Šéf Ústavu pro studium totality skládá účty ČSSD

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
23. 4. 2010 20:53
Jiří Paroubek má problém se svým osobním sponzorem, Jiří Pernes to pro něj vyšetřuje
Jiří Pernes: Své podřízené už jsem pokáral, bavili se s novináři.
Jiří Pernes: Své podřízené už jsem pokáral, bavili se s novináři. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Pernes poslal dopis předsedovi ČSSD, ve kterém podává zevrubné hlášení o pozadí kauzy, která zpochybnila osobního mecenáše předsedy socialistů Jiřího Paroubka.  

Tomáš Melich byl podle spisu, který si na něj vedla StB, agentem ekonomické kontrarozvědky a mužem, který pomáhal komunistickému režimu v mezinárodním obchodě se zbraněmi.

Stejný člověk daroval Paroubkovi šest a půl milionu korun na to, aby mohl vést v Ústeckém kraji předvolební kampaň. Stejnou sumu pak věnoval i straně.

Na případ upozornila na začátku tohoto týdne redakce Aktuálně.cz, která si Melichův svazek od Pernesova ústavu vyžádala standardní cestou.

Pernes nyní odeslal dopis Jiřímu Paroubkovi, ve kterém napsal, že zveřejnění tohoto případu má narušit "proklamované úsilí nového vedení Ústavu pro studium totalitních režimů profilovat tuto instituci jako nestranickou."

Ústav v centru kampaně

ÚSTR se tak stal součástí kampaně před květnovými parlamentními volbami. "Nevystupuje nestranně a nerespektuje základní principy fungování této instituce," zkritizoval postup Pernese lídr ODS Petr Nečas.

ČSSD se naopak "ohradila proti nesmyslům Aktuálně.cz, jichž využívá k politické kampani ODS."

  

Jiří Pernes v dopise, který má redakce k dispozici a jehož autenticitu potvrdil tajemník sociální demokracie Jiří Havlíček, informuje, že již šéf Ústavu vydal pokyn, aby byly Lidovému domu kýžené materiály k dispozici.

Běžný občan přitom musí o archivní dokumenty z ústavu oficiálně požádat a poté čekat, než mu je úřad připraví. Přesně tak postupovala při získávání Melichových svazků redakce Aktuálně.cz.

Pernes Paroubka tohoto postupu ušetřil, a jde ještě dál. V dopise sociálním demokratům popisuje obsah tajných dokumentů.

"Podotýkám současně, že součástí inkriminovaného svazku není tzv. "vázací akt", jehož zveřejnění požadujete, že však obsahuje tzv. "memorandum", v němž se podrobně píše o průběhu "vázací schůzky" s objektem," píše Lidovému domu.

Pokáraný podřízený

Jen několik řádek výše vysvětluje socialistům, jak pokáral své podřízené za to, že novinářům podali k Melichovým svazkům obecné vysvětlení.

Redakce se několik hodin snažila zjistit, proč si Pernes myslí, že Melichův případ měl znevěrohodnotit jeho ÚSTR. Proč poskytl ČSSD, která je favoritem letošních voleb, údaje, na které se obvykle čeká. A proč této straně poskytuje data z tajných dokumentů.

Na žádnou z těchto otázek Pernes neodpověděl, reportérům Aktuálně.cz nezvedal telefon.

Případ neokomentoval ani Jiří Paroubek. Reportérce ihned poté, co se představila, zavěsil telefon, poté už telefon nezvedal.

Třtina ve větru

Do Pernese a ČSSD se naopak pustili občanští demokraté.

"Socialisté jsou konfrontování s první takovou věcí a obracejí se okamžitě na ředitele ústavu a ten se jim úslužně omluví: je to předobraz toho, kam to může až dospět. Není to dobře, že ředitel takového ústavu komunikuje se sekretariátem ČSSD," komentoval Pernesův dopis senátor za ODS Alexandr Vondra

V čele instituce by podle něj měl být člověk pevný, který má nějakou autoritu a respekt nejen u vězňů z 50. let, ale i u disentu.

"Pokud je ale šéfem takové instituce člověk, který je jak třtina ve větru, pak to přináší přesně to ovoce, které teď vidíme," dodal.

Členka rady ÚSTR Petruška Šustrová naopak Pernesův dopis hájí. "Nevidím na něm nic, co by mě vzrušovalo. Byla to normální úřední odpověď na osočení, že zasahuje do předvolebního boje."

"Musíte si uvědomit, komu ten dopis píše. Píše ho představitelům politické strany, která je toho názoru, že jde o to, poškodit je před volbami. Vysvětluje jim, že tomu tak není," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy