Uprchlík Pitr je zpět, řídí podvod s falešným alkoholem

Sabina Slonková
14. 4. 2010 7:15
Někdejší pravá ruka šéfa podsvětí se vrátila k podnikání v Česku - alespoň co se nezákonných obchodů týče
Tomáš Pitr, jak si ho pamatujeme ze zlaté éry v Setuze.
Tomáš Pitr, jak si ho pamatujeme ze zlaté éry v Setuze. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Někdejší pravá ruka šéfa podsvětí a dnes uprchlík před zákonem Tomáš Pitr je zpět - alespoň co se nezákonných obchodů týče.

Podle zjištění Aktuálně.cz se na dálku zapojil do gigantických machinací s alkoholem. Jde o daňové úniky, při nichž je stát každý rok okraden až o deset miliard korun.

Na Pitrovo jméno narazili soukromí detektivové, které si najalo několik prestižních výrobců alkoholu, aby zmapovali, jak funguje černý trh.

Ten po letech relativního útlumu nabyl takových rozměrů, že začal právě tradiční výrobce alkoholu reálně ohrožovat. Situace dospěla tak daleko, že podle samotných lidí, kteří jsou do podobných obchodů zapojeni, je dnes už téměř každá druhá láhev alkoholu falešná.

Podvody pod kontrolou

Detektivové mapovali aktuální situaci na černém trhu s alkoholem čtvrt roku.

Zjistili, že Pitr se podílí na tom druhu podvodů, které státu přinášejí největší daňové úniky.

Jeho účast na obchodech není z oficiálních evidencí zřejmá. Přes nastrčené osoby investuje do velkoskladů, včetně jednoho obřího ve východních Čechách a stojí za několika lihovary i likérkami, které kromě oficiální a legální výroby alkoholu či jeho distribuce zaměřují část své činnosti právě na okrádání státu.

Pitr, ač v pozadí, tak má v podstatě pod kontrolou celou výrobní a distribuční síť.

Miliony ze Setuzy se točí

Soukromá "očka" dokonce zachytila informace, že Pitr do obchodů investoval část peněz, které před lety získal prodejem ústecké chemičky Setuza. 

Zjištění detektivů přitom korespondují se zprávami, jimiž disponují bezpečnostní složky státu, které se už roky snaží uprchlíka dopadnout a monitorují jeho aktivity.

"Obchody s alkoholem tu řídí přes své lidi, on sám přímo nikde nefiguruje," potvrdil státní úředník obeznámený s pátráním po uprchlém podnikateli.

Co byla kauza LTO

  • Oč šlo
    Šlo o daňové úniky z 90. let, jež byly spojeny s dovozem lehkých topných olejů
  • Princip podvodu
    LTO jsou chemicky zcela totožné s motorovou naftou, na rozdíl od ní však nebyly zatíženy spotřební daní. Po dovozu byly proto v dokladech papírově vykázány právě jako zdaněná a mnohem dražší motorová nafta
  • Postoj státu
    Zakročil až po třech letech. Politici přijali zákon, podle něhož se LTO musely barvit, a byly tak jasně od motorové nafty odlišeny
  • Škody a trest
    Některé zdroje uvádějí, že stát přišel o zhruba 60 miliard korun. Odsouzeno bylo asi dvacet lidí, několik obchodníků s LTO bylo zavražděno

To jsou nové LTO

Závěry detektivů, které má Aktuálně.cz k dispozici, jsou jednoznačné: stát má dnes s černým alkoholem stejný problém jako v devadesátých letech minulého století s lehkými topnými oleji. A neumí to řešit.

Na neschopnost státu poradit si s daňovými úniky z machinací s alkoholem veřejně upozorňuje i Unie výrobců lihovin. "Podvody jsou čím dál sofistikovanější, jednotlivé skupiny si vytvořily síť kontaktů, a když už se to nechá zajít do takového stadia, těžko se to postihuje," konstatoval šéf lihovarnické unie Vladimír Steiner.

Unie odhaduje, že z černého trhu pochází patnáct až dvacet procent veškerého alkoholu.

Samotní aktéři podvodů pak v rozhovorech pro Aktuálně. Cz tvrdí, že jde o téměř celou polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy