D11: Havránková má být vyvlastněna. Byť podepsala

Eliška Bártová Domácí Eliška Bártová, Domácí
24. 5. 2010 23:15
Na dnešním zasedání o tom rozhodla vláda
Statkářka Ludmila Havránková.
Statkářka Ludmila Havránková. | Foto: Aktuálně.cz

* Doplnili jsme konkrétní vyjádření premiéra * Článek nově obsahuje také informace, jak vypadala rozprava na vládě

Praha - I když už statkářka Ludmila Havránková podepsala dokumenty s českým státem o náhradě za pozemky pro stavbu dálnice D11, dohoda nakonec padá.

Úředníkům se totiž nepovedlo dojednat konkrétně převod poloviny malého pozemku patřícího sestře farmářky Jaroslavě Štrosové.

Kabinet proto na dnešním jednání rozhodl, že dodrží původní usnesení: pokud není dohoda možná, začne vyvlastňování sporných parcel.

"Debata ve vládě byla úporná," prohlásil po zasedání premiér Jan Fischer.

Odmítl říct, jak který z ministrů hlasoval, jen dodal: "Já jsem byl ale od počátku zastáncem dohody a i dál jsem ji preferoval. Řeknu jen tolik: hlasování nešlo podle táborů oranžových a modrých."

Dnešním rozhodnutím vlády se naplnily obavy statkářky, které měla od počátku jednání. Už tehdy totiž uvedla, že se obává, že snaha vládních úředníků vede pouze k jejímu vyvlastnění.

Na to, že vláda směřuje navzdory souhlasu Havránkové se směnou pozemků k vyvlastnění, informoval online deník Aktuálně.cz již na počátku května.

Advokát: farmářka s dohodou souhlasila!

"Není jasné, na čem chtějí vyvlastnění stavět," namítá advokát statkářky Pavel Černohous. "Jedna podmínka vyvlastnění je, že člověk odmítne dohodu. Paní Havránková ale naopak souhlasila s dohodou - parafovala smlouvy."

Černohous odmítá, aby stát házel odpovědnost na statkářku za to, že se nebyl schopen dohodnout s její sestrou.

"Podle mého názoru je za tím to, že si vláda uvědomila, že změna územních plánů pro stavbu odsunuté křižovatky by trvala příliš dlouho. Proto to vyřešili takto," dodal advokát.

Podle dřívějších vyjádření syna a zároveň advokáta paní Štrosové začali úředníci dohodu o jejich parcele řešit teprve v březnu.

Cena? Máme znalecký posudek...

Tepvre tento měsíc však stát nabídl rodině Štrosových konkrétní sumu za potřebný pozemek, údajně zhruba 160 tisíc korun. S tak nízkou částkou však rodina nesouhlasila.

Přesto byli připraveni přistoupit na alternativní dohodu a pozemek směnit za jiný. Jenže podle advoáta Štrose úředníci potřebnou dohodu nepřipravily do sjednaného termínu.

"Odjíždím do zahraničí a vrátím se až příští pátek," uvedl ve středu David Štros. "Úředníci to věděli dopředu. Dohodli jsme se, že se smlouva uzavře do středy 11 hodin, pokud ne, tak dohoda není. Čekal jsem do té doby v Praze, ale žádné dokumenty nepřišly."

"Ten postoj státu byl jednoznačný: máme znalecký posudek, který vedl k jisté ceně, ta cena majitelce nevyhovovala," reagoval na to premiér. "Cenu jsme ale upravovat nemohli a pokud by to i byly tři týdny, nic by to na věci neměnilo."

Už na začátku května online deník Aktuálně.cz upozornil, že se vláda chystá farmářku navzdory sjednané dohodě s ní, ji vyvlastnit. Vládní zástupce Frankl tehdy konstatoval, že pokud nebude uzavřena dohoda se Štrosovými, dojde k vyvlastnění paní Havránkové - navzdory tomu, že ta se již se státem dohodla a parafovala některé smlouvy.

"Princip dohody byl o všech pozemcích rodiny Havránkových, proto my považujeme paní Štrosovou za součást dohody," řekl tehdy Aktuálně.cz. "Pokud by nebyla tento týden dohoda z její strany uzavřena, tak stát nemá jinou možnost než vyvlastnit. To rozhodnutí bude na vládě příští týden."

Vláda nyní může využít speciálního nově platného zákona o vyvlastnění, jenž byl přitom vypracován přímo proti Havránkové a jenž nově umožňuje pozemky zabrat a teprve poté jednat o ceně za vyvlastnění.

 

Právě se děje

Další zprávy