ČEZ nemá vyhráno. Policie prošetří dalších 67 případů

Michal Štůsek Michal Štůsek
5. 5. 2010 18:25
Členové útvaru NTZ jsou podezřelí ze spáchání dalších trestných činů
Martin Roman ředitel společnosti ČEZ
Martin Roman ředitel společnosti ČEZ | Foto: ČEZ

Olomouc - Prošetřování pracovníků energetické společnosti ČEZ nekončí. Přestože státní zástupce koncem dubna zastavil trestní stíhání třinácti kontrolorů z útvaru NTZ, pokračuje v současné době prověřování dalších případů.

"Nadále probíhá prověřování pracovníků ČEZ Měřění, s.r.o., bývalého útvaru NTZ, pro podezření z možného spáchání trestných činů podvodu, porušování domovní svobody, omezování osobní svobody a útisku spáchaných celkem 67 útoky," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Markéta Ševčíková.

Podle ní v brzké době předají žalobci jednotlivé spisy policii, která se jimi začne zabývat. Nepravomocně zastavené stíhání třinácti kontrolorů byla tak jen část případů, které s činností kontroverzního oddílu souvisí.

Někteří z dříve obžalovaných zaměstnanců podle krajského státního zástupce Karla Studeného v případech opět figurují.

"Rozhodnutí OSZ v Olomouci o zastavení trestního stíhání obviněných pracovníků ČEZ nemá žádný vliv na další průběh prověřování této trestní věci, nesouvisí  se zásahem ze dne 6. 12. 2005, při kterém došlo k úmrtí jedné osoby, ani s nošením zbraně některými pracovníky útvaru Netechnických ztrát," vysvětluje mluvčí.

Otazníky zatím visí i nad nedávným rozhodnutím Okresního státního zastupitelství v Olomouci, které stíhání třinácti členů NTZ zastavilo 28. 4. 2010.

"K dnešnímu dni nemají všechny dotčené subjekty trestního stíhání rozhodnutí doručeno, a proto není možno sdělit, jakým konkrétním způsobem rozhodnuto bylo," vysvětlil Aktuálně.cz státní zástupce Jiří Jančík, který stíhání zastavil.

Není tak zřejmé, o kterých případech, respektive podezřeních z trestných činů, zastupitelství vlastně rozhodlo.

Zaměstnance energetické společnosti ČEZ v listopadu 2008 obvinili vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z toho, že zákazníky, kteří údajně odebírali elektřinu načerno, vydírali.

Skandál kolem činnosti skupiny NTZ vypukl na začátku února letošního roku, kdy do médií pronikla videa, která zachycují výcvik členů komanda ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy