Drahá chyba politiků: Pokuty za petardy stát asi vrátí

Tomáš Fránek
22. 4. 2010 12:40
Stát bude muset vrátit řetězci Kaufland 300 tisíc korun pokuty. Přihlásí se další?
První pořádné ohňostroje jsou tu: Světelná šou v přístavu Sydney, v levém rohu je vidět slavná opera.
První pořádné ohňostroje jsou tu: Světelná šou v přístavu Sydney, v levém rohu je vidět slavná opera. | Foto: Reuters

Brno - Chyba politiků, kteří si při schvalování hornického zákona nevšimli, že z něho vypadl odkaz na vyhlášku umožňující kontrolu prodeje a skladování pyrotechniky, přijde stát draho.

Už teď je téměř jisté, že stát bude muset vrátit 300 tisíc korun pokuty řetězci Kaufland, který měl v obchodech na severu Čech stovky kilogramů pyrotechniky navíc.

Pokutu podle vyhlášky, která sice nebyla zrušena, ale kontroloři ji nesmí využívat, dostali od roku 2008 i další prodejci pyrotechniky.

Zákon porušil, ale bez trestu

Na chybu přišel včera Nejvyšší správní soud, který posuzoval právě stížnost řetězce Kaufland.

Ten jednoznačně porušil pravidla. Skladováním a prodejem většího množství pyrotechniky, než umožňoval zákon. ohrozil své zaměstnance a nakupující. Přesto bude kvůli chybě politiků zachráněn.

Jak se mohlo stát, že tak důležitá vyhláška jako je právě ta umožňující kontrolu prodeje pyrotechniky v obchodech a na stáncích vypadla z českých právních předpisů?

Když v roce 2007 do Poslanecké sněmovny vláda Mirka Topolánka novelu zákona o hornické činnosti předkládala, odkaz na pyrotechnickou vyhlášku tam byl.

Ve druhém čtení předložil jeden z pozměňujících návrhů týkající se střeliva poslanec Miloš Melčák. Jeho návrh ale znamenal, že ze zákona vypadl paragraf, který na vyhlášku upravující kontroly pyrotechniky odkazoval.

Zákon pak už bez problémů prošel Senátem a podepsal je prezident Václav Klaus. Pak byl dva roky klid. Toho, že odkaz na vyhlášku ze zákona vypadl, a ta je proto neplatná, nikdo nevšiml. Až právní zástupci Kauflandu na to upozornili soud.

Podle senátu Nejvyššího správního soudu chyba není na první pohled jednoznačně viditelná a je poměrně složité ji odhalit. Přesto za postup kritizovali politiky. "Je to důsledek chaotického a vadného způsobu přijímání zákonů v Parlamentu České republiky," rozhodli soudci.

Co bude dál, rozhodne analýza

Jak bude stát nyní dál postupovat, zatím není jasné. Česká obchodní inspekce chce nyní vypracovat analýzu dopadů toho, že vyhlášku sice nikdo nezrušil, ale kontrolovat se podle ní nedá.

"Ve vztahu ke konkrétnímu případu je však již teď zřejmé, že Městský soud v Praze, vázán právním názorem Nejvyššího správního soudu, rozhodnutí inspekce zruší a vznikne povinnost vrátit společnosti Kaufland uhrazenou pokutu," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí inspekce Tomáš Vozáb.

Státu navíc hrozí, že podobně jako Kaufland mohou chtít peníze zpět i další pokutovaní prodejci. "V roce 2008 až 2009 bylo celkem 53 zjištění porušení vyhlášky, pravomocně bylo uloženo 18 pokut za porušení tohoto zákona," uvedl Vozáb, který dodal, že nyní inspekce pyrotechniku nekontroluje.

Jenom před loňskými oslavami nového roku inspektoři provedli 269 kontrol prodeje zábavní pyrotechniky a nedostatky odhalili v 68 případech. Při těchto kontrolách ČOI například zjistila, že prodejci prodávali výrobky, které byly označeny písemnými údaji o způsobu použití a nebezpečí vyplývajícím z nesprávného použití pouze v cizím jazyce.

"Prodejci skladovali v prodejní místnosti pyrotechnické výrobky nad povolený limit, prodejní místo nebylo označeno dle zákona o živnostenském podnikání. Někteří prodávající nevydali na žádost spotřebitele doklad o zakoupení se všemi stanovenými náležitostmi," uvedl Vozáb.

 Za poslední dobu je to už druhý případ, kdy státu hrozí škody kvůli chybnému přijímání zákonů. V případě sociálního pojištění ale stát asi nic platit nebude. Soudy sice potvrdily, že chyba v zákoně byla, stát ale nárok na pojistné měl.

Soudci Nejvyššího správního soudu ale politiky za postup v případě pojištění ostře kritizovali. "Není úkolem soudu, aby napravoval chyby politiků, a to ani v případě, že státu hrozí stamiliardové škody," uvedli.

 

Právě se děje

Další zprávy