Kampaň ČSSD zasáhl stín StB, musí dát k ledu 13 milionů

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
14. 5. 2010 15:52
Dar emigranta Tomáše Melicha, který podle tajných spisů spolupracoval s StB, bude v notářské úschově
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté po měsíci zareagovali na odhalení Aktuálně.cz, podle něhož jejich velký sponzor - rakouský obchodník českého původu Tomáš Melich - figuruje ve spisech komunistické StB coby agent ekonomické kontrarozvědky a jako muž, který působil v mezinárodním obchodu se zbraněmi.

Předseda strany Jiří Paroubek v pátek oznámil, že ještě do voleb uloží Melichových 13 miliónů na notářské konto.

"Poté, co pan Melich - a o tom nepochybuji - vyhraje soud s ministerstvem vnitra, zda byl či nebyl agentem státní bezpečnosti, se rozhodneme, zda dar přijmeme," uvedl Jiří Paroubek.

Polovina částky od Melicha byla určena na sjezd evropských socialistů, který se konal v Praze, druhá polovina byla poskytnuta přímo na osobní volební kampaň Jiřího Paroubka v Ústeckém kraji.

Jde zřejmě o dosud největší částku od sponzorů, kterou politici v Česku museli vrátit nebo ji aspoň načas "uložit k ledu". Podle volebního manažera Jaroslava Tvrdíka ovšem strana svého notáře ještě nevybrala.

Dopis Rasmussenovi

Paroubek a jeho lidé dosud veřejně o Melichově daru nepochybovali a nemluvili ani o tom, že by svého mecenáše požádali, aby doložil, zda jeho dar plyne z legálních příjmů.

Udělali to až poté, co jejich hlavní konkurent z ODS informoval o Melichových penězích předsedu Strany evropských socialistů (PES) Poula Nyrupa Rasmussena.

ODS dopis zveřejnila a zároveň vyzvala předsedu ČSSD, aby se peněz vzdal. "Přestože máme rozdílné politické postoje, jsme přesvědčeni, že názor na některé základní principy slušné politiky by nás měl spojovat," vzkázal socialistům místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Foto: Martina Machová

Začali však od Langera

Sociální demokraté původně Melichovo angažmá u StB odmítali. V první reakci přičítali případ práci bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera a útočili na Ústav pro studium totalitních režimů.

O svazky související s Melichem ovšem ve skutečnosti požádalo Aktuálně.cz zcela standardní cestou.

Redakce se k tomu rozhodla poté, co Jiří Paroubek sám oznámil Melichovy štědré dary, avšak odmítl o minulosti sponzora sdělit více, než že jde o jeho dávného přítele z dětství.

Ve zmíněných spisech, které až dosud nebyly známy, popisují příslušníci ekonomické kontrarozvědky Tomáše Melicha jako svého agenta, který pomáhal zprostředkovávat komunistickému režimu v Československu zbrojní obchody, především obchody s municí.

Aktuálně.cz ve spise našlo například popis prodeje nábojů ráže 7,65 mm do Alžíru, u něhož sami příslušníci komunistické totalitní policie připouštějí, že munice tehdy nejspíš skončila v jiné zemi - v Íránu ajatolláha Chomejního v éře války s Irákem. Spisy přitom uvádějí, že Paroubkův mecenáš se za tento obchod pochlubil provizí ve výši 20 tisíc amerických dolarů.

Kdo z nás to má

Suma, kterou dala ČSSD zatím do notářské úschovy, není v jejím rozpočtu zanedbatelná, avšak není ani zcela strategická. Sociální demokraté oficiálně přiznali, že jejich účet za volební kampaň se pohybuje v řádu stovek miliónů.

Pokud by však musela Melichův mnohamilionový dar vracet některá z menších stran, znamenalo by to vzdát se v podstatě celého volebního rozpočtu.

Například Věci veřejné přiznaly, že hodlají vložit do boje o hlasy voličů 10 milionů korun, zelení ještě o dva miliony méně.

Lidovci letos zaplatí 25 milionů korun s tím, že počítají s přebytky materiálů z loňských zrušených předčasných voleb. Do padesáti milionů se chtějí vejít komunisté a strana TOP 09.

Vracet peníze? Ani náhodou obvyklé

Ačkoli novináři za posledních patnáct let upozorňovali na řadu pochybných sponzorských darů, politické strany se jich zbavovaly spíše výjimečně.

Nejznámější podvodné příspěvky - vymyšlené sponzory Lájosze Bácse a Radjiva M. Sinhu - ODS vyřešila tak, že milióny odeslala na konto pro oběti povodní z roku 1997.

ČSSD se pod tlakem médií zbavila daru od Josefa Matoulka odsouzeného za miliardový tunel v CS Fondech, grémium po několikaměsíčním váhání odhlasovalo, že peníze půjdou jedenadvaceti ústavům sociální péče.

Peníze vracela i kdysi vládní Unie svobody. A to hned několikrát - nejprve dary, které pocházely od firem, jež profitovaly na zakázkách v regionech, v nichž měla podíl na moci právě tato strana. US oznámila i záměr zbavit se peněz od odsouzeného podnikatele či firmy, která skončila v konkursu a neoprávněně čerpala státní dotace.

 

Právě se děje

Další zprávy