První politik vrací ČEZ peníze, za něž se nechal hostit

Domácí Markéta Chaloupská, Domácí
19. 7. 2010 11:35
Primátor Ústí Jan Kubata si stále myslí, že není nic špatného na tom, že si nechal zaplatit luxus ve Varech
Jan Kubata byl ve Varech. Teď už za své.
Jan Kubata byl ve Varech. Teď už za své. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ústecký primátor Jan Kubata z ODS se rozhodl, že si zpětně ze svého zaplatí pobyt na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Kubata patří mezi několik politiků, u nichž Aktuálně.cz zjistilo, že se nechali ve Varech hostit za peníze firem, které festival sponzorují. Je však prvním z nich, kdo se rozhodl sponzorovi účet vyrovnat.

Kromě ústeckého primátora byl ve Varech na cizí útraty europoslanec ODS Jan Zahradil, náměstek zlínského hejtmana Libor Lukáš (ODS) a také hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová z ČSSD.

Prohlášení Jana Kubaty
Autor fotografie: Ústecký kraj

Prohlášení Jana Kubaty

V posledních dnech se v tisku objevily informace o tom, že jsem si nechal zaplatit dvoudenní ubytování v hotelu Savoy v Karlových Varech.
Na tom, že mne organizátoři filmového festivalu na tento festival pozvali, nespatřuji nic divného ani nepatřičného. To, že výdaje za ubytování hostů (mimo jiné) platí sponzoři (v tomto případě ČEZ) mi připadá standardní a neškodné, koneckonců se domnívám, že festival žádné jiné než sponzorské peníze nemá.
Ze zkušenosti však vím, že problémem, selháním či aférou se stává to, co novináři za problém, selhání či aféru považují. Protože nechci být součástí žádné aféry, byť v mých očích zcela nesmyslné,   požádal jsem  ČEZ o vystavení faktury za toto ubytování a tuto fakturu jsem obratem ČEZu uhradil, což jsem připraven bez problémů doložit.
Tímto považuji celou záležitost za ukončenou a dále se k ní nebudu vyjadřovat.

Jan Kubata, primátor

Ač nesmyslné, platím

Zatímco druzí dva jmenovaní tvrdí, že byli pozváni festivalem a neví, kdo jim hotely platil, Zahradil stejně jako Kubata rovnou Aktuálně.cz přiznali, že jim pobyt zaplatil ČEZ.

"Protože nechci být součástí žádné aféry, byť v mých očích zcela nesmyslné, požádal jsem ČEZ o vystavení faktury za toto ubytování a tuto fakturu jsem obratem ČEZu uhradil, což jsem připraven bez problémů doložit," uvedl Kubata ve veřejném prohlášení, které sepsal skoro týden poté, co Aktuálně.cz sktutečností o jeho pobytu zveřejnilo.

Už v této větě naznačuje, že přijímat pozornosti od elektrárenského gigantu, není podle něho nijak divné. "To, že výdaje za ubytování hostů (mimo jiné) platí sponzoři (v tomto případě ČEZ) mi připadá standardní a neškodné, koneckonců se domnívám, že festival žádné jiné než sponzorské peníze nemá," obhajuje Kubata fakt, že dvě noci spal na cizí útraty v luxusním karlovarském hotelu Savoy.

Faktura přišla

Primátor, který se letos neúspěšně pokoušel o zvolení do sněmovny (byl čtyřkou na kandidátce ODS a voliči mu nedali dost hlasů), zároveň slíbil, že zveřejní fakturu, již si nechal vystavit.

Svému slibu dostál. Pobyty a více než 21 tisíc korun mu vyfakturovala podle toho dokumentu firma 4U Production s.r.o. a Kubata přiložil i výpis ze svého internetbankingu, že peníze zaplatil.

"Společnost 4U Production pro nás zajišťovala produkci na letošním festivalu ve Varech," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Martin Pavlíček.

Agentura 4U Production s ČEZem v minulosti mnohokrát pracovala. Zajišťovala pro něj například pořádání každoročního setkání managementu (Management Meeting), nebo v roce 2008 na karlovarském festivalu v rámci firemní prezentace "zhmotnění" maskota ve městě.

Jeho stranický kolega Jan Zahradil něco takového už minulý týden odmítl. Europoslanec, který bydlel v hotelu Pupp v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že platit zpětně by bylo trapné.

"Pokud to někteří kolegové udělali, tak to nepovažuji za důstojné," uvedl Zahradil. 

 

Právě se děje

Další zprávy