Stát na půdě tratil miliony. Pokuty budou asi sto tisíc

Martina Machová Martina Machová
24. 5. 2010 17:20
Úředníci Fondu prodali pozemky pod silnicí státu pod nosem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha, Česká Lípa - Pozemkový fond přiznal chyby při prodeji pozemků pod obchvatem České Lípy. Stát na podivných transakcích tratil 16 milionů korun.

Úředníci Fondu podle interního šetření půdu převáděli na základně špatně vyhodnocených sdělení, která vyžaduje zákon o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků.

O výsledcích kontroly informovala mluvčí Fondu Lubomíra Černá. Na případ jako první upozornil deník Aktuálně.cz.

"Pozemky měly být zařazeny do nabídky až po provedení oddělení dle dokumentace Ředitelství silnic a dálnic. V roce 2009 nebylo na tyto pozemky uplatněno předkupní právo," potvrdila dřívější zjištění deníku.

Nyní bude chtít Pozemkový fond pozemky vrátit. "Vedení rozhodlo o podání příslušné žaloby. Podána by měla být v řádu dnů či týdnů," uvedla Lubomíra Černá.

Fond hodlá současně potrestat i dva úředníky, kteří se na prodeji podíleli. "Byla přijata první opatření vůči odpovědným osobám včetně vyvození osobní odpovědnosti a uplatnění finančního postihu," informovala mluvčí.

Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově.
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Stotisícová pokuta

Podle informací Aktuálně.cz se jedná o dva zaměstnance českolipského pracoviště. Pokuta za milionovou ztrátu pak dosahuje výše sto tisíc korun.

"Přesnou částku jsme se rozhodli nesdělovat. Jedná se však o nejvyšší pokutu v rámci Pozemkového fondu," dodala mluvčí.

Příběh půdy pod českolipským obchvatem začal v letech 2004 a 2005, kdy je Fond prodal za 4 miliony. Ve smlouvě měl na ně zajištěno předkupní právo, ale toho se v roce 2009 vzdal. Začátkem roku 2010 je pak muselo Ředitelství silnic a dálnic odkoupit kvůli zmíněnému obchvatu zpět. Dalo za ně však už 20 milionů korun - a to jde jen o desetinu půdy, jež byla prodána.

Později navíc deník Aktuálně zjistil, že pozemky neměly jít do prodeje vůbec. Českolipská radnice totiž Pozemkový fond varovala, že je na nich plánovaná silnice.

Na transakci vydělal známý obchodník s půdou Lukáš Plechatý. "Tehdy jsem netušil, že na těchto pozemcích je plánovaná výstavby komunikace," tvrdí.

Nebyla to přitom jeho první známá transakce s Pozemkovým fondem. V roce 2004 koupil pozemky potřebné pro lyžařský šampionát ve Vesci u Liberce.

Louky na periferii o rozloze 84 tisíc metrů čtverečních ocenili úředníci Fondu na 128 tisíc korun. V roce 2006 pak odkoupilo město stejný pozemek za 8,4 milionů korun a obchodníkům s realitami k tomu radnice musela přihodit ještě pět domů v centru města.

 

Právě se děje

Další zprávy