Odpovědi: Kdo se bojí Tomáše Pitra a co teď bude dál

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
1. 8. 2010 18:24
Jaké dopady může mít, že se po třech letech podařilo ve Švýcarsku dopadnout Tomáše Pitra?
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Uprchlík, "podnikatel", kontroverzní podnikatel. To jsou přívlastky, které v českých médiích dostával Tomáš Pitr. Po třech letech éra uprchlíka skončila. Pitr byl v pondělí v noci zatčen policií ve Švýcarsku.

Přečtěte si souhrn dostupných informací o zatčení i snaze českých úřadů Tomáše Pitra dostat ze švýcarských mříží za mříže v Česku.

Jak byl Tomáš Pitr zatčen?

Tomáš Pitr byl dopaden v pondělí hodinu před půlnocí v pětihvězdičkovém hotelu Kempinski ve Svatém Mořici. V hotelu prý chystal oslavu narozenin své dcery a při zatýkání byl klidný a nesnažil se uprchnout.

Pitra se podařilo chytit až napodruhé. První tip o české policie, kde se hledaný skrývá, švýcarská strana nevyužila. Policisté nedostali včas příslušné povolení.

Jakou roli hrála česká policie?

Klíčovou. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Pitra sledoval kvůli případu praní špinavých peněz a měsíce o shromažďoval informace o jeho pohybu. "Detektivové ÚOOZ trpělivě shromáždili další potřebné informace, vytěžili z nich maximum, a zahraničním kolegům znovu předali poznatky takříkajíc "na zlatém podnosu"," zhodnotil práci svých podřízených ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Komu zatčení Pitra pomůže?

Zatčení známého uprchlíka vrátilo lesk kariéře ředitele elitního policejního útvaru Roberta Šlachty. Podle informací, které získalo Aktuálně.cz, nový ministr vnitra Radek John teď zvažuje, že jmenuje Šlachtu na místo náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení.

Šlachta by tedy z místa šéfa ÚOOZ povýšil na jednoho z nejdůležitějších lidí v policii, který ví o všech klíčových trestních kauzách.

Kdo se po jeho zatčení může bát?

Tomáš Pitr patřil k nejbližším spolupracovníkům zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Stejně jako on měl cenné informace o lidech z podsvětí i politicích. Po smrti Mrázka se pak velmi pravděpodobně dostal k jeho archivu, který je plných kompromitujících materiálů. Nepříjemné skutečnosti by Pitr možná mohl říci třeba na adresu Jaroslava Palase, Ivana Langera, Vlastimila Tlustého a dalších. Více v grafice.

Bude Pitr vydán do Česka?

Jediný, kdo si troufnul odhadnout šance na vydání, byl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. I on, který má všechny dostupné informace, zůstal u opatrného tipu "50 na 50".

Vydání Pitra může zkomplikovat švýcarské trestní právo, které některé daňové delikty nepovažuje za trestné činy, Pitrovy skutky už také mohou být ze švýcarského pohledu promlčené. Švýcarsko navíc není členem Evropské unie a Česko s ním nemá dvoustrannou dohodu o vydávání lidí. Vše se řídí podle padesát let staré Úmluvy Rady Evropy. 

Co teď dělá Tomáš Pitr?

Tomáš Pitr je nyní v takzvané předběžné vydávací vazbě. Zatím ani prostřednictvím svých právníků s českými médii nekomunikuje. Oficiálně už Švýcarsku oznámil, že vydání do České republiky odmítá. Na podmínky ve švýcarských vazebních věznicích se dá usuzovat ze zpráv o zadržování režiséra Romana Polanskiho, který prý neměl žádné speciální zacházení.

Byl v obyčejné cele a dostával kapesné 5 franků denně. Do cely zadržovaní dostávají, která se skládá z kávy, chleba, másla a zavařeniny, na oběd chodí do vězeňské jídelny. K večeři jedí chléb a sýr.

Co teď dělají české úřady?

Přípravu takzvané extradiční žádosti má na starost české ministerstvo spravedlnosti. Už na začátku se dostalo do časového skluzu, protože ačkoli byl Pitr zadržen v pondělí v noci, oficiální informace se do Česka dostala až ve čtvrtek. V té době už ale běžela osmnáctidenní lhůta, po kterou je možné žádost podat.

Prvním českým krokem v případu tak byla žádost o prodloužení lhůty. "Žádost o prodloužení na 40 dnů už jsme odeslali švýcarské straně. Počátkem příštího týdne budeme vědět, zda nám bylo vyhověno," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

Za co je Pitr v Česku odsouzen?

Česko má proti Pitrovi dva pravomocné rozsudky. V jednom případě byl v roce 2006 poslán na pět let za mříže kvůli krácení daní. Stát připravil o více než padesát milionů korun. Druhý rozsudek je z letošního dubna, kdy dostal tentokrát šestiletý trest vězení za machinace s akciemi průmyslového gigantu společnosti Setuza.

 

Právě se děje

Další zprávy