Líh lijeme do malty, řekli podvodníci. Soud musel věřit

Sabina Slonková
26. 4. 2010 7:25
Podvodníkům s falešným alkoholem kryjí záda policisté, celníci i úředníci finančního úřadu
Mnoho z nich může být falešných.
Mnoho z nich může být falešných. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Zní to jako neuvěřitelné výmluvy, ale zabraly.

Lidé z demoliční firmy stojí před soudem s obžalobou, že vyrábějí nezdaněný falešný alkohol, a obří nákupy lihu (lihového prostředku do ostřikovačů Cinol) vysvětlují slovy: Čistili jsme tím míchačky. Lihu spotřebovali dva kubíky.

Anebo říkali: Jsme sice jen demoliční firma, ale Cinol jsme po hektolitrech lili do malty, aby nezamrzla...

Soud tuto obhajobu přijal, skupina obžalovaná za 160milionový daňový podvod odešla s podmíněnými tresty.

Nejde o fikci, ale o skutečný případ, který jen dokládá, proč podvody s falešným alkoholem dosahují gigantických rozměrů.

Aktuálně.cz na něj narazilo, když šlo po stopách zjištění soukromých detektivů, kteří na zakázku renomovaných výrobců podvody s alkoholem mapovali.

V minulých dnech už jsme popsali nejméně sofistikované patro podvodů, kdy černí výrobci v opuštěných budovách čistí denaturovaný líh a falšují nápoje známých značek.

Případ Cinol je pak jedním z příkladů promyšlenějších a pro státní kasu bolestivějších podvodů s alkoholem.

Říkej jen: Lili jsme to tam

Toto řekněme druhé patro zločinů představují podvody, jejichž hlavní princip spočívá v okrádání státu na spotřební dani a v přidružených finančních machinacích.

I zde má podvod stejný základ: rozdílnou daň lihu určeného na výrobu alkoholu a denaturovaného lihu určeného pro průmysl. Za rok stojí takové podvody státní kasu dohromady 10 miliard korun.

Aktéři podvodů ve "druhém patře" už mají podle detektivů i samotných podvodníků, s nimiž redakce Aktuálně.cz pořídila unikátní rozhovory, dobře krytá záda: pracují pro ně policisté, lobbisté, celníci či zástupci finančních úřadů. V případě potíží tak mají lepší možnost torpédovat vyšetřování ve svůj prospěch.

Podvody s alkoholem
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Podvody s alkoholem

  • Stát na nich ročně tratí 10 miliard korun
  • Jde o daňové úniky spojené s výrobou a distribucí
  • Podvodníci vyrábějí falešný alkohol z denaturátu
  • Tvrdí, že každá druhá láhev na trhu je buď falešná, nebo spojena s daňovým únikem
  • Renomovaní výrobci si najali soukromé detektivy, ti zjistili, že podvody jsou gigantické a stát jim neumí čelit

Úředník u soudu

V případě kauzy Cinol byl dokonce před soud postaven někdejší finanční šéf finančního úřadu v Brně Miroslav Čáslavský.

"Věděl, že společnosti uvádějí v účetnictví líh fiktivně a nepoužívaly jej tak, jak měly. Nic však neoznámil, naopak radami a informacemi ztěžoval práci policii," stálo v obžalobě.

I policejní odposlechy Čáslavského hovorů zněly jasně. "Říkej jen, lili jsme to tam, nic jiného jsme s tím nedělali," citovali slova Čáslavského určená jednomu z obžalovaných novináři.

Soud ale nakonec konstatoval, že trestný čin se nestal a úředníka obžaloby zprostil.

Žalobce se obratem odvolal. "Na ten odvolací soud se v případě pana Čáslavského těším. Myslím, že máme docela dobře nabito," věří si žalobce Ivo Ištván.

Sám Čáslavský se ke kauze nevyjadřuje, nevypovídal ani u soudu.

Fotografie pořízená tajně detektivy. Sklad s láhvemi na falešný alkohol.
Fotografie pořízená tajně detektivy. Sklad s láhvemi na falešný alkohol. | Foto: Archiv

Kde ty litry lihu jsou?

Příběh s názvem Cinol je ještě v něčem typický: policie nedokázala dohledat, kde vlastně tisíce litrů lihu skutečně skončily.

Obecná odpověď přitom byla i soudu zřejmá: na černém trhu, kde z něj podvodní výrobci připravili falešný alkohol. Kdo konkrétně a kde, to už se prokázat nepodařilo.

"Je tam velký časový odstup, zpětně se to těžko dohledává. A navíc, když se ukazuje, že v případě máte někoho z finančního úřadu, který na to má sám dohlížet, těžko se to pak prokazuje," říká žalobce Ištván.

Kauza výstižně ilustruje, jak je stát na podvody s lihem krátký. Policie tahala za kratší provaz, vyšetřovala případ zpětně a podle soudce i liknavě.

Jak říkají sami aktéři podvodů: neakční státní aparát, to je přesně to, co potřebují.

"Podvodům by zabránilo snížení daní, DPH a spotřebky. Když jsou daně vysoké, vyplatí se nám to. Kdyby se snížily, riziko už by za to nestálo. A pak by zabralo, kdyby měl člověk pořád za zády celníka. Což je utopie," prohlásil jeden z nich v unikátním rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Další fotografie detektivů - v barelech je falešný alkohol.
Další fotografie detektivů - v barelech je falešný alkohol. | Foto: Archiv

Jedna kapka denaturátu

Podvodníci z druhého patra alkoholového zločinu mají podle zprávy soukromých detektivů široký repertoár. Kromě záměny denaturátu a lihu určeného pro potravinářské účely často podvádějí i při samotném znehodnocování lihu.

"Denaturace probíhá za asistence úředníků, před jejich očima nalijí do cisterny plné lihu jedinou láhev denaturační přísady a v tu chvíli legálně získali celou cisternu lihu bez spotřební daně," popisuje detektiv jednu z praktik alkoholového podsvětí.

Další podvodníci využívají ke krytí i to, že formálně mají živnost na výrobu například kosmetických přípravků, k níž využívají líh. Fakticky jej ale používají právě na výrobu falešného alkoholu. Denaturovaný líh totiž není nikde evidovaný a případná kontrola má šanci zjistit právě jen tolik denaturátu, kolik má firma právě v areálu.

Princip podvodů v kauze Cinol zase podle obžaloby spočíval v tom, že bývalé vedení firmy Morávia-Chem - výrobce Cinolu - nakoupilo líh, který se měl znehodnotit denaturací a měla z něj být vyrobena směs do ostřikovačů.

Místo toho se ale firma dohodla se spřízněnými stavebními a demoličními firmami a fiktivně jim dodala už hotový Cinol, který měl být z nakoupeného lihu vyroben. Firmy jej zahrnuly do nákladů, čímž si snížily daně, a líh zmizel kdesi v podsvětí.

 

Právě se děje

Další zprávy