Ombudsman: Zbourejte černou haciendu politika ODS

Hana Pecinová
27. 4. 2010 12:25
Kraj i magistrát postupovaly špatně, tvrdí ombudsman
Dům Oulického v Moravanech.
Dům Oulického v Moravanech. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Úřady v případu načerno postavené haciendy podnikatele a politika za ODS Patrika Oulického pochybily.

Potvrdil to ombudsman Otakar Motejl, který se proti stavbě a proti postupu Krajského úřadu Ústeckého kraje ozval.

Po prostudování celé věci konstatoval, že úřad pochybil, když případ černé stavby odebral stavebnímu úřadu v Trmicích a předal ho ústeckému magistrátu, aby o ní rozhodl. Navíc podle něj pochybil i magistrát.

"Magistrát se dopustil pochybení, když řízení o odstranění staveb přerušil, protože se stavebník odvolal z důvodu nesrovnalosti v územním plánu, ačkoli je zřejmé, že se zastupitelstvo obce Řehlovice návrhem na změnu územního plánu opakovaně zabývalo a zamítlo ji," informovala v tiskové zprávě Motejlova mluvčí Iva Hrazdílková.

Devět měsíců se nic neděje

Řešení kauzy vlivného severočeského podnikatele a politika začal ústecký stavební úřad hledat už loni v srpnu.

Patrik Oulický (ODS) si v malé vsi Moravany v Chráněné krajinné oblasti České Středohoří rozšířil bez povolení svou haciendu s bazénem, kurtem a dalším zařízením.

Případ původně řešil stavební úřad v Trmicích, do kterého Moravany spadají a který loni v létě zahájil řízení o odstranění staveb.

Oulický se ale místo toho, aby požádal alespoň u některých ze staveb o dodatečné povolení, obrátil na krajský úřad, aby případ převzal. Tak se také stalo a o černé stavbě měl rozhodnout ústecký stavební úřad.

Od července, kdy celá kauza vyšla najevo, už uplynulo devět měsíců, ale úředníci o případu dosud nerozhodli.

Odebrání záležitosti obci Trmice přitom krajský úřad zdůvodňoval v létě tím, že úředníci tamějšího stavebního úřadu nejsou dostatečně způsobilí, aby rychle a kvalifikovaně rozhodli. Proto bylo třeba případ předat ústeckému magistrátu.

Stavební odbor to řeší, tvrdí kraj

Krajský úřad ale jakékoli pochybení odmítá. Podle tajemníka ústeckého magistrátu už dokonce dostal stavební odbor nařízeno, aby postupoval tak, jak stojí v ombudsmanově zprávě.

"Ochránce proto nyní očekává sdělení, jak pokračuje řízení o odstranění staveb, a rovněž informaci, zda stavební úřad prověřil užívání nepovolených staveb," dodala mluvčí s tím, že pokud by Oulický nepovolenou stavbu užíval, může opakovaně dostávat pokutu až jeden milion korun.

Podnikatel Patrik Oulický bývá označován za šedou eminenci ústecké ODS. Podle některých médií stál za podivným náborem nových členů ODS na Teplicku, kteří v roce 2008 ve stranických primárkách podpořili Petra Gandaloviče.

Předloni po volbách za ODS vyjednával o krajské vládě spolu s bývalým senátorem Alexandrem Novákem, který byl obžalován ze přijetí čtyřicetimilionového úplatku.

"Prakticky, co se týká dění v ODS a co se týká staveb, se prý v Ústí nad Labem bez něj nehne ani kolečko," okomentoval loni v létě postavení Oulického opoziční zastupitel Kubina z KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy