Odebírání doktorátů z Plzně znovu běží. Známe jména

Eliška Bártová Eliška Bártová
8. 4. 2010 17:10
Odeslání dopisů pozdržela výzva rektorovi, aby odebírání titulů odložil. Ukázalo se však, že jde o podvrh
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Plzeň - Vedení Západočeské univerzity mělo dnes v plánu rozeslat šesti lidem, kteří získali titul Ph.D., dopisy oznamující zahájení správního řízení, v němž by mohly být tituly držitelům odebrány.

Plán se o den pozdržel - 22 studentů žádalo v otevřeném dopise rektora, aby odebírání titulů odložil na dobu po sněmovních volbách. I když rektor Josef Průša výzvě původně vyhověl, nyní se ukázalo, že dopis byl podvrh a většina jeho signatářů o jeho vzniku neměla vůbec tušení.

Průša dnes uvedl, že dopisy odešle zítra.

Online deník Aktuálně.cz už od středy zná jména jejich adresátů. Potvrdilo se, že jde o lidi, jejichž jména redakce jako první odhalila už na počátku prosince.

Lidé od Kindla

Dopisy od univerzity tak v následujících dnech dostane bývalý proděkan fakulty Ivan Tomažič, šéf Akademického senátu Daniel Telecký, Kindlův kolega z advokátní kanceláře Jan Suchý a bývalý náměstek policejního prezidenta a pedagog katedry forenzních disciplín Jan Brázda.

Mezi adresáty je i další Kindlův spolupracovník Ondřej David a další pedagog z fakulty Jan Kavka.

Podle zjištění Aktuálně.cz poslední dva jmenovaní sice absolvovali zkoušku, ale ještě jim nebyl vystaven diplom. U nich tak nepůjde přímo o jeho odebrání, ale o jeho neudělení.

"Budou zaslány s doručenkou, tak bude záležet na příjemcích, zda si jej vůbec vyzvednou," řekl už ve středu odpoledne Aktuálně.cz rektor Josef Průša.

Další dopisy

Další z adresátů Jan Suchý
Další z adresátů Jan Suchý | Foto: Ludvík Hradilek

Další dopisy - informující některé absolventy o zahájení správního řízení - rozešle univerzita příští týden. Mělo by jít o šest lidí, kteří získali titul bakalář.

Následovat by také mělo dalších osm lidí s titulem Ph.D. a 44 absolventů magisterského studia.

Ti, kteří dostanou od univerzity dopis, mají dva týdny na to, aby na něj zareagovali. Popřípadě doložili důkazy, že jejich studium proběhlo v pořádku.

Poté univerzita zahájí proces správního řízení, na jehož konci by mělo být anulování studia a s tím související odebrání získaného titulu.

Proti tomuto kroku nebude odvolání. Dotyční se mohou obrátit už pouze na soud.

Prohřešky doktorandů?

Mezi prohřešky u zmíněných šesti adeptů na odebrání titulu patří například fakt, že řada z nich byla do doktorského programu přijata mimo běžný přijímací termín.

Někteří z nich také oproti pravidlům absolvovali zkoušku v jiném oboru, než na jaký byli přijati - většinou nakonec zkoušku a práci obhájili v oboru občanského práva, které vedl bývalý proděkan Milan Kindl.

Adresát dopisu Daniel Telecký
Adresát dopisu Daniel Telecký | Foto: Ludvík Hradilek

S Kindlem je také všech šest "hříšníků" úzce spojeno. Všichni - včetně bývalého náměstka policejního prezidenta Brázdy působí na Právnické fakultě v Plzni, v jejímž čele Kindl stál.

Suchý s Davidem navíc pracují v Kindlově advokátní kanceláři. Telecký a Suchý s Kindlem také společně figurují v České rozvojové agentuře. Tyto pány také pojí zároveň stejné místo bydliště - Chomutov.

"Vzhledem k velkému množství zkreslených, protichůdných a často nepravdivých informací, jež o záležitostech PF Západočeské univerzity různá média za několik měsíců vyprodukovala, nepřikládám těmto spekulacím velkou váhu," reagoval na informaci o hrozícím odebrání titulů v emailové odpovědi advokát David.

Univerzitní komise jako další nedostatky zjistila, že u zkoušek těchto lidí byli přítomni jiní pedagogové, než kteří byli do zkušební komise jmenováni. Oponentní posudky nebyly v některých případech podepsány.

A část z oněch šesti podezřelých navíc neměla žádnou nebo nedostačující publikační činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy