Setuza proslavená Pitrem je úředně bez peněz

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 3. 2010 17:10
Ještě předloni byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi

Ústí nad Labem - Společnost Setuza je v insolvenčním řízení, vyhlásil ho dnes ústecký krajský soud.  Podle insolvenčního návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Sonchen Consulting Limited se sídlem na Kypru, Setuza dluží desítky milionů korun. Už loni byla v insolvenci.

Z insolvenčního návrhu vyplývá, že Sonchen Consulting Limited získala pohledávky Setuzy od jiného věřitele - britské leasingové společnosti Alincon. Na poplatcích z prodlení u leasingových částek Setuza dluží přes 6 milionů korun, dalších šest milionů pak na jistinách. Zároveň upozorňuje, že Setura dluží desítky milionů korun dalším devíti firmám.

Neschopnost vypořádat se s dluhy pak zástupce hlavního věřitele vyvozuje z výročních správ Setuzy, která v letech 2006 a 2007 vykázala miliardové ztráty. Od té doby se snaží firma své dluhy vyřešit neustálou restrukturalizací a rozprodáváním majetku.

Nyní je řada na věřitelích, aby u soudu přihlásili své pohledávky.

Setuza, dříve v majetku kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, je dnes firmou, která téměř nevyvíjí činnost. Ještě předloni byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi, ale v prosinci 2008 výrobní činnosti včetně zaměstnanců předala firmám STZ a Oleofin patřících společnosti Via Chem Group. Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy a Milo Surovárny dostal letos Pitr šest let vězení.

Předloni podnik vykázal zisk kolem 346 milionů, rok předtím byl ve ztrátě přes 1,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy