Superkorupční aféra v armádě vyšuměla. Prý chabé důkazy

Pavel Baroch
22. 3. 2010 12:00
Trade Fides, jedna z největších úplatkářských kauz v armádě, končí bez trestu pro dva ze tří hlavních podezřelých

Praha - Jedna z největších korupčních kauz v armádě končí bez trestu. Minimálně pro dva ze tří hlavních podezřelých.

V kauze známé pod názvem Trade Fides soud osvobodil jak vysoce postaveného důstojníka Miroslava Beňa, tak Libora Hledíka, prokuristu společnosti Trade Fides, která dostávala lukrativní armádní zakázky.

Beňa i Hledíka (a také třetí obžalovanou, bývalou obchodní ředitelku Trade Fides Danu Mlejnkovou) přitom policie kvůli podezření z korupce dlouhodobě sledovala a odposlouchávala a všechny tři zadržela poté, co Beňo odcházel z Hledíkova bytu s miliónem v hotovosti.

Státní zástupce Ladislav Malovec, který měl kauzu na starosti, byl přesvědčen o tom, že to byly peníze z korupce. Žalobce uvedl, že šlo jen o jakési všimné, aby firma nevypadal ze systému rozděování zakázek. 

Důkazní nouze

Navzdory sledování a odpolouchávání nyní soud zdůvodnil osvobození Beňa a Hledíka takzvanou špatnou důkazní situací.

Blíže však své rozhodnutí nekomentoval.

Čtěte na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čtěte na Aktuálně.cz

Korupce v armádě:
Fakta o pozadí úplatkářské aféry

Žalobce Malovec ani nepodal odvolání, takže rozsudek o zproštění obžaloby je právoplatný.

"Jiné důkazy už nebylo možné sehnat. Proto jsem se neodvolal. Neuspěli bychom s tím," řekl Aktuálně.cz Malovec

Ještě jeden soud

Z kauzy Trade Fides na rozdíl od obou mužů zatím nevypadla obchodní ředitelka Trade Fides Dana Mlejnková. O ní by měl soud rozhodnout v červnu. 

Mlejnková je důležitou postavou kauzy.

Za prvé u ní vyšetřování začalo. Bylo to v roce 2005, kdy podle zjištění Aktuálně.cz přinesla tašku s dvaceti tisíci korunami a mobilním telefonem jednomu z armádních úředníků, který se však obrátil na policii a ta pak začala dění kolem Trade Fides sledovat.

Za druhé se kvůli Mlejnkové soud s aktéry kauzy celá léta odkládal. Poprvé mělo přelíčení být už v srpnu 2007, ale pak se celé měsíce odkládalo kvůli tomu, že exředitelka měla zdravotní potíže psychického rázu. 

"Teď přišel znalecký posudek jejího zdravotního stavu. Už je schopná účastnit se líčení," sdělila nyní Aktuálně.cz trestní kancelář Obvodního soudu pro Prahu 6.

 

Právě se děje

Další zprávy