Vysoký úředník v podezření: Za dotaci EU miliony úplaty

Eliška Bártová Eliška Bártová
23. 8. 2010 12:20
Padlo trestní oznámení na Miroslava Elfmarka, jenž byl ředitelem ministerské sekce strukturálních fondů
Miroslav Elfmark na akci Czechinvestu
Miroslav Elfmark na akci Czechinvestu | Foto: Czechinvest.org

Praha - Až do minulého týdne měl na starosti posuzování žádostí o evropské peníze na ministerstvu průmyslu. Nyní je v podezření, že za zprostředkování zakázky dostal úplatek ve výši sedmi milionů.

Protikorupční organizace Transparency Internationala už podle informací Aktuálně.cz podala na Miroslava Elfmarka, jenž byl ředitelem ministerské sekce strukturálních fondů, trestní oznámení.

Úplatek měl údajně získat za ovlivnění výsledků výběrového řízení na zakázku za čtvrt miliardy korun na dodavatele IT systému Czechinvestu, organizaci přímo podřízené ministerstvu.

Peníze měly údajně putovat od šumperské firmy ASD Software, která pro ministerstvo průmyslu například vytvořila software na poskytování evropských dotací. Bez soutěže měla také získat zakázku na distribuci státních dluhopisů.

Jak vyplývá z trestního oznámení, k převodu podezřelých peněz měla posloužit bývalá Elfmarkova firma ITS 42, kterou po nástupu na ministerstvo převedl na svého otce.

Vyjádření Miroslava Elfmarka se zatím nepodařilo získat. Na konci minulého týdne jej nový ministr Martin Kocourek (ODS) bez bližšího udání důvodů odvolal z funkce, od té doby má dovolenou a služební mobil odevzdal.

Stejně tak nedostupná je zmíněná firma ITS 42, webové stránky i pevná linka jsou mimo provoz.

Střet zájmů

Na pochybné působení Elfmarka upozornil online deník Aktuálně.cz už před třemi lety, při jeho nástupu na ministerstvo.

ČTĚTE TAKÉ: Výhodný podnik ministerského úředníka: Eurofondy

Do resortu průmyslu nastoupil v době, kdy jej vedl Martin Říman, Elfmarkův bývalý učitel na gymnáziu. Předtím působil jako poradce ministra na ministerstvu pro místní rozvoj.

Online deník Aktuálně.cz tehdy zjistil, že firmy, ve kterých tento vysoce postavený úředník, (pod něhož spadalo rozhodování o miliardách europeněz), figuroval, pomáhaly získávat evropské dotace.

Podařilo se zmapovat několik případů, kdy konkrétně měl Elfmark pomoci se získáním peněz, například z ministerstva práce a sociálních věcí, či z resortu pro místní rozvoj, kde dříve působil jako poradce ministra.

"Pan Elfmark nás provedl martýriem sepisování projektů. Donutil nás dodat všechna potřebná data a seskládat to tak, aby projekt uspěl. Hlídal pak i různé tendry," popsal tehdy online deníku Michal Kubát z firmy Princip, jenž díky Elfmarkově firmě získala dotaci ve výši 26 milionů. "Bez pomoci pana Elfmarka a jeho firmy, kde tenkrát pracovala i jeho manželka, bychom tu dotaci dostali stěží."

Úplatek nebo běžná faktura?

Právě jedna z Elfmarkových bývalých firem ITS 42 hraje důležitou roli i nyní v případě údajného úplatku.

Nový ministr Martin Kocourek se kontroverzního úředníka rychle zbavil
Nový ministr Martin Kocourek se kontroverzního úředníka rychle zbavil | Foto: Petr Protivánek

Jak vyplývá z trestního oznámení, 2. června roku 2008, byla vybrán vítěz obří zakázky "Rozšíření, doplnění, úprava a rozvoj informačního systému ISOP pro OPPI v letech 2008-2016" pro Czechinvest, na jehož vedení měl Elfmark údajně velký vliv.

Zakázku za 275 milionů korun získala jediná přihlášená firma šumperský ASD Software. Tato firma mimo jiné vytvořila pro ministerstvo průmyslu software na poskytování evropských dotací, bez výběrového řízení získala také zakázku na provoz aplikce na distribuci státních dluhopisů.

Jednadvacet dní poté, co získala zakázku od Czechinvestu, dochází ke klíčovému pohybu na bankovním účtu této společnosti.

Z výpisu finančních toků, do kterého mělo Aktuálně.cz možnost nahlédnout, a jenž je podkladem trestního oznámení, vyplývá, že firma ASD Software tehdy převedla 7.9 milionů korun na účet společnosti E-Institut (nabízí e-learningová školení pro veřejnou správu - například školení "Úřad bez korupce," jenž jako první získal úřad Prahy 5 starosty Jančíka podezřelého z mnoha netransparentních kroků)

Po třech dnech došlo z účtu této firmy k převodu částky 7.1 milionů na účet patřící Elfmarkově bývalé firmě ITS 42.

"Uvedené skutečnosti mohou vyvolávat podezření, zda výše popsané převody finančních prostředků nesouvisí s přidělením veřejné zakázky společnosti ASD Software," píše se v trestním oznámení. "A zda ve skutečnosti neměly být finančním plněním pro Ing. Elfmarka za ovlivnění výsledků výběrového řízení nebo nastavení výběrových kritérií ve prospěch společnosti ASD Software."

Podle spolumajitele firmy Jana Kotrleho k něčemu takovému nedošlo. "Nebyl jsem u toho projektu, ale troufám si říci, že to tak nebylo," uvedl. "Ale poptám se ještě společníka."

Transparency International se již na počátku tohoto roku obrátila s podnětem na Evropský účetní dvůr a na Evropský úřad pro boj proti podvodům s žádostí o prověření postupů ministerstva průmyslu při přidělování dotací.

 

Právě se děje

Další zprávy