Kauza černého alkoholu. Zatočíme s ním, tvrdí politici

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
13. 4. 2010 17:40
Deník Aktuálně.cz upozornil, že státu na černém obchodu s alkoholem utíká 10 miliard na daních
Která je pravá?
Která je pravá? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Politici před volbami objevili problém daňových úniků spojených s výrobou a distribucí alkoholu.
 
Poté, co deník Aktuálně.cz s odkazem na zprávu soukromých detektivů v úterý vyčíslil roční ztráty státu z těchto podvodů na deset miliard a popsal aktuální černý trh, politici napříč stranami začali slibovat, že po volbách s machinacemi zatočí.

Soukromá očka si na zmapování nelegálního trhu s lihem najali někteří renomovaní výrobci, které šedá zóna začala ohrožovat. Detektivové následně dospěli k závěru, že stát se potýká s novodobými lehkými topnými oleji a stejně jako s těmito podvody z devadesátých let si ani s machinacemi s lihem není schopen poradit.

Velcí výrobci i samotní podvodníci, s nimiž Aktuálně.cz pořídilo unikátní rozhovor, se shodují, že černému trhu nejvíce svědčí zvyšování daní na alkoholu. Politici to sice uznávají, snižovat daň však s odkazem na zdraví obyvatel a směrnice Evropské unie nechtějí.

Slibují, že nápravu zajistí přes důkladnější a posílené kontroly finančních úřadů a celníků. Ty současné podle zprávy detektivů jsou prakticky neúčinné.

Daně nechat, zlepšit kontroly

"Chce to prostě přehodnotit priority celní správy. Je třeba, aby se celníci na alkohol výrazněji zaměřili," prohlásil jeden z lídrů TOP 09 Miroslav Kalousek.

Byl to právě Kalousek, kdo v minulosti z pozice ministra financí varoval, že zvyšování spotřební daně k vyššímu výběru za alkohol automaticky nepovede: "Když se u nás v minulosti výrazně zvýšila spotřební daň z lihu nad úroveň ostatních států, vzrostl tlak na pašování a černé palírny. Výsledkem byl nižší výběr daně."

Sociální demokraté přitom vyčítají právě Kalouskovi, že na ministerstvu spustil reorganizace, které rozkolísaly aparát, jenž má na výběr spotřební daně u alkoholu dohlížet.

Fotografie pořízená detektivy. V tomto skladu jsou připraveny láhve pro podloudně vyrobený alkohol.
Fotografie pořízená detektivy. V tomto skladu jsou připraveny láhve pro podloudně vyrobený alkohol. | Foto: Archiv

"Celní správa se zabývala transformací a ne daňovými úniky. To se po volbách musí změnit. Musí se dát těm lidem spravujícím spotřební daň jistota, že je nikdo nevyhodí, pokud budou poctivě pracovat. Problémem je také nedostatek evidence denaturovaného lihu," prohlásil stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

ODS: Příjmy rozpočtu to nevytrhne

Občanští demokraté prostřednictvím svého ekonomického experta Martina Kocourka konstatují, že vymýcení daňových úniků spojených s alkoholem příjmy státního rozpočtu "nevytrhne".

"Ale s daňovými úniky je samozřejmě třeba bojovat. Je třeba zvýšit administrativu v oblasti kontrol, měla by to být součást dennodenní agendy," prohlásil.

Celní správa by navýšení počtů svých lidí přivítala, stát však na to dosud neměl peníze a politici je najít nechtěli.
 
Zástupci Věcí veřejných tvrdí, že by je najít uměli. "Je to problém, který stojí za navýšení jejich rozpočtu. Tvrdší kontroly a postihy jsou to jediné, co zafunguje. A sumy, které vyberou celníci a finanční úřady na pokutách, mohou zaplatit náklady spojené s důkladnějšími kontrolami," říká Radek John.

Snížit daň? Ani náhodou

Ten rozdíl je zřetelný: Zatímco půllitrovou láhev čtyřicetiprocentní vodky vyrobí podvodníci načerno za 15 korun, oficiální likérky nejsou schopny dostat se díky spotřební dani a DPH pod 81 korun.

Barely s podvodným alkoholem, jak je zachytili detektivové ve své zprávě
Barely s podvodným alkoholem, jak je zachytili detektivové ve své zprávě | Foto: Archiv

"Jediné, co by mě zastavilo, by bylo snížení spotřební daně. Dnešní zisky jsou obrovské v porovnání s rizikem. Ve chvíli, kdy by spotřební daň dramaticky poklesla, už by mi to riziko za to nestálo," otevřeně popisoval v rozhovoru pro Aktuálně.cz jeden z aktérů podvodů.

Politici ale daně u alkoholu snižovat nehodlají. V tom jsou zajedno. Ochotni jsou diskutovat pouze o tom, jak černý trh zohlednit při příští úpravě spotřební daně.

"Nikdy nenavrhneme snížení, ale navrhneme takový postup, který by při příští úpravě spotřební daně vzal v úvahu i všechny tyto okolnosti," poznamenal komunista Pavel Kováčik.

Ministr financí Eduard Janota uvedl, že jeho resort s úpravou spotřební daně pro příští rok nijak nepočítá. "Nebudu navrhovat žádné změny spotřebních daní v případě roku 2011 a dále. U alkoholu je dnes zdanění takové, že odpovídá minimálním normám EU," prohlásil.

Šéf lidovců Cyril Svoboda je ještě radikálnější. Klidně by daň ještě zvýšil. "Co to je za argument říct 'protože je černý trh, státe prosím tě, změň daň'. Je to chyba státu, ví se to. Řešením je, že stát musí být důsledný v postihování. Celní správa nebo obchodní inspekce má být v terénu a méně v kancelářích."

 

Právě se děje

Další zprávy