Exkluzivně: Stát vyhodil za lázně miliony, zjistilo MF

Markéta Chaloupská
26. 3. 2010 5:15
Sporný pronájem lázeňských domů prověřilo také ministerstvo financí
Ferdinandův pramen v Mariánských lázních.
Ferdinandův pramen v Mariánských lázních. | Foto: Simona Holecová

Praha - Zbytečně vyhozené miliony a účelově snížené nájemné.

Tak hodnotí už druhá zpráva kontrolorů okolnosti, za nichž byly v éře bývalého ministra vnitra Ivana Langera z ODS pronajaty lázeňské domy patřící tomuto resortu.

I podle nového dokumentu, který udělalo ministerstvo financí a Aktuálně.cz ho má jako první k dispozici, je pronájem domů sporný.

"Efektivnost, hospodárnost a účelnost realizovaného řešení, tj. pronájem všech lázeňských domů jednomu nájemci, včetně výše nájmu a doby nájmu, je sporná," píše se ve zprávě.

Už loni v srpnu kritizoval transakci audit, který si nechalo udělat ministerstvo vnitra po příchodu ministra úřednické vlády Martina Peciny. Shledal tehdy, že stát tratí na pronájmu až sto milionů korun.

Co na to Langer

Exministr Langer pochybení odmítá i poté, co na několik rozporů v pronájmu upozornila i další - výše uvedená zpráva z ministerstva financí.

"Já jsem ty výsledky neviděl, ale nemůže tam být nic jiného, než že na tom stát vydělá," řekl.

Když mu Aktuálně.cz některé závěry přečetlo, sdělil, že se nebude vyjadřovat k dílčím výsledkům, které byly puštěny ven účelově.

Co řekl poradce

Lázeňské domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích provozuje na základě smlouvy s ministerstvem už téměř rok slovenská firma Temparano, která vznikla krátce před tím, než byl pronájem dohodnut.

Temparano ho od vnitra získala na dvacet let za 23,7 miliónu korun ročně.

Exministr Ivan Langer odmítá, že by stát prodělal. Ušetříme, tvrdí
Exministr Ivan Langer odmítá, že by stát prodělal. Ušetříme, tvrdí | Foto: Ludvík Hradilek

Podle zprávy ale vnitro účelově snížilo výši nájemného a nerespektovalo doporučení poradenské firmy Deloitte Advisors, kterou si na to samo najalo.

Poradci resortu tři měsíce před uzavřením smlouvy radili, aby lázně pronajal v rozmezí od 37 do 45 milionů korun. Langerovi podřízení ale částku snížili, vysvětlovali to nutnými investicemi, které lázeňské domy potřebují. Jako částku na nutné investice uvedli 128 miliónů korun.

"LLÚ (Lázeňské léčebné ústavy ministerstva vnitra) nerespektovaly původní závěry finanční analýzy zpracované konsorciem Deloitte Advisory a účelově snížily výši nájemného s odvoláním na výsledky stavebně technického auditu," píše se ve zprávě.

Dárek, nebo omyl?

Zpráva uvádí i další rozpor v postupu ministerstva vnitra.

Přestože snížilo kvůli opravám nájem, v roce 2009 do lázní samo investovalo 9, 4 milionu. A to navzdory tomu, že veškeré opravy měl od dubna zabezpečit nájemce, tedy firma Temparano.

"Důsledkem je nehospodárné použití prostředků státního rozpočtu v roce 2009 ve výši 9, 4 mil. Kč, které pronajímatel v rozporu s ujednáním použil na úpravy a opravy předmětu nájmu, přestože veškeré opravy a údržby majetku měl od počátku účinnnosti smlouvy, tj. 1. 4 2009 zabezpečit nájemce," píší kontroloři.

Náklady nadto byly ve srovnání s ostatními roky více než dvojnásobné.

Lídr hrozí výpovědí

Ministr vnitra Martin Pecina, který kandiduje jako pražský lídr ČSSD ve volbách do sněmovny, dostal zprávu ministerstva financí na stůl v úterý.

Ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj byly lázně pronajaty za nehorázně nízkou cenu
Ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj byly lázně pronajaty za nehorázně nízkou cenu | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

"Kontrola zcela evidentně potvrdila závěry auditu ministerstva vnitra. Majetek byl pronajat za nehorázně nízkou cenu a neznáme důvod, proč se tak stalo. V tomto okamžiku jsem požádal kabinet, ať nalezne právníky, kteří se situaci pokusí řešit," řekl Aktuálně.cz Martin Pecina.

"Budeme zvažovat právní kroky, budeme zkoumat, zda je ta smlouva vypověditelná," dodal.

Ve smlouvě s Temparanem je však ustanovení, že pokud úřad smlouvu vypoví, tak mu hrozí sankce 70 milionů.

Naopak Temparanu žádná pokuta za vypovězení smlouvy či její nedodržení nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy