Potřebují lékaři miliardový hotel? Vondra se zeptá ÚOHS

Pavel Baroch
1. 8. 2010 13:43
Fischerova vláda těsně před volbami rozhodla o rozsáhlé investici ve vojenské nemocnici
Foto: uvn.cz

Praha - Nový ministr obrany Alexandr Vondra si chce prověřit miliardovou zakázku na přestavbu areálu Ústřední vojenské nemocnice, kde by měla vyrůst nová ubytovna pro sestřičky, hotel, bazén nebo podzemní parkoviště.

O názor chce přitom požádat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Jak Aktuálně.cz popsalo na začátku léta, úřednická vláda Jana Fischera odklepla návrh tehdejšího ministra Martina Bartáka jen několik dní před volbami. Za pár dní nato Bartákův náměstek zakázku za více než pět miliard korun podepsal. Jde přitom o první PPP projekt, tedy propojení privátního a státního kapitálu.

"Nechal jsem si předložit podrobnou dokumentaci a teprve po její důkladné analýze mohu zaujmout konkrétní stanovisko, zda je projekt prospěšný a ekonomicky výhodný," reagoval už koncem července na otázku Aktuálně.cz ministr Vondra.

"Je nutné si uvědomit, že PPP projekt v Ústřední vojenské nemocnice není svévolnou aktivitou ministerstva obrany, nýbrž je výsledkem vládního rozhodnutí," dodal.

První srpnovou neděli pak v České televizi ministr obrany upřesnil, jaké podklady k právní analýze sbírá. "Zvažuji, že požádám o názor úřad pro hospodářskou soutěž," řekl Vondra.

Stát ušetří, tvrdí ministerstvo

Fischerova vláda rozhodla o miliardové zakázce v době, kdy Česko svírá obří deficit a současný ministr financí Miroslav Kalousek žádá po ministerstvech další škrty.

Výběrové řízení přitom vyhrála společnost Prague Military Hospital Concession, když byli ostatní zájemce vyloučeni, protože podle ministerstva obrany nesplnili podmínky soutěže.

Ministerstvo obrany tvrdí, že pro stát je kontakt výhodný. "Nabídka Prague Military Hospital Concession je výhodnější o 269 milionů (10,1%) než tradiční veřejná zakázka," uvádí se v překládací zprávě pro vládu, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Jako 18 let bydlení v Hiltonu

Pokud by ministerstvo obrany použilo více než pět miliard, které bude splácet soukromé firmě za stavbu a provoz ubytovny, hotelu, parkoviště či vzdělávacícho centra, jenom na vyřešení bytové otázky středního zdravotního personálu, bylo by to stejné, jako kdyby sestřičky bydlely 18 let v luxusním pražském hotelu Hilton - bez jakékoli slevy, zato se snídaní.

Ministerstvo obrany přitom zavrhlo nejlevnější variantu, podle níž by šlo potřebné ubytovací prostory pronajmout. Běžná ubytovací cena se dnes v Praze pohybuje mezi 3 až 4 tisíci měsíčně. I když je třicetkrát levnější než v Hiltonu, odpovídá nákladům na ubytování zaměstnanců fakultních nemocnic.

 

Právě se děje

Další zprávy