Plzeň zruší titul dalším V.I.P, také Mrázkovým dětem

Eliška Bártová Eliška Bártová
14. 5. 2010 18:00
O titul Mgr. má přijít na 40 lidí: vyšetřovatelka Krejčíře, či specialistka ČEZu

Praha - Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni začne po titulu PhD a bakalářských titulech odebírat i tituly magistrů.

Mezi zhruba čtyřiceti lidmi, kterým oznámí, že s nimi zahajuje správní řízení, jsou například obě děti zastřeleného bosse podsvětí Františka Mrázka. V Plzni studovaly od září 2003 do května 2005.

Podle důvěrychodného zdroje, který Aktuálně.cz sdělil tuto informaci, má přijít o titulu také bývalá vyšetřovatelka protikorupční policie Monika Kocourková, která měla na starosti vyšetřování podvodů další přední postavy zdejšího podsvětí Radovana Krejčíře.

O vysokoškolský titul má dále přijít i Silvie Brandová z Chomutova, která nyní pracuje pro energetický gigant ČEZ jako specialistka v útvaru rozvoje obnovitelných zdrojů.

Také další žena, podnikatelka Petra Lamková, která má o titul přijít, nyní pracuje pro tuto polostátní energetickou firmu.

Jde tak už o třetího člověka, který pracuje pro ČEZ a kterému hrozí odebrání titulu získaného v Plzni. O titul PhD má přijít Ondřej David, jenž společnost právně zastupuje.

Redakce Aktuálně.cz ví celkem o devíti lidech, se nimiž univerzita zahájí správní řízení o odebrání magisterského titulu. Celkem chce škola odebrat na 40 magisterských titulů.

Magistry za dva měsíce

O vysokoškolský titul má přijít také Jan Harangozzo. Na jeho pochybné studium upozornil právě online deník Aktuálně.cz. Stejně jako na rychlostudium vyšetřovatelky Kocourkové.

Podnikatel figurující v kauze konkurzních podvodů soudce Berky vystudoval v rekordně krátkém čase dvou prázdninových měsíců.

Na školu byl přijat ve stejný den jako již zmíněná vyšetřovatelka Kocourková (ta vystudovala za 3 měsíce) tehdejším děkanem Kindlem. Ten oběma rychlostudentům uznal předchozí studium.

Právě v tom je ale háček. U většiny lidí, kteří nyní mají přijít o titul Mgr., totiž neexistují doklady o předchozím studiu, ani nejsou k nalezení jejich diplmové práce.

Přijdou o titul, společně kšeftují

Kdo má přijít o titul Mgr:

  • Milan Jančík (ODS) - starosta Prahy 5
  • Ivana Řápková (ODS) - primátorka Chomutova
  • Jan Harangozzo - podnikatel, s hlavou zločineckého gangu kolem soudce Berky Vladislavem Větrovcem vlastnil soukromou Vysokou školu Karla Engliše
  • Jan Brázda - bývalá náměstek policejního prezidenta, pedagog katedry forenzních disciplín
  • Monika Kocourková - bývalá vyšetřovatelka protikorupční policie, vyšetřovala Krejčíře, údajně se zapletla s bossem Františkem Mrázkem
  • Silvie Brandová (ODS) - specialistka ČEZ v útvaru rozvoje obnovitelných zdrojů, údajně figurovala ve firmách bosse Mrázka
  • Monika Mrázková - dcera bosse podsvětí Františka Mrázka
  • Michal Mrázek - syn bosse podsvětí Františka Mrázka
  • Petra Lamková - koncipientka u Eduarda Bruny, podnikatelka, její firma provádí pro ČEZ inventarizaci majetku

Další z absolventů, kteří jsou na seznamu lidí, s nimiž škola zahájí správní řízení, je podle informací Aktuálně.cz podnikatelka Petra Lamková a starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Oba spojuje mimo jiné nedávný obchod, při němž Jančík koupil od Lamkové za tisícikorunu její firmu. Lamková zase společně s manželem získala od Prahy 5 půdní prostory k rekonstrukci.

Jančík je také spojen s již zmíněným Harangozzem, který tak jako Lamková získal od Jančíkovy městské části půdní prostory. A jím spoluvlastněná soukromá vysoká škola a firmy získaly od Jančíkovy radnice výhodný pronájem luxusní usedlosti Hřebenka.

Firma Lamkové také zajišťuje inventarizaci majetku pro energetický gigant ČEZ.

Děti Mrázka i pracovnice ČEZu

Podobně jsou propojeni i další studenti, kteří by titul z Plzně mohli ztratit.

Například výše zmíněná Silvie Brandová podle informací České televize v minulosti pracovala ve firmách patřících právě Mrázkovi, jehož dvě děti mají také přijít o titul a Tomáši Pitrovi.

V Plzni tato členka ODS získala také malý doktorát. Stejně jako Lamková i ona nyní pracuje pro ČEZ - jako specialistka v oblasti obnovitelných zdrojů.

Na řadě jsou doktoři práv

Dopisy absolventům, kteří mají přijít o titul, předloží vedení fakulty v pondělí rektorovi. Ten poté rozhodne, kdy budou rozeslány.

Podle informací Aktuálně.cz by mělo jít o více než 40 bývalých studentů. Přesné číslo bude známo až po víkendu.

"Většinou jde o rychlostudenty, u kterých chybí doklady o předchozím studiu, diplomová práce, či posudky," popsal pro Aktuálně.cz hlavní důvody k odebrání právník František Korbel. "U některých studentů bylo také protiprávně uznáváno předchozí studium. Státnice skládali mimo dny, kdy zasedala komise, často je také zkoušeli lidé z tehdejšího vedení fakulty."

Univerzita již zahájila správní řízení s 9 lidmi, kteří získali titul Ph.D, tento týden pak odeslala dopisy sedmi absolventům bakalářského studia.

Příští týden chce škola připravit podklady pro odebrání malých doktorátů - JUDr.

 

Právě se děje

Další zprávy