Poslanec ODS prosazoval zákon výhodný pro jeho firmu

Pavel Baroch
16. 4. 2010 5:30
Jan Špika byl při hlasování o podpoře slunečním elektrárnám ve střetu zájmů
Poslanec Jan Špika z ODS
Poslanec Jan Špika z ODS | Foto: ODS

Praha - Jihočeský poslanec Jan Špika z ODS při březnovém projednávání novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie s největší pravděpodobností porušil zákon o střetu zájmů.

Hlasoval pro pozměňovací návrh, který nahrával firmě Lumen, s níž má úzké vazby. A především o svém možném střetu zájmů před projednáváním předlohy ve sněmovně neinformoval, což zmiňovaný zákon výslovně požaduje.

Poslanec Špika, který má reálnou šanci, že po volbách znovu usedne ve sněmovně, obvinění ze střetu zájmů odmítá.

Poslanec, spolumajitel a předseda dozorčí rady

Kromě toho, že je Špika poslancem, je zároveň spolumajitelem a předsedou dozorčí rady společnosti Lumen Energy, obchodníka s elektřinou, a předsedou dozorčí rady Lumen energetický development, která staví sluneční elektrárny.

Skupina společností Lumen je jedním z největších hráčů na českém solárním trhu a její obrat má letos dosáhnout sedm miliard korun. Staví například pro ČEZ největší domácí sluneční elektrárnu u jihočeského Ševětína.

Foto: Pavel Baroch

Hlasoval pro menší regulaci

V březnu poslanci rozhodovali o vládní novele zákona o podpoře obnovitelných zdrojů enregie, jejímž hlavním smyslem bylo dát Energetickému regulačnímu úřadu větší možnost ovlivňovat výkupní ceny ze solárních elektráren.

Špikův stranický kolega z hospodářského výboru, poslanec Oldřich Vojíř se pokusil novelu zmírnit.

Navrhnul takové změny, které by v konečném důsledku vedly k tomu, že by sluneční elektrárny zůstaly zvýhodněné oproti jiným obnovitelným zdrojům energie. Energetický regulační úřad by například mohl výkupní cenu ovlivňovat jen do určité výše.

Špika pro Vojířovy návrhy, které by pomohly i společnostem, jako je Lumen, zvedl ruku.

Špikovo oznámení o střetu zájmů je rok staré

Poslanec Jan Špika v tom konflikt mezi prací zákonodárce a významného představitele soukromé firmy nevidí. "Není to střet zájmů," řekl Aktuálně.cz Špika.

Tvrdí, že on sám nemohl o Vojířových pozměňovacích návrzích rozhodnout. "Mám jenom jeden hlas," poznamenal Špika. O tom, že sedí na dvou židlích - poslanecké a podnikatelské - podle svého vyjádření informoval předsedu sněmovny Miloslava Vlčka a podvýbor pro energetiku, jehož je předsedou.

Vedoucí Vlčkovy kanceláře Kristýna Landová ovšem uvedla, že od Špiky přišlo v tomto smyslu jediné prohlášení, a to 22. ledna 2009, tedy více než rok před tím, než se novela ve sněmovně projednávala.

Co říká zákon

"Veřejný funkcionář je povinen při jednání ústavního orgánu nebo jiného státního orgánu anebo orgánu územního samosprávného celku, ve kterém vystoupí v rozpravě, předloží návrh nebo je oprávněn hlasovat, oznámit svůj poměr k projednávané věci, jestliže se zřetelem k výsledku projednání věci by mu mohla vzniknout osobní výhoda nebo újma anebo má-li na věci jiný osobní zájem."

"Od té doby tam nic není," řekla Aktuálně.cz Landová.

Jak postupovat podle zákona

Zákon o střetu zájmů je přitom jednoznačný: Poslanec musí oznámit svůj osobní vztah k předloze krátce před jejím projednáváním, nikoli s víc než ročním předstihem.

Špika se ovšem nemusí obávat žádné sankce, zmiňovaný zákon na ni nepamatuje.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka uvedl, že ve Špikově případě by bylo ideální, kdyby se při projednávání novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojích zdržel hlasování.

"Už jen proto, aby si nedělal problémy a předešel spekulacím," řekl Aktuálně.cz Ondráčka.

Dodal, že na obecní úrovni zákon v takových případech zastupitele vylučuje z hlasování. U poslanců to ovšem záleží jen na jejich rozhodnutí.

Poslanců ve střetu zájmů bude víc

Jan Špika není nejspíš jediným poslancem, který se při jednání o zákonech dostává kvůli svému působení v soukromých firmách do střetu zájmů. A není ani jediným, kdo o tom před schůzemi sněmovny mlčí.

"Není to moc obvyklá praxe, aby poslanci sdělovali, že mohou být ve střetu zájmu," řekla Aktuálně.cz předsedkyně mandátového a imunitního výboru Hana Šedivá z ČSSD. Když už to někdo oznámí, jsou to obvykle právníci.

"Nevzpomínám si, že by to udělal někdo z podnikatelských kruhů," dodala Šedivá.

 

Právě se děje

Další zprávy