Vaškůj má další trable. Okradl prý stát o 157 milionů

Domácí Domácí
11. 6. 2010 8:21
Žalobce podnikatele a známého expremiéra Jiřího Čunka obvinil z daňového podvodu.
Roman Vaškůj
Roman Vaškůj | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Olomouc - Podnikatel Roman Vaškůj, jeden z aktérů korupční kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, čelí nové obžalobě.

Žalobce muže, který se skrýval v zahraničí a policie ho dopadla ve Vídni, viní z daňového úniku za bezmála 160 milionů korun, informovala Mladá fronta Dnes.

Deník napsal, že tentokrát měl osmačtyřicetiletý podnikatel se společníkem S. N. podvádět při provozování letecké linky z Kunovic do Prahy.

Údajně ve velkém nakupovali letecký olej, který v případě využití v letectví nepodléhá spotřební dani. Muži ho ovšem použili jinak. Jak, to zatím není známo. Stát ale měli připravit o 157 milionů korun.

"Od května do prosince 2004 nesplnili daňovou povinnost za společnost Discovery Travel. Šestnácti milionů litrů leteckého oleje z celkového množství 18 milionů litrů, který nakoupili, nepoužili k leteckým účelům," řekla listu bez dalších podrobností mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Markéta Ševčíková.

Pomáhal Čunkovi

Už loni soud podnikatele potrestal 7,5letým vězením za půlmiliardový daňový únik. V letech 1994 a 1995 totiž dovážel ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale vyhýbal se placení daní.

Letos v lednu soud pro změnu rozhodl, že se Vaškůj společně s Petrem Šmiřákem pokusili úplatkem ovlivnit korunní svědkyni v Čunkově kauze Marcelu Urbanovou. V únoru 2007 ji navštívili a nabízeli jí mimo jiné dovolenou nebo práci pro jejího druha, když stáhne výpověď proti Čunkovi.

Bývalý vicepremiér byl obviněn z převzetí půlmilionového úplatku v roce 2002.

Těsně před sdělením obžaloby do případu zasáhla Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká a jí pověřený státní zástupce stíhání Čunka zastavil s tím, že se čin nestal.

 

Právě se děje

Další zprávy