Zlomové svědectví:Langer musel vědět, že dělá pro mafii

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
23. 3. 2010 21:30
Před poslanci sněmovny vypovídal muž, který prověřoval činnost někdejšího bosse podsvětí Mrázka
Ivan Langer, říkají mu "Íčko"
Ivan Langer, říkají mu "Íčko" | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanští demokraté mají kromě výroků svého šéfa Mirka Topolánka další problém.

Druhý muž ODS a někdejší ministr vnitra Ivan Langer podle svědectví bývalého elitního detektiva v minulosti skutečně pomáhal zločinecké organizaci zavražděného bosse Františka Mrázka.

Expolicista Karel Tichý nadto tvrdí, že Langer musel vědět, komu jde ve skutečnosti na ruku.

Tichý, který léta pracoval na legendárním spisu o Mrázkovi nazvaném Krakatice, to podle zjištění Aktuálně.cz prohlásil na úterním uzavřeném zasedání výboru pro obranu a bezpečnost, které se uskutečnilo po několika měsících odkladů.

Langer tvrzení, že pracoval pro mafii, opakovaně popírá.

Sekyrovi nablízku

Langer byl před deseti lety v těsném kontaktu s developerem Luďkem Sekyrou, kterého detektivové zařadili do Mrázkovy skupiny.

Sekyra podporovaný Mrázkem měli zájem ovládnout stavební společnost IPS a Langer jim pomáhal vylobbovat u Investiční a poštovní banky finanční krytí celé transakce.

Politik to později přiznal, trval ale na tom, že pomáhal Sekyrovi coby zástupci české firmy a o angažmá Mrázka neměl tušení.

Bývalý detektiv Karel Tichý, který ve spisu Krakatice roky mapoval aktivity Mrázkovy skupiny a měl k dispozici desítky hodin odposlechů, nyní poslancům sdělil opak.

Podle něj to Langer o Sekyrovi musel všechno vědět.

"Detektiv řekl, že vychází zejména z výpovědí několika policejních informátorů - například Rudolfa Javornického a Jakuba Konečného - a také z odposlechů," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj detailně obeznámený s průběhem slyšení.

Kdo byl další?

Langer je posledním z politiků, který se s Mrázkovou skupinou zapletl a zůstal ve vysoké politice.

František Mrázek měl přitom kontakty prakticky do všech politických stran a na vlivné úřady. Kromě Langera byla jeho skupina napojená na Vlastimila Tlustého, Zemanova poradce Miroslava Šloufa, exministra financí Iva Svobodu či šéfa NBÚ Tomáše Kadlece.

"Tichý vyjmenoval několik lidí, kteří podle něj propojovali Langera a další politiky s podsvětím. Byli to podle něj bývalý šéf ČSA Lašák, ředitelé významných bank, lobbisté, advokáti i policisté," dodal již citovaný zdroj.

Prý se nesešli

Langer se v úterý k tvrzení Tichého nejdříve dlouho nevyjadřoval, ještě před koncem zasedání výboru odjel zpět na grémium ODS řešit další osud Mirka Topolánka.

ČSSD pak protlačila usnesení, v němž Langera na základě výpovědi Tichého vyzývá k rezignaci na všechny veřejné funkce.

Vědomou spolupráci s Mrázkovou skupinou nicméně Langer popřel už na jaře 2008, kdy o tom poprvé informoval deník Aktuálně.cz.

"Ke svému velkému štěstí jsem se s Františkem Mrázkem nikdy nesešel," řekl tehdy.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Co je spis Krakatice

  • jde o nejvýbušnější policejní spis uplynulých let
  • popisuje propojení podsvětí, politiky a státní správy
  • založen byl kvůli vyšetřování veškerých deliktů spojených se skupinou (později) zavražděného šéfa podsvěti Františka Mrázka
  • čitá tisíce stran

V úterý večer pak ve své reakci napadl důvěryhodnost Tichého: "O věrohodnosti a serióznosti celého jednání jasně vypovída fakt, že pan Tichý se na jednání výboru připravoval s panem Dimunem, šéfem tiskového oddělení ČSSD a že jednání probíhalo před torzem výboru pro bezpečnost, přičemž to usnesení bylo přijato hlasy socialistů a komunistů," řekl Langer večer po jednání grémia ODS.

"O věrohodnosti vyjádření pana Tichého také vypovídá fakt, že trestnímu stíhání unikl vlastně jen díky tomu že včas opustil řady policie," dodal Langer.

Advokát někdejšího elitního detektiva Zbyněk Čermák označil Langerova slova za prokazatelnou lež: "Pan Tichý neměl být stíhán, jsou to prostě výmysly. Zvažujeme proti panu Langerovi právní kroky."

 

Právě se děje

Další zprávy