Řídil nejlepší nemocnici. A zničehonic odešel z funkce

Pavel Baroch, Kateřina Eliášová
16. 6. 2010 15:50
Šéf vojenské nemocnice sám požádal o uvolnění. Byl přinucen? Ne, říká ministr Barták
Foto: army.cz

Praha - Ústřední vojenská nemocnice v Praze, špičkové léčebné zařízení ve střední Evropě, převzalo ve středu od ministrů zdravotnictví a obrany Dany Juráskové a Martina Bartáka certifikáty pro nejlepší všeobecnou nemocnici v zemi.

O ceně rozhodla veřejnost v celostátním průzkumu "Kvalita očima pacientů", v němž spokojenost se službami nemocnice vyjádřilo 84 procent z asi 1100 pacientů.

Nemocnice převzala ocenění šestnáct dní poté, co přišla o svého dlouholetého ředitele Štefana Brunclíka, který k 1. červnu podle oficiální zprávy ministerstva obrany požádal o uvolnění z funkce.

Přinucen k rezignaci?

Redakce Aktuálně.cz hovořila s blízkým Brunclíkovým spolupracovníkem, podle něhož byl ředitel k "dobrovolnému" odchodu z vedení nemocnice přinucen ministrem obrany Martinem Bartákem.

Oceněná nemocnice

  • Ústřední vojenská nemocnice Praha byla založena v roce 1938.
  • Patří mezi špičková zdravotnická zařízení. Slouží vojákům i civilistům.
  • Jako první ve střední Evropě dostala renomovanou mezinárodní akreditaci JCI.
  • Její specialisté jezdí do zahraničních misí.

"Odejít rozhodně nechtěl," řekl Aktuálně.cz zdroj obeznámený s pozadím Brunclíkova konce kariéry v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Plukovníka Brunclíka prý překvapilo, že ho dva dny po parlamentních volbách odvolá odcházející ministr úřednické vlády.

"Byl z toho těžce přejetý. Řekl mi, že vůbec nečekal, že ho Barták takto vyhodí," poznamenal zdroj, který si nepřál být jmenován kvůli svému působení v resortu ministerstva obrany. Redakce Aktuálně.cz však jeho jméno zná.

Nemám s tím nic společného

Ministr Barták odmítl, že by se na ochodu ředitele Brunclíka jakkoli podílel.

Foto: Ludvík Hradilek

"Ředitele jsem neodvolal!" napsal mobilem v textové zprávě. "Požádal o uvolnění po dohodě a pokračuje dál v odborném zařazení."

Podle informací Aktuálně.cz Štefan Brunclík míří jako obranný poradce do české delegace při NATO v Bruselu. Sám Brunclík odmítl okolnosti svého odchodu jakkoli komentovat.

"K této záležitosti se nebudu vyjadřovat. Obraťte se na tiskový odbor ministerstva obrany," sdělil Aktuálně.cz.

Nechci být novým ředitelem

Ministr Barták, původní profesí lékař, zároveň odmítl, že by po konci Fischerovy vlády měl sám zájem o uvolněné místo ředitele vojenské nemocnice.

Foto: army.cz

"Není to pravda. A ten, kdo to šíří, je buď úplný hochštapler bez informací, nebo záměrně dezinformuje," uvedl Barták.

Odchod Štefana Brunclíka však způsobila značný rozruch mezi pracovníky nemocnice.

"Barták nechal exředitele Brunclíka minulý týden svolat všechny primáře a další lidi z vedení, aby se prý uklidnila nervozita, která tam je. Barták řekl Brunclíkovi, že musí lidi uklidnit, aby nepodléhali fámám, že tam Barták má nastoupit," řekl Aktuálně.cz důvěryhodný zdroj.

Podle oficiálních informací ministerstva obrany je od června dočasně pověřen vedením vojenské nemocnice v Praze plukovník Miroslav Zavoral a v nejbližších dnech resort vyhlásí na ředitelské místo výběrové řízení.

Foto: Ludvík Hradilek

Chtěl bych zůstat v resortu

Barták zatím konkrétně nesdělil, jaké jsou jeho další plány poté, co vznikne nová vláda a on s největší pravděpodobností skončí v čele ministerstva obrany.

Na přímý dotaz Aktuálně.cz odmítl odpovědět. Odkázal pouze na svůj rozhovor v sobotním Magazínu Práva, kde uvedl, že by chtěl zůstat v resortu ministerstva obrany.

"Na rozhodnutí, jestli se vrátím k medicíně, nebo budu dělat něco jiného, je pořád dost času. Do něčeho jsem investoval několik let úsilí, takže pokud budu mít možnost na ministerstvu některé věci dokončit, tak o tom budu uvažovat. Když ne, tak se taky nic neděje. Vždycky se můžu vrátit k medicíně," uvedl v rozhovoru ministr Martin Barták.

 

Právě se děje

Další zprávy