Drogou omámený politik nepřišel o řidičák ani o body

Markéta Chaloupská
25. 4. 2010 9:40
Správní řízení s pražským zastupitelem Láryšem (ODS) úředníci zastavili

Praha - Pražský zastupitel za Prahu 1 Jiří Láryš (ODS), který loni v září na frekventované silnici řídil podle policie pod vlivem drogy, o řidičák nepřišel. A co víc, nedostal ani jeden trestný bod.

"Správní řízení bylo zastaveno a rozhodnutí již nabylo právní moci. Řidičský průkaz mi byl již vrácen," potvrdil Aktuálně.cz zastupitel.

"O žádné body jsem nepřišel," dodal.

Kvůli jízdě pod vlivem drog přitom hrozí řidiči dokonce vězení. Záleží na tom, jestli případ putuje k soudu či k přestupkovému řízení na magistrát.

U zastupitele Láryše, kterého policisté načapali loni 26. září v pražských Vysočanech, státní zástupce rozhodl, že o jeho osudu bude rozhodovat soud. Ten shledal, že jde o trestný čin a potrestal ho.

Je a není to trestný čin

Zastupitel Láryš podal proti rozhodnutí soudu odpor a v hlavním líčení v lednu pak soudce rozhodl, že Láryšův prohřešek není trestným činem. Nepodařilo se prý totiž prokázat, že by - ač pod vlivem drogy - ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu.

Soudce tak vyhodnotil jeho případ jako přestupek a o jeho potrestání rozhodli úředníci z magistrátu. A ti správní řízení zastavili.

Ve správním řízení politikovi přitom hrozilo, že přijde až o sedm bodů a o řidičák na dva roky.  

Odvoláme, neodvoláme

I přes to, že soud, státní zastupitelství i policie potvrdily, že měl Láryš podle toxikologických testů v těle amfetamin - tedy látku obsaženou například v pervitinu nebo extázi - byli Láryšovi straničtí kolegové z ODS hodně dlouhou dobu mírně řečeno zdrženliví.

K jednání se rozhoupali až po pěti měsících od doby, co Láryš usedl za volant omámený drogou. Občanští demokraté městské části Praha 1 doporučili, aby se minimálně na nějakou dobu vzdal místa předsedy dopravní komise. Láryš tak učinil cca po dvou týdnech váhání, když mu hrozilo, že ho kolegové odvolají.

Jestli se Láryš do čela komise vrátí, nechtěl politik sdělit.

"Odpověď na tuto otázku bych rád projednal  nejdříve s panem starostou a na klubu zastupitelů," řekl Láryš.


 

Právě se děje

Další zprávy