Chce do Senátu. Audit tvrdí, že mrhal veřejnými penězi

Martina Machová Martina Machová
23. 8. 2010 11:15
Jde o mstu, brání se bývalý funkcionář liberecké ODS a dnes kandidát za VV Zdeněk Kubr
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Liberec - Kandidát Věcí veřejných do Senátu Zdeněk Kubr má v rozbíhající se kampani problém.

Bývalého ředitele krajské Zdravotní záchranné služby, který se v libereckém obvodu postaví mimo jiné předsedovi horní komory Přemyslu Sobotkovi, totiž audit krajského úřadu viní z podivných převodů peněz a mnoha dalších chyb, jichž se v bývalé funkci dopustil.

V auditu, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, se mimo jiné uvádí, že vyplácel odměny nad rámec zákona. Nebo, že před svým sesazením v roce 2009 rozdělil mezi dvanáct vybraných zaměstnanců 250 tisíc korun.

Kubr, někdejší přední činovník ODS v Liberci, údaje uvedené v auditu odmítá a s odkazem na svoji politickou dráhu je přičítá politické pomstě sociálních demokratů, kteří po volbách v roce 2008 nastoupili na Krajský úřad v Liberci.

Kvůli některým problémům uvedených v auditu bylo na Kubra podáno trestní oznámení, ale policie jej odložila po zjištění, že žádný trestný čin spáchán nebyl.

Na tom staví obhajobu svého kandidáta i vedení Věcí veřejných.

Odešel, a pak ho prověřili

Deník Aktuálně.cz získal kontrolní protokol krajského úřadu, který na jednatřiceti stránkách popisuje, jak vedení záchranky hospodařilo. Audit zachycuje dobu od začátku roku 2008 až do listopadu 2009. Zdeněk Kubr byl přitom z ředitelské funkce odvolán v srpnu 2009, jeho hospodaření tak byl prověřeno až v době, kdy v úřadu nebyl.

V závěrečném hodnocení shrnují kontroloři základní prohřešky do osmatřiceti bodů, kdy záchranka pod Kubrem podle nich překročila zákony či nařízení krajského úřadu.

Na mnoha místech auditu se opakuji výrazy jako "nestandardní postup", "nestandardní účtování" či "neefektivní, nehospodárné, neúčelné".

Hejtman Stanislav Eichler odvolal Zdeňka Kubra z postu ředitele krajské záchranky
Hejtman Stanislav Eichler odvolal Zdeňka Kubra z postu ředitele krajské záchranky | Foto: Martina Machová

Vytkli mu odměny

Jednou z vad v hospodaření je už zmíněné vyplácení odměn.

Podle kontrolorů je Zdeněk Kubr rozděloval v rozporu se zákoníkem práce a zákonem o platu. V roce 2008 tak vydal 2,4 milionu korun, těsně před svým sesazením v roce 2009 stihl vyplatit dalších 250 tisíc, a to pouze dvanácti zaměstnancům.

"Mimořádné odměny byly vyplaceny účelově, bez uvedení konkrétního mimořádného úkolu jednotlivých pracovníků," hodnotí to kontroloři v protokolu.

Za titulem MBA

Dále kontroloři Kubrovi vytýkají, že si on a jeho první náměstek nechali za peníze záchranky zaplatit postgraduální manažerské kursy, díky nimž získalil tituly MBA a MSc.

Kontrolova tvrdí, že v tomto případě nebylo nijak ošetřeno, aby se kraji návratnost této investice vrátila. Pokud by totiž oba manažeři ihned po ukončení školy odešli, nemuseli například školné zpětně platit.

Kubrův kurs pak nebyl podle kontrolorů formálně řádně povolen, protože ho nepodepsal šéf zdravotního odboru, ale krajský radní pro zdravotnictví, člen ODS.

Náklady na zisk obou titulů stály veřejné rozpočty přes půl milionu korun.

Strana, které šéfuje Radek John se za svého kandidáta postavila
Strana, které šéfuje Radek John se za svého kandidáta postavila | Foto: Jan Langer

Firma podřízeného

Krajský dokument rovněž zpochybňuje uzavřený kontrakt se společností Česká sanita. Její jednatel a majitel současně pracoval pro krajskou záchranku jako koordinátor dopravy.

Navíc tato firma do roku 2005 patřila ještě pod jménem Plus Makrum právě exřediteli Kubrovi.

Pro zdravotníky převážela Česká sanita například krev. Inkasovala za to téměř milión korun, avšak mezi dalšími zhruba šesti firmami, s nimiž se o zakázku dělila, nepatřila k nejdražším.

Kontroloři vazby mezi soukromou společností a záchrankou označují za střet zájmů.

Policie nic nenašla

Kvůli Kubrovu hospodaření podalo hejtmanství na trestní oznámení na neznámého pachatele.

Bylo to v případu, kdy kontroloři nedohledali na záchrance studii, za niž bývalý ředitel zaplatil 1,2 milionu korun.

"Speciálně kvůli této studii jsme trestní oznámení podávali. Podle nás se jednalo o majetkovou újmu," říká dnešní radní pro zdravotnictví libereckého hejtmanství Pavel Novák.

Policie případ ale odložila s tím, že se nepodařilo trestný čin prokázat.

Kubr: Jen mne špiní

Podle Zdeňka Kubra se vše, co mu je kladeno za vinu, dá racionálně vysvětlit.

"Odvolali mne a pak na mne chtěli nakydat hnůj," tvrdí s tím, že sám kontrolní protokol neviděl a neměl ani šanci se proti obviněním bránit.

Kubr tvrdí, že například studii, kvůli níž ho prověřovala policie, má ve svém počítači a měli ji k dispozici všichni jeho náměstci. Její údajnou ztrátu či nedohledání označuje za zlý úmysl.

Tvrdí také, že kurs završený titulem MBA byl povolen řádně a od kraje na něj získával speciální dotace.

Výtku o nezákonném vyplácení mimořádných odměn považuje přímo za lež, střet zájmů v případě společnosti jeho podřízeného - České sanity - za důsledek závisti.

"Že jezdili nejvíce? Převáželi krev a transfuzní stanice je v Liberci. Je to jen závist, že si někdo umí vydělat," obhajuje napadnutou zakázku.

 

Právě se děje

Další zprávy