i firemní vánoce," líčí podnikatel.

Vojtěch Hlaváček patří mezi mluvčí věřitelů. MS2009 mu dluží přes pět milionů korun
Vojtěch Hlaváček patří mezi mluvčí věřitelů. MS2009 mu dluží přes pět milionů korun | Foto: Martina Machová

Slibem nezarmoutíš

Taxus vyrábí ploty a můstky pro turistické cesty nebo i dřevěné prvky na dětská hřiště. Pro liberecké mistrovství dodal dřevěné ohrazení oddělující zóny pro sportovce, novináře a další akreditované návštěvníky na stadionech.

"Jednali jsme osobně i s Kateřinou Neumannovou. Slibovala, že peníze má a zaplatí," pokračuje Petr Bláha.

Ale nestalo se tak, i když právě v té době (zhruba tři měsíce před mistrovstvím) přihrála Topolánkova vláda organizátorům mimořádný příspěvek 189 milionů korun na přípravy. Obhajovala to hrozící mezinárodní ostudou a sám premiér se za mistrovství razantně postavil.

Dřeli zadarmo

Organizátoři však dluží i velkým společnostem mimo liberecký region.

"Dřeli jsme jak koně," vzpomíná majitel pražské společnosti RZA Solution Vojtěch Hlaváček. "V posledních dnech jsem v té vánici měl v třicet, čtyřicet lidí v terénu, kteří dekorovali město, Vesec i Tipsport Arenu. Bez firem, kterým se teď dluží, by žádné mistrovství nebylo," zlobí se.

V jeho pracovně šampionát stále připomíná jeho maskot - lvíček Libi v plyšové i papírové podobě. Na stole se mu kupí již značně vysoký štos článků na téma dluhy a mistrovství.

Pro mistrovství vymýšlel a vyráběl grafiku billboardů a dalších poutačů či nekonečné pruhy se symbolikou mistrovství lemující hlavní ulice Liberce a promenád na sportovištích.

Společně za dluhy

Právě on společně s majitelem firmy Vyšehrad 2000 Martinem Pánkem se rozhodl sdružit věřitele mistrovství a vytáhnout do boje společně.

Mistrovství mu dluží 5,5 milionů korun, jeho roční obrat je 18 milionů. Na jeho firmu je již uvalena exekuce. Dosud nezaplatil svým dodavatelům a dluží i svým někdejším zaměstnancům.

Z pětičlenného týmu tři stálé zaměstnance propustil, stejně jako všechny externisty.

"Dodavatelé říkají, doplaťte peníze, a pak můžeme spolupracovat dál. Uzavřely se nám cesty k našim někdejším partnerům, a já místo toho, abych se věnoval práci, tak pětadvacet procent času věnuji jednání o mistrovství," líčí svou situaci.

Tak to jde už půldruhého roku.

 

Právě se děje

Další zprávy