Byl nákup Pandurů korupcí? Vídeň zdržuje důkazy

Sabina Slonková, Adam Junek
29. 6. 2010 6:00
Důkazy o korupci českých politiků zatím nenašly ani rakouské úřady, soud řeší vydání dokumentů do Prahy
Nákup tansportérů: miliardová zakázka s korupční příchutí
Nákup tansportérů: miliardová zakázka s korupční příchutí | Foto: Jan Langer

Praha - Pět měsíců poté, co v médiích propukla údajná korupční aféra spojená s nákupem obrněných transportérů pro českou armádu, se ukazuje, že úřady nemají v ruce žádné důkazy, aby mohly někoho obvinit.

Vyšetřování případu navíc podle zjištění Aktuálně.cz zkomplikoval soudní spor ve Vídni, v němž se výrobce transportérů - firma Steyr - snaží zabránit vydání dokumentů zabavených při domovních prohlídkách. Rakouské úřady zabavily desítky listin jak v sídle zbrojovky ve Vídni-Simmeringu, tak u dvou jejích bývalých manažerů.

Společnost Steyr se u soudu brání proti zabavení dokumentů a současně se domáhá verdiktu, který by jejich předání do zahraničí zakázal. A to s odkazem na obchodní tajemství.

Vídeň: Čekáme na verdikt

Existenci soudního sporu potvrdilo jak Vrchní státní zastupitelství v Praze, tak speciální protikorupční úřad ve Vídni.

"Byla nám poskytnuta informace, že firma Steyr po provedených domovních prohlídkách a zajištění listinných materiálů vyslovila nesouhlas s jejich zajištěním a podala proto příslušnému soudu námitky proti zajištění s odkazem na obchodní tajemství," uvedl vrchní žalobce v Praze Vlastimil Rampula.

Jeho vídeňský kolega z úřadu na potírání korupce Friedrich König pak doplnil: "Do rozhodnutí soudu nemůžeme dané dokumenty do Prahy poskytnout."

Společnost Steyr ani tentokrát nezměnila svoji strategii a s novináři o případu nekomunikuje. Aktuálně.cz oslovilo nejen vídeňskou centrálu, ale i mateřskou společnost - americký koncern General Dynamics. Odpověď nedorazila žádná.

Několik horkých stop

Příběh nákupu transportérů Pandur pro českou armádu za téměř čtrnáct a půl miliardy korun, o němž před pěti lety rozhodl kabinet vedený Stanislavem Grossem, a finále se odehrálo ve vládě Mirka Topolánka, znovu ožil letos v únoru.

Dva propuštění manažeři zbrojovky Steyr Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik v rozhovoru s reportérem Mf Dnes, který se vydával za podnikatele, naznačili, že zakázku provázely provize pro politiky z ČSSD, ODS a zaniklé Unie svobody.

České policii, ale ani rakouským kolegům se ale doposud nepodařilo prokázat, že to tak skutečně bylo.

"Rakušané nám poslali několik informací, které vypadaly velice slibně. Měli jsme dokonce horkou stopu doplněnou výpisem z účtu, ale nakonec se ukázalo, že to byla slepá kolej. Nemáme nic, stejně jako před lety, kdy se případ poprvé vyšetřoval," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Oficiálně rakouský úřad pro boj s korupcí ani Vrchní státní zastupitelství v Praze průběh vyšetřování detailně nekomentují.

"Výsledky vyšetřování zatím nemůžeme komentovat, ještě nějakou dobu potrvá, než dojdeme k nějakému závěru," poznamenal prokurátor König.

Obdobně mluví i jeho protějšek Rampula: "V současném stavu řízení nelze potvrdit ani vyloučit podezření z trestného činu."

Není to přitom poprvé, co se úřady o miliardovou zakázku zajímají. Ani v minulosti ale nenašly důkazy, aby mohly někoho obvinit.

 

Právě se děje

Další zprávy