Masakr Němců: Je tu další podezřelý, stopy vedou do USA

Eliška Bártová Eliška Bártová
21. 8. 2010 18:35
Policie plánuje vyslechnout Čecha, jenž emigroval
Foto: Ludvík Hradilek

Dobronín - Pětašedesát let starý případ, v němž policie rozplétá, kdo a proč krátce po konci druhé světové války zavraždil skupinu Němců u Dobronína na Jihlavsku, dostal nový impuls.

Existuje totiž možnost, že stále žije další z lidí, kteří se na hromadném zabíjení německých obyvatel podíleli. Podle informací Aktuálně.cz jde o někdejšího vojáka z povolání Štefana Bobka.

Bobkovi, který do Dobronína přišel ze Slovenska, by dnes bylo 88 let.

Život podle informací policie a pamětníků z vesnice údajně strávil v USA nebo v Kanadě. Policie chce do konce příštího týdne zjistit, zda je tento muž ještě naživu, a případně jej vyslechnout.

"Byl tu v květnu 1945, je na seznamu možných pachatelů a těsně po válce emigroval," řekl Aktuálně.cz vyšetřovatel Michal Laška. „Mohl by žít v USA nebo Kanadě. Zahájím proto v tomto směru prověřování."

Jeden ze seznamu

Zpráv o Štefanu Bobkovi se v Dobroníně příliš nedochovalo, protože zde pobýval jen pár let.

Není rodákem a krátce po válce ves zase opustil. Mezitím se však stihl oženit s místní rodačkou a zplodit dvě děti.

To, že se také podílel na akci proti německým obyvatelům, uvádějí dochované záznamy německého badatele a bývalého předsedy německého spolku Iglauer Sprachinsel Fritze Hawelky.

Zhruba o tři roky později společně se svým švagrem Lubošem Melounem emigroval a zatímco Meloun se podle některých informací uchytil ve Švédsku či v Norsku. Bobek měl doputovat až do USA nebo Kanady.

Z Bobkovy dobronínské rodiny dosud žije pouze jeho syn. Je již v důchodu, změnil si přijímení a s okolím téměř nekomunikuje.

Dodnes žije v domku jen pár metrů od bývalé hasičské zbrojnice, kde byli Němci po osvobození shromážděni. A právě odtud je skupina Čechů vyvezla na louku za obec, kde byli pak ubiti.

Jakoby zemřel

Na Štefana Bobka si v Dobroníně už nepamatují ani místní.

„Žil tu jen krátce, a když emigroval, tak to je ve vesnici, jako kdyby umřel. Lidé na něj rychle zapomněli," říká jeden z obyvatel, jenž si nepřál být jmenován. „Ale pamatuji se, že se tehdy mluvilo o tom, že i on se měl té události účastnit." ¨

Vyšetřovatel Laška chce případ uzavřít do konce roku
Vyšetřovatel Laška chce případ uzavřít do konce roku | Foto: Ludvík Hradilek

Stejně tak se prý mluvilo i o Robertu Kautzingerovi. „Ale o něm tady ve vsi neřekne nikdo nic ošklivého," říká na jeho adresu už citovaný senior. „Byl to sice tvrdý policajt, ale zároveň byl muzikant, který vždycky uměl navodit příjemnou atmosféru."

Nový výslech

Kautzingerův syn je zatím jediným dohledaným žijícím podezřelým.

Podle informací Aktuálně.cz se jej policie chystá znovu vyslechnout. Při prvním výslechu totiž tvrdil, že se na nic nepamatuje a že k masakru na Němcích u Dobronína ani nedošlo.

Nález šesti lidských ostatků na louce u Dobronína, ale  dala policii do rukou nový trumf.

„Situace se po odkrytí hrobu změnila, teď už nikdo nemůže říci, že se ta věc nestala," uvedl vyšetřovatel Laška. „V průběhu září ho chci proto opětovně vyslechnout."
 
Během dvou měsíců by měla mít policie také k dispozici závěry antropologického výzkumu ostatků z hrobu.

Do konce roku chce vyšetřovatel celý případ uzavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy