Ministr: Že jsem v neprůhledné firmě? Žádný problém

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 8. 2010 10:47
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský hájí v rozhovoru své podnikatelské aktivity
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) působí ve firmě s utajeným majitelem. Navzdory předvolebním proklamacím strany, za kterou byl na post dosazen.

Jak v pondělí Aktuálně.cz upozornilo, na ministerstvech působí za tuto stranu také dva náměstci, kteří figurovali v neprůhledných firmách.

Podle ministra Jankovského však skrývání majitele není problémem - pokud se firma neuchází o veřejné zakázky.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že již připravuje novelu zákona o veřejných zakázkách. Zároveň upozornil, že zákaz účasti neprůhledných firem ve veřejných soutěžích může být v rozporu s pravidly Evropské unie.

Neprůhledná firma? Jdu od toho

Aktuálně.cz: Jste ministrem a zároveň působíte ve třech firmách. Odejdete z nich?
Valné hromady už proběhly a odvolaly mě. V tuto chvíli probíhá aktivita na prodej podílu. Výjimkou je firma Carlin, což je bývalé bytové družstvo, které nevyvíjí žádnou podnikatelskou činnost, budu tam mít stále podíl 20%. Z ostatních jako statutár zmizím.

A.cz: Firma FTI, kde zasedáte v představenstvu, má neprůhlednou vlastnickou strukturu, akcie na majitele - tedy institut, který Věci veřejné slibovaly před volbami zrušit. Není tedy vaše podnikatelská aktivita v rozporu s tím, co strana, za kterou jste kandidoval a byl jste vybrán ministrem, před volbami proklamovala?
Já vím…  FTI vám vysvětlím na rovinu. Je to moje soukromá záležitost, nějakým způsobem jsem půjčil majiteli nějaké peníze a zástavou mám akcie. Půjčka bude splacena a já od toho jdu pryč.

A.cz: Dobře, ale to nic nemění na faktu, že působíte v neprůhledné firmě, u které veřejnost nemůže dohledat, kdo je majitelem. A tudíž ani to, zda teď onen skrytý majitel nedostane od MMR dotace, veřejnou zakázku...

To chápu, ale já v tom problém nevidím. S FTI mám něco společného zhruba rok, a teď to ukončím.

Nejen ministr, ale i někteří náměstci, působí v utajených firmách
Nejen ministr, ale i někteří náměstci, působí v utajených firmách | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Kdo je tedy tím utajeným majitelem, kterému jste půjčil peníze?
Není to nic převratně tajného. Majitelem těch akcií je pan Moravec, vlastník Primossy (pozn.red.: Pavel Moravec, majitel šperkařské firmy Primossa). Křestním nevím, jak se jmenuje. Když se podíváte na náplň jeho činnosti, tak zjistíte, že se státními zakázkami nemá nic společného.
Chápu, že je to o tom, zda mi věříte, protože ty akcie může samozřejmě předat někomu jinému. 

A.cz: Vnímáte to zpětně jako nevhodné, že v takové firmě coby ministr působíte?
Tehdy jsem nevěděl, že budu ministrem. Ale věděl jsem, že pomáhám člověku, který nemá nic společného s veřejnými zakázkami. A nešlo z toho vystoupit jen tak.

A.cz: Kdy tedy ve firmě skončíte?
Všechno chci mít do 30 dnů od nástupu do funkce vyřešeno.

Potlačení subjektivního názoru

A.cz: Také další firma, ve které figurujete - Efemhos, má akcie na majitele, i když tady lze dohledat jediného akcionáře, jímž je vaše další firma Phar Service.
Když jsem byl v představenstvu, tak jsem říkal, ať ho vylikvidují, že bych nebyl moc rád, aby to dál fungovalo s akciemi na majitele. Když jdou takovéto firmy do veřejných zakázek, tak je to samozřejmě nepříjemné, ale něco jiného je, když je to normální podnikání…

A.cz: To sice ano, ale veřejnost ani v tomto případě nemá kontrolu nad tím, že onen skrytý majitel nemá další firmy, které se veřejných soutěží účastní.
Úplně vám rozumím, z pohledu veřejnosti máte pravdu. Z pohledu podnikatele, který ví, že veřejné zakázky nebere, ale chce mít společníka, o kterém nechce, aby se vědělo, že je majitel, tak je to jiné.
Nesouhlasím, aby šly firmy s touto strukturou do veřejných zakázek, ale tento postoj může vyvolat problém, neb je v rozporu s pravidly EU. Může se stát, že ty firmy s utajenými vlastníky nebudou připuštěny do veřejných soutěží, ale EU takový postup nezná. Musíme si to teprve vyjednat.

A.cz: Bez ohledu na postoj EU, vaše strana měla ve svém programu dokonce zrušení tohoto typu anonymních akcí a lákala na to voliče.
To, že se uchází firma bez dohledatelného majitele, tak to samozřejmě v pořádku není. Akcie takové firmy si může přehazovat jeden právník na druhého a nikdo neví, kdo je skutečný majitel. Ale v běžném podnikání je to věc, která je docela v pořádku. To, že se tento institut zneužil a do veřejných zakázek se začaly hlásit podivné firmy, například takové, které vznikly čtrnáct dní před soutěží, tak to je šílenost.

A.cz: Jak tomu jako ministr chcete zabránit?
Připravíme na ministerstvu pro místní rozvoj novelu zákona o veřejných zakázek. Budeme hledat nejméně špatné řešení. Když budete stavět domek, tak si nikdy nevyberete dodavatele dle tohoto zákona. Ta novela se bude snažit co nejvíc potlačit subjektivní názor. Je to nekončící příběh, zase se určitě objeví klička, která se bude snažit to obejít. Ale já aspoň mohu vycházet z osobní zkušenosti.

A.cz: Kdy s přípravou novely začnete?
Už jsem měl schůzky s právníky. Během týdne mi mají předložit sumář, do kdy, v jakých krocích tuto novelu ve spolupráci s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže a dle toho, co doporučila Americká obchodní komora, připravíme.

 

Právě se děje

Další zprávy