Stát poslal na exministra Řebíčka protikorupční policii

Sabina Slonková
30. 3. 2010 6:00
Probíhá prověrka prodeje akcií firmy Viamont, za něž exministr inkasoval přes čtvrt miliardy korun
Haló, Viamont? Tady Řebíček.
Haló, Viamont? Tady Řebíček. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Není to příliš obvyklé, ale v případě bývalého Topolánkova ministra dopravy Aleše Řebíčka se to stalo: na někdejšího čelního politika poslal stát, konkrétně ministerstvo financí, protikorupční policii.

Jde o příběh prodeje akcií bývalé Řebíčkovy dopravní a stavební firmy Viamont, za něž exministr inkasoval přes čtvrt miliardy korun. Doposud se vědělo jen to, že policie zkoumá, zda kauzu otevřít.

Jak ale nyní zjistil deník Aktuálně.cz ministerstvo financí považuje celou transakci za natolik podezřelou, že kvůli tomu vypracovalo trestní oznámení a předalo je protikorupční policii.

"Ano, řešíme to na základě trestního oznámení ministerstva, ale zatím rozhodnutí nepadlo," potvrdil mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek.

Exministr mlčí

Pochybnosti o transakci vznesl za ministerstvo financí specializovaný Finanční analytický útvar, který má mimo jiné na starost odhalování praní špinavých peněz a dalších finančních machinací.

Pracovníci útvaru se ale k případu odmítají vyjadřovat.

Rovněž exministr Aleš Řebíček nic nemění na strategii, v níž se odmítá o transakci s akciemi detailně bavit.

"Platí, že už žádné akcie nevlastním," zdůrazňuje pouze.

Operace za 900 miliónů

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že v trestním oznámení ministerstva financí jde o finanční operace za celkem 900 milionů korun.

Na kontech Řebíčka z nich nakonec skončilo 261,5 milionů. Exministr si za ně pořídil mimo jiné nemovitosti v Toskánsku a v Saudské Arábii.

Řebíčkovi podle ministerstva financí peníze chodily od litoměřického podnikatele Miroslava Plíhala, o němž exministr tvrdil, že právě jemu akcie Viamontu před vstupem do vlády prodal. Ověřit to ale zpětně nejde, firma měla donedávna utajenou akcionářskou strukturu. Teprve před časem společnost koupila firma Strabag.

Teoreticky tedy až do vstupu Strabagu bylo možné, že si Řebíček podíl ve Viamontu ponechal a platby by v takovém případě byly za něco jiného. On sám to ale popírá a trvá na tom, že s Viamontem nemá už od vstupu do vlády nic společného.

Že by provize?

Faktem ale je, že podle zjištění ministerstva financí podnikatel Plíhal posílal Řebíčkovi peníze několikrát - v roce 2007 a 2008 - a to vždy poté, co uzavřel jiný obchod s cennými papíry.

Nejprve to byla transakce s firmou IDS (v ní mimochodem v minulosti seděl rovněž Řebíček) za 300 milionů, později s OKD za 600 milionů.

Za zprostředkování druhého obchodu Plíhal podle trestního oznámení inkasoval odměnu 200 milionů a část opět poslal Řebíčkovi.

Platby pro Řebíčka nevyjasnil ani podnikatel Plíhal, nebyl k zastižení a na zanechané vzkazy nereagoval.

Prodal, nebo předstíral?

Okolnosti plateb pro Řebíčka má rozplést policie. "Předpokládáme, že zhruba za měsíc bychom měli rozhodnout, jak dál," konstatoval mluvčí protikorupční služby Skřepek.

Detektivové se podle informací Aktuálně.cz mimo jiné soustředí i na to, zda prodej jeho podílu ve Viamontu nebyl fingovaný.

"Další směr vyšetřování se vede po linii, jakou měl vlastně Viamont hodnotu v době, kdy svůj podíl prodal. Jinak řečeno: jak to, že dostal tolik peněz za firmu, která v době prodeje měla vysoké dluhy a obrat zhruba dvě miliardy," uvedl státní úředník obeznámený s případem.

Hodnota firmy prudce vzrostla poté, co Aleš Řebíček usedl do křesla ministra dopravy. Společnost totiž začala obratem získávat mnohonásobně více veřejných zakázek. A to zejména od institucí, které spadaly pod Řebíčkův resort.

Deník Aktuálně.cz loni spočítal, že například účast dcery Viamontu - společnosti Viamont DSP - na veřejných zakázkách stoupla v roce 2008 ve srovnání s předchozími roky šedesátkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy