Kauzy starosty Jančíka. Víme, jak všechny odložili

Eliška Bártová Eliška Bártová
19. 4. 2010 20:15
Na vyšetřování tří kauz starosty Jančíka dohlíželi žalobci v Plzni
Starosta Prahy 5 Milan Jančík
Starosta Prahy 5 Milan Jančík | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředsedu pražské ODS a starostu Prahy 5 Milana Jančíka čeká dnes večer boj o setrvání ve stranické funkci. Jedním z důvodů oslabení jeho pozice jsou i podezřelé kauzy, ve kterých figuroval.

Nejde přitom jen o to, do čeho se Jančík měl zaplést. Otázky vzbuzují také okolnosti vyšetřování jednotlivých afér.

Jak se podařilo redakci Aktuálně.cz zjistit, minimálně ve třech případech delegovala Praha dohled nad vyšetřováním Jančíkových kauz jinam - na žalobce v Plzni.

Důvod byl vždy stejný: pražský městský žalobce Luboš Pětník se sám vyloučil. Údajně proto, že se s Jančíkem znal a jednal s ním. To se opakovalo v letech 2004, 2006 a 2007.

Ve všech těchto případech pak Vrchní státní zastupitelství převedlo dohled na plzeňské státní zástupce.

"Proč zrovna Plzeň? To nemá vysvětlení, v roce 2004 padla volba na Plzeň a pak to tam šlo už automaticky," uvedla mluvčí VSZ Irena Válová. "Kritériem tehdy byla dojezdová vzdálenost, respektive dostupnost pro výslechy svědků a další úkony, kterou státní zástupce shledal optimální - ani příliš blízko, ani příliš daleko."

Který státní zástupce konkrétně rozhodl o převedení do Plzně, podle Válové nelze sdělit.

Zastavené stíhání z Plzně

V Plzni přitom zásadním způsobem zvrátili vyšetřování jedné z nejzávažnějších kauz spojených s Jančíkem - plánovaný nákup pozemků Českých drah.

Protikorupční policie Jančíka v dubnu 2005 obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policisté jej podezřívali z toho, že nepravdivě informoval zastupitelstvo, jak České dráhy prodávají lukrativní pozemky.

Na základě toho převedl - údajně bez souhlasu zastupitelů - 233 milionů korun do úschovy k právníkovi Petru Vališovi. Ten měl za tuto službu inkasovat 50 tisíc korun.

Jenže čtrnáct dní poté, co pražští vyšetřovatelé Jančíka obvinili, dohledový plzeňský státní zástupce stíhání zastavil.

Odklonění případu

Dozor nad vyšetřováním měl tehdy na krajském státním zastupitelství Augustin Hrbotický. Právě z jeho úřadu přišlo nařízení, aby policisté začali nově zkoumat korupční jednání.

"Dali nám pokyn, aby se prošetřilo, zda tam není korupční prostředí," vzpomíná dnes plzeňský okresní státní zástupce Zdeněk Slepička, jehož úřad na případ dohlížel. "Prokazovat korupci je velmi obtížné, pokud nemáte odposlechy či jiné důkazy. V tomto případě se je nepodařilo najít."

Vyšetřovatelé tento požadavek z Plzně vnímali spíš jako snahu, aby byl pod čestnou záminkou případ odložen.

"Chtěli, aby byla vyšetřována domnělá korupce, aniž bylo vymezeno, kdo, kdy, proč a jak měl uplácet," popsal tehdejší situaci zdroj obeznámený s vyšetřováním. "Prověřování tak bylo 'odkloněno' nelogicky k vyšetřování korupce, která jen těžko mohla nastat, když se obchod s pozemky nikdy nerealizoval."

Poté, co vyšetřovatel požádal plzeňského státního zástupce o upřesnění, co novým úkolem "najít korupční prostředí" přesně myslí, byl mu případ odňat.

Policie nakonec s posvěcením plzeňského státního zastupitelství kauzu v březnu 2006 definitivně odložila a Jančíka očistila.

Zastavení kauzy golf

Krajský státní zástupce Hrbotický si na danou kauzu už nevzpomíná. "Je to dlouho, to bych se musel podívat do archivu," uvedl. "Zda a proč jsem tehdy žádal prověření korupce, to opravdu nevím."

Hrbotický už jednou radikálně obrátil chod vyšetřování, ve kterém figuroval bývalý děkan právnické fakulty Milan Kindl.

Coby dozorový zástupce podle deníku Právo nařídil, aby bylo zastaveno stíhání lidí spojených s podezřelým konkurzem golfového hřiště v Karlových Varech, který tehdy organizovala Kindlova advokátní kancelář.

Dcera tohoto žalobce získala v roce 2003 na právnické fakultě vedené Kindlem magisterský titul.

Sejdeme se na právech

Plzeňská právnická fakulta
Plzeňská právnická fakulta | Foto: Ludvík Hradilek

Plzeňská práva spojují Jančíka - byť nepřímo - také s dalším aktérem vyšetřování. Stejně jako on, získal za podezřelých okolností doktorský titul také tehdejší náměstek protikorupční policie Milan Šiška, který měl vyšetřování na starosti.

Měsíc poté, co policie pod jeho vedením případ pozemků Českých drah definitivně odložila, získal Šiška v Plzni titul JUDr.

Stejně jako u Jančíka, objevuje se i u Šiškova studia řada pochybností. V komisi pro posouzení jeho rigorózní práce byl přítomen pouze tehdejší děkan Kindl (komise přitom musí být složena minimálně ze tří členů).

Kindl, společně s advokátním kolegou Ondřejem Davidem, mu byl také oponentem. Šiškova rigorózní práce není navzdory zákonné povinnosti uložena v knihovně fakulty. Stejně tak není Šiškovo jméno zaneseno v seznamu studentů.

Záhy poté, co získal doktorský titul, odešel od policie. Nyní působí v soukromé detektivní agentuře Invent Security.

Na žádost o rozhovor nereagoval.

Další kauzy a odvolání Pětníka

Plzeňští žalobci kromě zmíněné kauzy prodeje pozemků Českých drah dohlíželi na další dvě vyšetřování spojená s Jančíkem: případ prodeje funkcionalistického domu v Zubatého ulici v Praze 5 a prověřování vymahačské agentury Prahy 5.

Pražský státní zástupce Pětník, jenž o přesunutí Jančíkových kauz žádal, byl v roce 2007 odvolán ze svého postu tehdejším ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS).

Byly mu vyčítány průtahy v prověřování Kubiceho zprávy a nasazení odposlechů.

Nyní působí na pražském magistrátu v právní komisi rady města.

 

Právě se děje

Další zprávy